https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Na zadnji letošnji seji proračun za naslednje leto dvignil največ prahu

Murska Sobota  

Na 9. seji mestnega sveta MOMS, ki je tudi zadnja letošnja seja je največ prahu dvignila osrednja točka o proračunu za leto 2012, prav tako pa tudi predlog Odloka o preoblikovanju zavoda RIS, ki je bil na seji dopolnjen s petimi amandmaji.


Na zadnji letošnji seji so svetniki Mestne občine Murska Sobota po potrditvi sklepčnosti in določitvi dnevnega reda ter po minuti molka za preminulega Frančeka Zvera - svetnika svetniške skupine NSi z mandatom od leta 1994 do leta 1998 in od leta 1998 do leta 2002, potrdili zapisnike predhodne, 7. redne, 4. dopisne in 8. redne seje.

Soglasno sprejet odlok o ureditvi cestnega prometa v MOMS

Nato so prešli na naslednjo točko o ureditvi cestnega prometa v MOMS, mag. Maučec Hugo pa je pojasnil, da so v drugi obravnavi vključene vse pobude svetnikov. Marko Martinuzzi iz svetniške skupine SDS pa je še pohvalil samo dejstvo, "sam odlok je dobro pripravljen in naj je to le dobra popotnica za naprej." Svetniki so brez ugovarjanj, soglasno sprejeli obravnavano točko dnevnega reda.

Odlok o preoblikovanju zavoda RIS v javni zavod z vsemi petimi amandmaji sprejet

Sledil je predlog Odloka o preoblikovanju zavoda RIS, Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan v javni zavod. Sekolovnik Jožica, direktorica zavoda RIS je uvodoma predlagala, da se odlok sprejme in začne veljati naslednji dan po sprejetju. "Želimo si prijave na dva javna razpisa, ki bosta zaključena s tretjim januarjem in s potrditvijo tega odloka bi omogočili hitrejše postopke pri prijavah," je povedala Sekolovnikova. Nato je sledilo kar nekaj nesoglasij glede podanih petih amandmajev, predvsem o pogodbenih obveznosti direktorja javnega zavoda RIS. Čeprav je veliko prahu dvignil tudi naslednji amandma, ki govori o javnem dokazilu o znanju angleščine ali nemščine ali francoščine, ki se dokazuje z javno veljavnim dokazilom, so svetniki sprejeli vseh pet amandmajev.

Osrednja točka dnevnega reda, proračun MOMS,  obravnavana z različnimi mnenji in nesoglasji

Domjan Slavko je v nadalje podal razlago o proračunu MOMS za leto 2012, ki je bila tudi osrednja točna dnevnega reda tokratne seje, mestni proračun je v prvi obravnavi ocenjen na 19 milijonov evrov. Petrijan Bojan, direktor občinske uprave je nato predstavil amandma glede sanacije in gradnje geotermalnih vrtin in investicijo Fazanerija energetika. Svetniki in mestni odbori so podali nekaj pričakovanih predlogov sprememb proračunskih postavk.

Bačič Marija, predsednica Odbora za družbene dejavnosti je podala pobudo za svetovalni center za mladino in njihove starše, saj meni, da je to nujno potrebno. "Potrebno je strokovno pomagati otrokom. Vsak osmi otrok ima duševne in duhovne motnje. In le zdrav otrok vodi v izgradnjo zrele in odgovorne odrasle osebe," je povedala Bačičeva, ki dodaja, da se v Odboru za družbene dejavnosti zavedajo finančnega položaja, zato bi prosili za 300 evrov za potrebno, da se skupini zagotovi potrebna sredstva za delovanje.  Iz Modre liste pa sporočajo, da se s proračunom strinjajo, vendar pa da naj se letos nameni za tiste programe športa, ki so lansko leto izpadli.

Svetniška skupina LDS ima pomisleke glede predstavitve geotermalnih vrtin, saj se bojijo, da, ko bo projekt sprožen, poti nazaj več ne bo in bo zadolževanja še več. Nakar je Celec Robert iz svetniške skupine SDS podal mnenje, da je prepozno, ker so dobili samo predstavitev Fazanerija energetika šele na tokratni seji in ga odbori niso mogli posamezno obravnavati. "Podpirali smo ga v osnovni sestavi, katero smo obravnavali, sedaj pa je ogromno negotovosti. Podprli smo proračun, nikoli pa nismo imeli dovolj tehtnejših podatkov, ki smo jih zahtevali," je še dodal Celec.

Medtem ko Perhavec Brigita iz svetniške skupine SD ne razume zakaj se po prijavi na projekt sploh sprašuje kdo je za in kdo proti, se sprašuje kje bo MOMS vzela en milijon evrov, ki je še potreben za projekt. "Dejstvo je, da bomo v ta projekt šli in je nesmiselno razpravljati o tem ali bi šli ali ne. Znano pa je, da znamo zelo slabo izkoristiti državna sredstva, ki jih kot občina dobimo," je še povedala Perhavčeva. Po dolgih pogajanjih in mnenj svetniških skupin in mestnih odborov so svetniki vendarle tudi to, osrednjo točko dnevnega reda soglasno sprejeli.

Nova direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Sapač Žižek

Mestni svetniki so v nadalje sprejeli tudi predlog o denarni socialni pomoči v MOMS in predlog odloka o dopolnitvi Odloka o ustanovitvi javnega vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola III Murska Sobota ter potrdili Edith Sapač Žižekovo za novo direktorico murskosoboškega Zdravstvnega doma, ki je s tem nadomestila Jožefa Felkarja.


Preberite tudi:

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.