https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Državni zbor razrešil kmetijsko ministrico Ireno Šinko

13.10.2023 ob 18:35  

Državni zbor je danes z 49 glasovi za in enim proti razrešil ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. Predlog za razrešitev je podal premier Robert Golob zaradi izgube zaupanja v njeno delo. Napovedal je, da bo vodenje kmetijskega resorja začasno zaupal obrambnemu ministru Marjanu Šarcu.

Na glasovanju o razrešitvi ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko je njen odhod podprlo 49 poslancev Svobode, SD, Levice in NSi. Poslanci SDS so se skupaj s poslanko Levice Tatjano Greif in poslancem narodnosti Ferencem Horvathom vzdržali, proti je glasovala poslanka SDS Karmen Furman.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko, ki je na položaj prišla z bogatimi izkušnjami v panogi, je zaupanje premiera izgubila zaradi neodzivnosti uprave za varno hrano pri zagotavljanju varne hrane. Čeprav so kmetje njeno imenovanje pozdravili, pa so ji delo otežili s protesti. Občasno tudi ni bila "na liniji" s koalicijo.

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije in Sindikatu kmetov Slovenije so ministrico iz kvote Gibanja Svoboda ob prevzemu funkcije ocenili kot strokovno in dobro izbiro. Vseeno se je že v prvem letu vodenja resorja morala soočiti z nekaj trdimi orehi, večkrat pa je z jasno izraženimi mnenji tudi nasprotovala stališčem lastne stranke ali drugih članov koalicije.

Med drugim tudi pri noveli zakona o zaščiti živali, ki ji je v več točkah nasprotovala. Novelo je vložila koalicija s poslanko SD Meiro Hot, za njeno sprejetje pa se je zavzemala tudi partnerka premiera Roberta Goloba Tina Gaber. Na novelo je državni svet sicer izglasoval veto.

Spomladi letos so bili v ospredju predvsem protesti kmetov. Ti so z njimi opozorili na težave, ki jih prinašajo nove okoljske zahteve, na obremenjevanje z davki, birokracijo, ki da je ni rešila niti novela zakona o kmetijstvu, med drugim so zahtevali usklajevanje neposrednih plačil in ostalih sredstev z inflacijo, zmanjšanje populacije zveri in divjadi ter zaščito najboljših kmetijskih zemljišč.

Pozneje so kmetje z vlado le sedli za pogajalsko mizo. V okviru pogajanj, ki še trajajo, so dosegli dogovor o spremembi predloga uredbe o upravljanju območij Nature 2000 za obdobje 2023-2028, po kateri bodo ukrepi za kmete prostovoljni. Po ocenah predsednika sindikata kmetov Antona Medveda so razrešili okoli tretjino zahtev.

Šinko je ob začetku ministrovanja med drugim napovedala pripravo nacionalnega programa za samooskrbo in strateškega načrta za manj zavržene hrane ter se zavzela za okrepljeno promocijo slovenske hrane, vendar je bil doslej ustanovljen le svet za ekološko kmetovanje in trajnostno proizvodnjo hrane. Pri tem je tudi zagovornica slovenske živinoreje, kar ni povsem v skladu z zagovarjanjem vegetarijanske in veganske hrane znotraj vladnega strateškega sveta za prehrano.

Ob naraščajoči inflaciji je pod taktirko Šinkove zaživel primerjalnik cen živil, ki je ciljal na porazdelitev bremena po celotni verigi. Po nekaj začetnih zapletih se je spremljanje košarice osnovnih živil prijelo, a dejanskega vpliva na cene po vtisu v javnosti in medijih ni čutiti. Cena košarice osnovnih živil namreč vztrajno pada, medletna rast cen hrane pa ostaja visoka, čeprav se počasi umirja.

Senco na mandat ministrice pa meče delo uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki sodi pod okrilje kmetijskega ministrstva. Uprava že od začetka poletja nima direktorja s polnim mandatom, kot v. d. jo s podporo Šinko vodi Vida Znoj. Slednja ni bila prva izbira premiera Goloba. Ta si je na čelu uprave želel veterinarsko inšpektorico Danušo Štiglic, ki ji je stroka nasprotovala.

Po informaciji, da smo Slovenci zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov, so se na upravo vsuli očitki o slabem in prepočasnem komuniciranju s potrošniki ter zadrževanju informacij. Uprava se je očitkov branila z navedbami, da je skladno z evropsko zakonodajo za obveščanje potrošnikov primarno odgovoren odgovorni nosilec živilske dejavnosti, obveščanje pa se izvaja glede na ugotovljeno tveganje in pa verjetnost, da je živilo še lahko pri potrošnikih. Ministrica je kljub pritiskom javnosti zagovarjala delo uprave kot dobro.

Po nekaterih informacijah pa si je negativne točke v svoji stranki nabrala tudi z odrejenim odlovom nutrij, ki sodi pod njeno ministrstvo.

Šinko je tako izgubila premierjevo zaupanje, a odstopne izjave ni podpisala, saj meni, da je prav, da jo razreši DZ, ki jo je tudi imenoval. Tako je Golob v DZ poslal predlog za njeno razrešitev.

Golobovo zaupanje je sicer izgubila prav v času, ko se Slovenija sooča s posledicami hudih vremenskih ujm. Pomoč kmetijski panogi po njih bi bil tako gotovo eden večjih izzivov nadaljnjega dela ministrice, tretje ženske na čelu kmetijskega resorja pri nas za Marijo Lukačič in Aleksandro Pivec.

Šinko, rojena 5. januarja 1964, je po izobrazbi univerzitetna diplomirana kmetijska inženirka in univerzitetna diplomirana pravnica. Po rodu je s skrajnega severovzhoda Slovenije. Študirala je na oddelku za zootehniko na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in pozneje tudi na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru.

Ima delovne izkušnje tehnologa v mešalnici krmil, kmetijske inšpektorice, srednješolske učiteljice strokovnega predmeta o živinoreji, vodje oddelka za kmetijstvo in gospodarstvo pri Upravni enoti Murska Sobota, med letoma 2010 in 2018 je bila direktorice Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS, nazadnje pred vstopom v vlado pa je bila zaposlena kot višja svetovalka za področje okolja in prostora prav tako na murskosoboški upravni enoti, poroča STA.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.10.2023 ob 21:58 Pohorčan gost

      Kuj sen čuja ka bode zaj surla orala Goričko zemljou.

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.10.2023 ob 22:20 Gajdar gost

      To da so pomurski poslanci glasovali za razrešitev naše domače ministrice je sramota. Primorskim poslancem to niti ne pride na misel, V najslabšem primeru bi se vzdržali. To so naši poslanci : Gibanje Svoboda: Sara Žibrat, Vera Granfol, SD : Damijan Zrim , NSi: Jožef Horvat - SRAM NAJ JIH BO! Nobeden sedanji pomurski poslanec nima hrbtenice, da bi se postavil za domačega človeka, vsi so navadni kruhoborci. Nikoli Pomurje v Ljubljani ni imelo take revščine.

      24 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2023 ob 1:08 pos_anci gost

        SÜČ Dejan (Svoboda) je glasoval ZA razrešitev, ki je še pred dvemi tedni je bil njena desna roka, natančneje VODJA KABINETA MINISTRSTVA gospe Šinko!!! To ti je hrbtenica! HORVAT Jožef (NSI) in HORVATH Ferenc (narodnostni) nista glasovala.

        20 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2023 ob 1:13 Povej ti poslancom da gost

        nobena zarada ni zastojn in da nije i imovina https://youtu.be/xjqbArcfZM4 https://youtu.be/68KjjTa6Rz4

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.10.2023 ob 22:45 gost

      Ka je prvi gasilec Pomurja pušno na volitvaj za komandanta GZS?

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.10.2023 ob 23:24 gost

      Največji hinavec pa je Suč, ob prvi priložnosti je svoji dosedanji nadrejeni skočil v hrbet. doslej pa je užival v njeni senci. Kaj vse se valja po slovenski politiki.

      26 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.10.2023 ob 23:44 Roparji tajne Policije gost

      https://youtu.be/8u1E49QKRmw https://youtu.be/u2oZGxgsCOY https://youtu.be/l37yl7uQFxU https://youtu.be/t79eNhXmFJQ https://www.zurnal24.si/slovenija/dogajale-se-bodo-tragedije-ne-zaradi-poplav-ljudem-bodo-ukradli-vse-premozenje

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.10.2023 ob 0:54 Karel K. gost

      Šinkojca je mislila, da bo njena taktika, to pa je, da bo še naprej poslušna uradnica kot je bila ves čas v službi na Upravni enoti v M.Soboti, zadosti sposobnost, da se bo obdržala na ministrski funkciji. Pa to ni bilo zadosti, da je bila le kimavka Golobovi volji. Ja kaj dobrega je naredila v tem času za slovenskega in prekmurskega kmeta. Mnogo resnih napak pri svojem delu so ji našteli nekateri govorniki. To da zna tekoče brati in ima lepe hlače še ni sposobnost. Ni problem zanjo, saj bo spet prišla nazaj v svoj Murskosoboški Šteinerjev brlog Upravne enote in bo še naprej pisala in podpisovala odločbe po okusu Šteinerja in tovarišije, kot je to delala v preteklosti.

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.10.2023 ob 1:02 Karel K. gost

      Problem, kateri tare ta trenutek Slovenijo je, da se narod smeji na račun stanja v slovenski politiki v sedanji Golobovi vladni ekipi, ne vedoč, da se smeji sam svoji mantri. Na ta račun, ko se gredo te igrice Golobovi, državljani hirajo od revščine in država tone v razvojni mrak. S to vlado se dogaja podobno kot se je dogajalo s predhodno Janševo. Tisto vlado so pri življenju držali trije poslanci DESUS, kateri so vedeli, da več nikoli ne bodo videli parlamenta in so podpirali vlado Janše. Ta Golobova ekipa pa se hoče za vsak slučaj obdržati z dveh vidikov. Radi bi pokasirali morebitne milijarde iz Bruslja namenjene škodi po poplavi in pa bi se naslednji dve leti radi sončili kot pomembneži v varnostnem svetu ZN. Zato bodo naredili vse, da ostanejo na oblasti za vsako ceno. Pri opredelitvi do vojne v Palestini se vidi, da zaenkrat v ta namen spretno vozijo slalom na mednarodni politični sceni, kot je to nekoč delal Tito, njihov idol. Vse obsojajo in nič ne obsojajo in so na strani teroristov, drugi pa pogojno na strani Izraela.

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.10.2023 ob 8:50 Karči gost

        Primerjaj rezultate (meritve tujih institucij) v kakšnem stanju je zapustila državo Janševa vlada s tem, kar imamo sedaj in potem pametuj.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.10.2023 ob 1:24 kanžurija gost

      Znankar so strupene džabuke pogejli, tak so lačni pejnez.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.10.2023 ob 1:26 kanžurija gost

      Znankar so strupene džabuke pogejli, tak so lačni pejnez.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      14.10.2023 ob 6:00 Bralka gost

      Sram vas je lahko pomurski poslanci....

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      14.10.2023 ob 6:39 gost gost

      BANDA KAK VAS JE NEJ SRAM KA STE GLASOVALI ZA RAZREŠITEV SRAMOTO NOSITE V PREKMURJE GNOJ STAROSTA POSLANCEV HORVAT KA SI NAPRAVO OSTANI TAM FARA TE NE NUCA POGOVORILI BI SE MED SABO BASTA KA MAMO MIJ TO ZA PREDSTAVNIKE PREKMURCOV TO VAM JE SIGURNO ZADNJI MANDAT NE DOBITE GA VEČ NOBEDEN

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      14.10.2023 ob 6:53 gost gost

      EN DOBER INTERVJU GOSPA IRINKA NAJ NAROD VE KA SE DELA NA VLADI TAK NAM LAŽEJO SKORAJ VSE EDINO PRI ČEKAJ NEJ ZMERAJ VEKŠI

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      14.10.2023 ob 7:02 Karel K. gost

      To, da je končala izobraževanje za pravnico v duhu Ribičičevega prava, ne pomeni, da je dobra pravnica in sposobna strokovnjakinja. Poznavanje in znanje tega pravnega sistema pomeni, da moraš neprivilegiranemu državljanu namerno povzročati krivice, privilegiranci in pripadniki poliitčne elite pa ne odgovarjajo za svoje svinjarije za svojha zlodela, laži, lopovstva. Kar se pa tiče njenega znanja iz kmetijske stroke, pa je jasno, da je ona tu končala šolo za neko živinorejsko zaščito živali (ZOOOT) torej neko zoologijo. Torej ni neka izrecna strokovnjakinja s področja kmetijske proizvodnje, pridelave in predelave. Škoda, da vam tu ne morem posredovati vsebino odločbe katero je ona spisala ob problemu neprivilegiranega državljana, ko temu na ta način namerno povzroča krivice in ščiti državne interese kar pomeni interese politične elite, saj je v Sloveniji definicija države, da je ta poliitčna elita ne pa državljani.

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      14.10.2023 ob 7:21 gost

      Sami hudiči ničvredni so !

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      14.10.2023 ob 8:08 gost

      Slovenceljni Holobajzar bo to Slovenijo spremenil na pot Venezuele .18:10.2023 pa le na shod upokojenev , če imate j.jca . ali pamet . Bomo videli ali pa imate nemesto možganov plevel .

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2023 ob 9:17 Penzionist gost

        Zakaj bi šel na shod upokojencev, budalo desničarsko? Imam cca. 1.400 € penzije, januarja pa še cca. 8% povišanje. Torej? Pa ja ne pričakuješ, do boste tisti, ki ste spravili skupaj 10 do 15 let delovne dobe, imeli enako penzijo kot tisti, ki imamo polno delovno dobo?

        11 6 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      14.10.2023 ob 10:33 gost gost

      PA ZNAMO ŠTO MA TAKŠNO PENZIJO SE PITAŠ ČI SI SI JO ZASLUŽO DELAVCE SI MOGOČE ZAJEBAVAL SRAM BI ME BILO PRIZNATI SKRIJ SE SEBIČNEŠ

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2023 ob 15:44 Penzionist gost

        Hej revež nevoščljivi. A sem jaz kriv, da si zabito tele, ki ni prilezlo dalje od Osnovne šole? Glede na to, da za ločila še slišal nisi, dvomim, da imaš vseh osem razredov. Nekvalificirani delavec res ne prileze dalje kot do minimalne penzije, ampak za to ti nisem jaz kriv. Bil sem samostojni podjetnik, samozaposlen, brez podrejenih. V dejavnosti, kjer je potrebno pač malo več pameti in študija. Pri vplačevanju prispevkov nisem šparal kot nekateri, nekaj pa sem dal tudi na stran za hude čase. Ko sta se otroka osamosvajala, sva z ženo pomagala po najboljših močeh, tako da tudi s te strani nimam slabe vesti. Ti revež, pa se požri od zavisti, meni je za takšne gnusobe čisto vseeno.

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      14.10.2023 ob 10:43 gost

      Zato pa zaveži gobec , pa pusti ostale pri miru , borijo se zase . Penzionist , če verjameš v božička .....

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      14.10.2023 ob 15:48 gost

      Penzionist vserem se jaz tebi na prazno tikev morda , ko jo pognojim bo kaj haska .....hi,hi,hi,hi,hi pa brco v guzo pa marš v jugo ...hi,hi,hi,hi 15:44

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.10.2023 ob 15:53 Penzionist gost

        Boli? Fejst boli? Verjamem, da trpiš na minimalcu😩. Kakšna bo šele penzija?

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      14.10.2023 ob 15:56 gost

      Pipek meni nič ne manjka Avstrija plača veliko , veliko več ! Popišam se jaz na Slo !Penzionist

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.10.2023 ob 20:33 kilonja gost

        kako se šele Slovenija popiša na tebe ko ti davek na tvojo avstrijsko plačo vsako leto nabije ;) .

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      17.10.2023 ob 20:29 kilonja gost

      Ženska ni bila zvesta ovca od Golobarja pa ej mogla odleteti, so rekli gospod Golob da je on tam za to da se razmišlja, ona more samo kimat, ni hotela, je odletela . Vsa čast ženski za pokončno držo, lahko je s prve roke sicer spoznala koga so antijanšisti postavili na oblast , bebca namreč .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      17.10.2023 ob 20:35 kilonja gost

      debeli od kdaj imaš ti samo 1400 € penzije ? To si imel že pred 5 timi leti...:))

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.