https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na forumu za Muro spregovorili o nedavnih poplavah

27.09.2023 ob 17:00  

V Radencih je v okviru delovanja stalne slovensko-avstrijske komisije za reko Muro včeraj potekal 4. forum za Muro. Glavna tema foruma so bile nedavne poplave, ki so povzročile škodo tako na slovenski kot avstrijski strani. 


Forum za Muro je organiziralo ministrstvo za naravne vire in prostor v sodelovanju z avstrijskim ministrstvom za kmetijstvo in gozdarstvo, regije in vodno gospodarstvo. Predsednik slovenskega dela komisije Mitja Bricelj je na forumu izpostavil, da so konkretna dejanja pravi izziv, saj so glavne vrzeli slovensko-avstrijske komisije za reko Muro prav v konkretnem delovanju in v akciji na terenu. 

Ker se mu zdi, da je vse preveč le govora, premalo pa narejenega, je člane komisije za Muro okaral tudi sekretar Zveze društev Moja Mura Vlado Drvarič: "V vseh teh letih se nismo naučili, da bi vodi dali prostor, ves čas smo ji ga le jemali. Naravi smo vzeli, zdaj pa si sama jemlje, kjer si lahko. In narava to moč, da vzame, ima." Dodal je, da od foruma pričakuje, da pridejo do rešitev in jih uresničijo, ne pa da ugotavljajo, kaj se dogaja. 

Na vprašanje STA, zakaj se tako malo njihovih sklepov udejanji, je Bricelj odgovoril, da se vse spremeni, ko je treba v programu ukrepov na občinski ali državni ravni za to investirati ne le denar, pač pa vodi nameniti tudi prostor. "Takrat je zadeva drugačna, saj mnogi parcialni interesi izrinejo to javno dobro v neko drugo, nižjo prioriteto. Zato vodni prostor tako prostorsko kot kakovostno trpi zaradi drugih sektorjev. In ko pridejo visoke vode, si reka prostor vzame sama," je dodal.

Bricelj tudi meni, da je čas in da je dozorela tudi slovenska družba, ter da ne bo več pustila tovrstnih prilaščanj vodnega prostora. S tem namreč po njegovem mnenju ogrožamo predvsem sebe.

Bistvo foruma za Muro je po njegovih besedah gojenje kulture dialoga na odprt in pregleden način, saj slovensko-avstrijska komisija za Muro nanj vedno povabi tako stroko kot lokalno skupnost in gospodarstvo obeh držav. Tokrat so se v razpravi najprej posvetili izjemnim avgustovskim dogodkom, nato pa pogled usmerili v prihodnost. "Komisija za Muro ima dobre rezultate, saj imamo Slovenci in Avstrijci zato skupne študije vodno-gospodarske zasnove Mure," je dejal.

Spomnil je še, da je bila v začetku 90. let Mura tako rekoč greznica, "odtočni kanal avstrijske štajerske industrije v najslabšem kakovostnem razredu". Danes je stanje Mure popolnoma drugačno, tudi po zaslugi komisije, piše STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.09.2023 ob 17:17 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.09.2023 ob 19:03 gost

      Habjaniča pitajte, predno pišete !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.09.2023 ob 19:27 Karel K. gost

      Primanjkuje električne energije in to pomanjkanje bo še večje, ko se zapre termoelektrarna, ta nasedla investicija v Šoštanju. Uvožena elektrika bo draga. Ko so poplave, tudi tulpike ne rastejo, katere bi nekateri, torej ti borci za našo Muro, radi videli ob Muri. Ko pa zmanjka elektrike pa bentijo, kako se to lahko zgodi, so pa proti, da bi na Muri zgradili elektrarne kot jih imajo v Avstriji in tudi na Muri, le tam se ta reka imenuje "Mur". Šinkova je videla, da je v narasli Muri mnogo vode in je takoj prišla na idejo, da bi s to vodo lahko namakali celo Prekmurje in bi tako bilo kimetovanje idilično. Vendar je ta voda oddtekla in ko je suša, ni vode v Muri na pretek. To je pač pamet v torbi, kot tudi teh kateri nasprotujejo elektrarnam in so za gojenje tulpik namesto, da bi vodo porabili za koristne življenjske namene.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.09.2023 ob 21:43 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.