https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Mednarodna romska konferenca v znamenju podpore Romom v EU

22.09.2023 ob 6:00  

V četrtek, 21. septembra, je v Hotelu Radin v Radencih potekala mednarodna romska konferenca. Predstavniki romske skupnosti iz 15 držav s predstavniki državnih in evropskih institucij razpravljali o več temah, pomembnih za Rome. V ospredju sta bila uresničevanje desetletnega načrta Evropske komisije za podporo Romom v EU in predstavitev dobrih praks reševanja težav romske skupnosti.

Konferenco so svečano otvorili predsednik Sveta romske skupnosti Republike Slovenije in predsednik Evropske romske zveze Jožek Horvat Muc, v.d. direktorja Urada Vlade RS za narodnosti Janez Doltar in evropski poslanec Matjaž Nemec.

Predsednik sveta romske skupnosti in predsednik Evropske romske zveze Jožef Horvat Muc je uvodoma dejal, da je konferenca namenjena ugotovitvam uresničevanja načel Evropske komisije ter uresničevanju zavez držav članic Evropske unije. "Evropska unija in Svet Evrope se zavedata resnosti problemov, s katerimi se sooča romska skupnost v evropskem prostoru," je poudaril in izrazil prepričanje, da bodo na podlagi zaključkov današnjih razprav tudi pripravili dokument, ki ga bodo posredovali Evropski komisiji, Svetu Evrope in drugim pomembnim institucijam.

V. d. direktorja Urada Vlade RS za narodnosti Janez Doltar je med drugim izpostavil pomen pogovora in vzpostavljanja povezav, v katerih se aktivno iščejo načini reševanja romskih vprašanj. Izpostavil je, da je treba izboljšati samopodobo Romov in več govoriti tudi o tem, da so romskega izvora tudi slavne osebnosti, kot so Elvis Presley, Charlie Chaplin in Zlatan Ibrahimović.

Evropski poslanec Matjaž Nemec pa je dejal, da lahko Slovenijo vidi "kot dve plati iste medalje - lahko jo vidimo kot primer dobre ali pa slabše prakse". Ob tem je izpostavil Prekmurje oziroma zlasti romsko naselje Pušča kot primer integracije Romov v pravem pomenu besede. Ravno to sožitje je po Nemčevih besedah lahko zgled drugim delom Slovenije in Evrope, da je možno živeti v sožitju, z integracijo, ne pa asimilacijo.

Konference se je prek videonagovora udeležila tudi evroposlanka romskega porekla iz Madžarske Livia Jaroka.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Igor Šoltes pa je med drugim spomnil, da morajo tudi sami Romi aktivno sodelovati pri reševanju romskih vprašanj.

Predsednik Združene romske stranke za integracijo iz Severne Makedonije Nedžed Mustafa pa je podal primer dobre prakse iz svoje države, kjer so se Romi dejavno vključili v lokalno samoupravo in lahko tako zdaj soustvarjajo politike, saj so del oblasti in ne več zgolj pasiven opazovalec lastne usode, piše STA.

Na konferenci so razpravljali o uresničevanju desetletnega načrta Evropske komisije za podporo Romom v Evropski Uniji (enakost, vključevanje, udeležba, izobraževanje, zaposlovanje, zdravje in stanovanje oziroma bivanje), predstavili dobre prakse v zvezi z reševanjem težav s katerimi se sooča romska skupnost ter govorili o varnostnih razmerah v okoljih, kjer živijo Romi.

Konference so se udeležili predstavniki romske skupnosti iz: Belgije, Nizozemske, Francije, Luxembourga, Nemčije, Italije, Avstrije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije, Kosova, Turčije, Madžarske, Srbije in Slovenije. 

Več gotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.09.2023 ob 6:33 pravice so za vse gost

      https://old.delo/novice/ljubljana/protest-romov-sredi-ljubljani https://www.poslovni-savjetnik/aktualno/ai-romi-su-u-sloveniji-diskriminirani

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.09.2023 ob 8:05 gost

      Mater kak se fejst gleda na nje in se njim vse omogoča

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.09.2023 ob 8:07 gost

      Muc opet državne pejneze troši. Romi še nejso ugotovili, da ti njihovi predstavniki in borci za pravice Romov samo na veliko govorijo o pravicah Romov in na ta račun zelo dobro živijo! Krmijo jih z pravicami, da jim ti nasedajo in jih podpirajo. Potrebno bo tudi govoriti o dolžnostih Romov do držav ne samo pravice in mi smo ubogi.

      14 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.09.2023 ob 8:16 Joki gost

      Seveda bo muc govoril samo o pušči kje živi njih on mora ščititi drugače so pa najhujši

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.09.2023 ob 10:10 Štef gost

      Joki polovica Romov je bolj delovna od tebe ker si služijo kruh v tujini

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.09.2023 ob 9:44 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Cigojem toliko sociale kot jo doprinesejo,NIČ.Deportirati v Indijo,samo od tam so jih izgnali,bili so dno.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.09.2023 ob 15:52 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      Povejmo samo eno,povsod po svetu so ogaba,celo iz Indije so jih izgnali,dno.In te hranimo....doklej?....petdeset,sto,dvesto.......let?samo prckajo se kot podgane.To je to.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.