https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

RIS Dvorec Rakičan uspešen na dveh javnih razpisih čezmejnega sodelovanja

19.09.2023 ob 10:33  

RIS Dvorec Rakičan je bil uspešen na dveh javnih razpisih čezmejnega sodelovanja in s tem nadaljuje svojo zgodbo o uspehu s projekti za krepitev kulturnega in trajnostnega turizma, izboljšanje varstva narave in ohranjanje biotske raznovrstnosti.

V okviru javnih razpisov Interreg Slovenija-Madžarska in Interreg Slovenija-Avstrija je bil RIS Dvorec Rakičan uspešen kar s tremi projekti, EXP Castles, PollenAct in Castle Road 2.0, pri katerih je odigral osrednjo vlogo pri pripravi projektnih predlogov, tekom projektnega izvajanja pa bo prevzel tudi vlogo vodilnega partnerja. 

Projekt PollenAct povezuje dva slovenska in dva madžarska partnerja. Poleg RIS Dvorca Rakičan je drugi slovenski partner Biotehniška šola Rakičan. Skupna vrednost projekta znaša 646.160,00 evrov. Projekt PollenAct prispeva k ozaveščanju o pomenu in vrednosti divjih opraševalcev za ohranjanje biotske pestrosti, vpeljuje skupne ukrepe za njihovo zaščito in si obenem prizadeva za obogatitev in ohranjanje njihovih naravnih habitatov.

Za ta namen bodo na treh lokacijah vpeljani pilotni ukrepi. Dve izmed teh lokacij bosta dvorec Rakičan in Biotehniška šola Rakičan. V dvorcu Rakičan bo revitalizirana že vzpostavljena biodiverzitetna učna pot med dvorcem in Biotehniško šolo Rakičan, pri čemer bo vpeljana nova zelena točka v obliki multi-senzoričnega vrta na travniški jasi ob dvorcu Rakičan, kjer se bodo zasadila tudi nova drevesa in druge rastline.

Projekt EXP Castles povezuje enega slovenskega in enega madžarskega partnerja. Skupna vrednost projekta znaša 402.450,00 evrov. Cilj projekta je skozi vzpostavitev čezmejne mreže slovenskih in madžarskih gradov ter z vključevanjem manj znanih podeželskih območij in lokalnih turističnih akterjev oblikovati prepoznaven turistični produkt s privlačnimi turističnimi doživetji, ki gradijo na povezovanju in izkoriščanju naravnih in kulturnih potencialov ter uporabi digitalnih rešitev.

Nov turistični produkt EXP Castles bo dodatno obogatili turistično ponudbo čezmejne regije ter imel ugoden vpliv na njen gospodarski razvoj. Javni zavod bo v okviru projekta nabavil različno opremo za izvedbo različnih (izven)sezonskih dogodkov ter IKT opremo namenjeno informiranju in boljšemu usmerjanju obiskovalcev v manj znana podeželska območja.

Projekt Castle Road 2.0 povezuje dva slovenska in tri avstrijske partnerje. Projekt gradi na izredno uspešnem projektu Castle Road, v okviru katerega je bila vzpostavljena čezmejna mreža 37 slovenskih in avstrijskih gradov. Cilj nadaljevalnega projekta je čezmejno Cesto gradov pozicionirati kot evropsko kulturno pot, upravljalce gradov in dvorcev strokovno izobraziti, s pomočjo pametnega upravljanja privabiti nove obiskovalce, slednje časovno in lokacijsko boljše in trajnostno razporediti ter jim ponuditi pametne informacijske storitve. Skupna vrednost projekta znaša 1.422.660,80 evrov.

Na lokaciji dvorca Rakičan bo vzpostavljena vstopna točka za odkrivanje čezmejne Ceste gradov v obliki skupnega informacijskega središča z manjšo trgovinico, v kateri bodo obiskovalcem na voljo različni lokalni izdelki, izdelki partnerskih gradov in posebni individualizirani suvenirji. Poleg tega si bo javni zavod z vzpostavitvijo posebnega razstavno-doživljajskega središče za otroke, v katerem bo otrokom z uporabo novih tehnologij in s pomočjo igrifikacije čezmejna Cesta gradov predstavljena na zabaven, interaktiven in poučen način, prizadeval za podaljšanje sezone.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija