https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Dan, obarvan s kulturno dediščino, prikazi in delavnicami

Beltinci, 26.09.2023 ob 12:00  

V soboto je v Beltincih, v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine 2023, potekalo celodnevno druženje.


Celodnevno druženje

Dan je bil obarvan s kulturno dediščino s prikazi in delavnicami, vodenimi ogledi, razstavami, predstavitvami, okušanjem ter prekmursko glasbo na grajskem dvorišču in v parku.

Obiskovalci so se lahko preizkusili v spretnostih, kot so pletenje iz koruznega ličja, izdelava »pantlikov« in različnih rož iz krep papirja za »gančki majoš« in »pozvačina«, pletenje iz slame in šibja, tkanje na statve, risanje, izdelovanje različnih arhitekturnih maket, izdelava nakita iz odpadnega materiala in izdelava sodov, ter spoznavali naravo, reko Muro in mürske ladje.

Na dogodku so obiskovalci lahko »videli« in »okušali« nesnovno kulturno dediščino, kot so pozvačin, majoš, prekmurska plesa sotiš in šamarjanka, tradicionano zeliščarstvo ter prekmurska in prleška gibanica.

Ob svetovnem letu prosa je kulturno-umetniško društvo Melinci razvajalo z različnimi okusi jedi iz prosa.

Nekateri sodelujoči so virtualno predstavili pomen kulturne dediščine ter tradicionalna znanja in spretnosti v znanosti.

 Več fotografij v spodnji galeriji … 

* Foto: Arhiv ZVKDS

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.