https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Razglasili zmagovalca prleške tünke in mesa iz zaseke

Veržej, 25.09.2023 ob 12:00  

Letošnji osrednji dogodek Miholovega sejma v Veržeju je predstavljala razglasitev zmagovalca Prleške tünke in mesa iz zaseke 2023. Z največjim številom točk je naziv Naj tünke 2023 prejel Evgen Velikonja iz Veržeja, ki je prejel vse možne točke.

Prleška tünka je kulinarična posebnost in izhaja iz regije, ki ji pravimo »Prlekija« ali po domače iz krajev iz desnega brega reke Mure. Je živilo z zaščiteno geografsko označbo. Društvo za promocijo in zaščito prleških dobrot je pobudnik in skrbnik zaščitene geografske označbe, tako na nacionalni ravni kot ravni Evropske unije, kar tej kulinarični posebnosti daje posebno težo. 

Foto: arhiv Pomurec

Prleška tünka je sestavljena iz mesa in zaseke. Meso prašičjega stegna, hrbta, ledij ali vratu je razsoljeno in nato suho toplotno obdelano ter prekajeno. Zaseka se pripravi s toplotno obdelavo trde hrbtne slanine, ki se nato zmelje in začini. Po pripravi mesa in zaseke se ti dve komponenti po plasteh zložita v posodo, imenovano tünka, v kateri skupaj zorita 30 dni. Ko je zorenje končano, izdelek imenujemo Prleška tünka. Prleška tünka se vidno loči od podobnih izdelkov, kot so ”kibla“, ”čeber“, ”meso v zaseki“, ”štajerska bunka“, ”meso v masti“, po pripravi zaseke in po uporabljenih kosih mesa. Od teh izdelkov se loči tudi po senzoričnih lastnostih. 

Včeraj so v sklopu 10. Miholovega sejma, sejma rokodelstva, domače kulinarike in lokalnih proizvodov, razglasili tudi zmagovalca Prleške tünke in mesa iz zaseke 2023. Utrinke iz sejma nadete tukaj.

Priznanja sta podelila predsednik Društva za promocijo in zaščito prleških dobrot Slavko Petovar ter župan Občine Veržej Drago Legen.

V kategoriji necertificiranih izdelovalcev mesa iz zaseke oz. prleške tünke sta zlato priznanje prejela Kodila d.o.o. iz Markišavcev in Evgen Velikonja iz Veržeja, Zvonko Poštrak iz Veržeja je prejel srebrno priznanje in Jože Rautar iz Veržeja bronasto.

Med certificiranimi proizvajalci prleške tünke je zlato priznanje prejela Panvita MIR d.d. Gornja Radgona, srebrno priznanji sta prejela Kmetija Marjana Koroša iz Križevcev pri Ljutomeru ter Kmetija Daniela Vargazona s Cvena. Bronastega priznanja niso potrdili.

Naziv Naj tünke 2023

Z največjim številom točk je komisija, ki ji je predsedovala Irena Kos iz KGZ Celje, članici sta bili Slavica Strelec iz KGZ Ptuj in Ivanka Donko, ocenila in prvo mesto podelila Evgenu Velikonja iz Veržeja (20 točk). Drugo najvišjo oceno (19,5 točk) je dosegel proizvajalec Kodila d.o.o. iz Markišavcev, tretjo najvišjo oceno (19 točk) je dosegela Panvita Mir, d.d. Gornja Radgona.

Več fotografij v spodnji galeriji … 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.09.2023 ob 13:35 gost gost

      RECEPTURA NEKDANJE POMURKE

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!
    3. gost
      25.09.2023 ob 14:51 gost

      klobaseka neje blou?

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.