https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pirc Musar ob dnevu reformacije: »Bodimo ponosni na bogastvo naše kulture«

Lendava, 31.10.2023 ob 15:00  

V Gledališki in koncertni dvorani Lendava je v ponedeljek, 30. oktobra 2023, potekala državna proslava ob dnevu reformacije. Slavnostna govornica je bila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar. Govoru je sledil umetniški del proslave z naslovom Jezik, knjiga in umetna inteligenca.


Dan reformacije je za Slovence izjemno pomemben praznik, saj je s prvimi tiskanimi knjigami slovenščina našla svoje mesto med velikimi in vplivnimi evropskimi jeziki.

Osrednja govornica je bila predsednica Nataša Pirc Musar, ki je med drugim poudarila, da za razvoj kritičnega mišljenja potrebujemo poglobljeno branje, ob tem pa pozdravila dejstvo, da praznik letos zaznamujemo v krajih, kjer sobivajo trije jeziki.

Pirc Musar je med tri jezike uvrstila slovenskega, madžarskega in prekmurskega. Tudi prekmurščino štejemo za jezik, je dejala in dodala: "Bodimo ponosni na bogastvo naše kulture, ki na seznamu prevodov Svetega pisma nastopi kar dvakrat: prvič z Dalmatinovim prevodom celotnega Svetega pisma leta 1583, potem pa še s Küzmičevim prevodom Nove zaveze v prekmurščino manj kot 200 let kasneje."

Predsednica je izpostavila tudi častno gostovanje Slovenije na nedavnem knjižnem sejmu v Frankfurtu, na katerem je naša država po njenem mnenju dostojno in dostojanstveno predstavila svoje literarne ustvarjalce.

Ob tem je poudarila, da nas digitalna doba vodi v površno in razpršeno branje, zato je tik pred frankfurtskim sejmom nastal Ljubljanski manifest o branju na višji ravni, ki poudarja, da je to naše najmočnejše orodje za razvoj analitičnega in kritičnega mišljenja.

Po njenih besedah je tudi Evropska unija začela razmišljati o vplivu tehnologij, razmislek pa je pomemben, je dejala, saj umetni inteligenci prepuščamo tudi odločanje. "Znanje namreč ne zagotavlja tudi etičnosti. Umetna inteligenca je toliko etična, kolikor so etični njeni razvijalci, kar je odvisno tudi od etičnih pravil, ki jim jih postavi družba. Znanje, na katerem temelji odločanje, pa je tako pri umetni inteligenci kot pri ljudeh odvisno od kakovosti virov, iz katerih se učijo," je še dodala Pirc Musar.

Umetniški program letošnje državne proslave posebno pozornost namenja 300. obletnici rojstva učitelja in protestantskega duhovnika Štefana Küzmiča, ki je ob koncu 18. stoletja iz grščine v prekmurščino prevedel Novo zavezoin svoj prevod objavil v knjigi Nouvi Zákon(Novi testament, Novi zakon). Gre za pomemben jezikovni in literarni podvig, ki je maloštevilni jezikovni skupnosti prekmurskih protestantov v domačem jeziku posredoval temeljno delo krščanstva. Küzmičev projekt je omogočil razmah tiska in razcvet literarnega, znanstvenega, publicističnega ter verskega ustvarjanja v prekmurščini. Prekmurščina se je pokazala kot enakovreden in tudi suveren izraz jezika, ki je takrat iz narečja prerastel v knjižni jezik.

Tudi danes se nahajamo v prelomnih časih, ko je uporaba slovenskega jezika postavljena pred nove izzive. Jezikovna orodja umetne inteligence ponujajo brezmejne možnosti njegovega razvoja, predvsem pa dostopnosti, zato moramo še posebej poskrbeti za ohranjanje jezikovnega bogastva tudi pri njegovem prenosu v virtualni prostor novih tehnologij.

Umetniški dogodek, ki poudarja Küzmičevo genialnost ter razcvet slovenskega jezika skozi prostor in čas, sta zasnovala režiser Primož Ekart in scenarist Dušan Šarotar, dramaturginja je bila Ajda Rooss. Proslava združuje različne umetniške zvrsti z razmislekom o odnosu med slovenskim jezikom in uporabo jezikovnih orodij umetne inteligence, ki je vedno bolj prisotna v našem vsakodnevnem življenju. Uprizoritev sledi posameznim življenskim dogodkom, zapisanim v Küzmičevem Epitafu, obširnem nagrobnem napisu, ki si ga je Küzmič, kot je bila navada v tistih časih, pred svojo smrtjo sestavil sam.

Literarno pokrajino v slovenski in madžarski besedi so ustvarjali igralki Tjaša Železnik in Lina Akif ter igralca Vladimir Vlaškalić in Peter Pal. Avtor izvirne glasbe je bil letošnji nagrajenec Prešernovega sklada Drago Ivanuša, ki se je tudi kot pianist na odru pridružil Žigi Golobu, Emi Kobal, Niku Komac-Niksonu, Loli Mlačnik in Lauri Pal. Pesem Nobena Milana Vincetiča in Zrejlo je žito (prekmurska ljudska) je interpretirala pevka skupine Koala Voice Manca Trampuš.

Avtorja scenografije sta bila Meta Grgurevič & JAŠA, za video je poskrbela Vesna Krebs, za kostume Tina Kolenik, za svetlobno oblikovanje pa Gregor Smrdelj.

V koreografiji Rosane Hribar so nastopile Mateja Rebolj in študentke AMEU - Akademije za ples. Pod vodstvom zborovodje Tomaža Kuharja sta zapela Mladinski pevski zbor OŠ Beltinci in Upokojenski MePZ Stari Kovači.

  Več fotografij v spodnji galeriji …

* Foto: Tomaž Galič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.10.2023 ob 15:16 gost

      Jevšek sramota si za Pomurje z sliko 3 !!!!!!!!!!

      20 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 18:02 gost

        Če ne bi slikali in pisali o tem "politični analitik in zgodovinar" Čarli Č ne bi imel o čem komentirati.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 8:54 AAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Jevšek je za tebe gospod Jevšek keri je v življenji nekaj dosegno, za razliko od tebe ka znaš edijni šinfati.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.10.2023 ob 15:17 gost

      Bruh !

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.10.2023 ob 15:19 Karel K. gost

      Glavno, da sta poleg bila Horvatov Džaože z Bistrice in potomec madžaronov Milan Kučan. Bila je prisotna vsa titoistična politična srenja v Sloveniji, katera uničuje pridobitve reformacije. Horvat pa je itak vsepovsod poleg pa čeprav je katoličan. Poleg je v upanju, da bo spet dobil kakšno priznanje, kot povezovalec dveh verskih skupnosti. On se tako lepljivo obnaša tudi v svoji političnih monologih v DZ, ko podpre vse in pohvali vse kot dobra namera, ne glede na to, če je to koristno za Slovenijo ali pa ne. Jankoviča ni, praznik ne bo veljal zaradi njegove neprisotnosti, Goloba pa so že itak nagnali, demagog Sajovic je tu pa seveda miličnik Jevšek. Dejansko je bilo malo avtohtonih Prekmurcev, le uvoženi in tisti kateri Prekmurje v Ljubljani prodajajo v korist graditve svoje osebne in politične kariere.

      27 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 15:40 gost

        Odličen komentar, proslava pa ka te srat stisne..takšni scenarij lejko lejko napijše samo totalno sfiksana oseba..bruh.

        17 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 15:56 gost

        Oh ubogi Karlek pa saj drugega ne veš kot da se iz vladajoče garniture norčuješ, fašista Ivana pa povelečuješ ! Kučana imaš za potomca Madžarov. On je šel v svet in uspel, kaj pa ti ? Živiš na Goričkem, bogu za hrbtom in pišeš neumnosti in si domišljaš kako si pameten.

        14 14 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 16:14 Karel K. gost

        Ubogi 15.56, ja kam pa je šel v svet Kučan, v Ljubljano je prišel najdlje, da je tam prodajal Prekmurski narod in ga omalovaževal, da se je sam povzpenjal po partijski funkcionarski lestvi. Tako kot Horvat, on ni naredil nič za prekmurje ampak ga je tlačil v brezno in prekmurski narod delal za kmete, rudarje, železarje, kelnarje po celi Sloveniji. Seveda je potomec madžarov, madžarke iz Prosenjakovec in slovenca iz Adrijanec. Oba starša pa sta ves čas delala v korist madžarskega okupatorja. Kučan je bil po vojni treti9ran kot vojna sirota, ko so partijci status njegovih staršev pred letom 1945 revidirali, oče naj bi umrl v rokah ruske vojske, mati kot potomka madžaronov pa se je poročila z partijskim velikašem iz M.Sobote, strici in tete so odšli v Zagreb. Tako so se takrat rešili eksekucije in etikete madžaronstva, sodelavcev z okupatorjem in so čez noč postali sodelavci revolucionarjev. To dokazuje dejstvo zakaj je Kučan danes tako samozavesten, čeprav ta njegova samozavestnost temelji na ponarejeni družinski zgodovini. Ni nobeno presenečenje, da že druga država v kateri je bil on visoki državni funkcionar propada. Laž ima kratke noge. kučan vedno v podzavesti ima misel, joj kakšna je moja preteklost in se zato boji lastne sence.

        18 6 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.10.2023 ob 15:22 gost

      JANEZ JANŠA , BOG TE ŽIVI.

      22 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 23:48 2021 gost

        Nič nebo čelavi na volitvah pogrnila. Pogrnil bo slovenski narod, kot še zmeraj, ko so volilci izvolili levičarje komuniste, ki nevejo voditi države pa čeglih imajo šezdeset poslancev in še predsednika države.

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.10.2023 ob 15:24 gost

      JANEZ JANŠA , BOG TE ŽIVI.

      20 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      31.10.2023 ob 15:26 gost

      Shizofreniku pa takoj izdati recept in pod nujno na zdravljenje.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.10.2023 ob 15:26 gost

      Janez je za levičarje tata mata in gospod ......

      19 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      31.10.2023 ob 15:28 gost

      Kaj te ta musaka poje pravljice ali ka ?

      16 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      31.10.2023 ob 15:35 kilonja gost

      Pirc Musar ob dnevu reformacije: »Bodimo ponosni na bogastvo naše kulture«...levičarji kaj se poslušate ? Pa vi nimate kančka narodnega ponosa, vi ste cipe tujcev .

      17 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      31.10.2023 ob 15:48 gost

      ,,, klonjaš,,,, ustavi konje,,,, pazi malo na obnašanje. Ve je tvoja cipa tujcev niso vse. Ta gospa je predsednica države pa če je tebi to všeč ali pa ne. Se pa ve gdo so tisti ki svoje,,,, riti,,,, nastavljajo drugim. Desni politiki keri se skrivajo za svojimi družinami samo za prikrit je svojega pravega spolnega usmerjanja. Pedofili vseh vrst pederi vseh vrst pa pa še in še. Vse to pa pozegnjajo svoje orgije z kokainom.

      7 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 15:54 gost

        Ti gospodje kot je ona kradejo , še tega ne veš , pa lažejo ko usta odprejo , skratka barabe( srbin sa juga ) Kapišo !

        12 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 9:58 gost

        Konju jedam, da ti ne boš zaradi gobcanja o predsednici, ki je komaj zmagala vsiljeval ljudem ,da je predsendica vseh , malo morgen, to si zabij v tvojo blesavo levohurska glavo.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      31.10.2023 ob 15:56 Karel K. gost

      To sem danes že napisal na mestu prve podane vsebine za komentiranje tega dogodka. Musarka poje pravljice in na ta način zlorablja pomen reformacije, ki se je dogajala okrog leta 1520 pod vodstvom Lutra in nekaj njegovih ožjih so,mišljenikov. Poleg ni bilo trubarja. Luther je prevedel Biblijo, kar je bistveno prispevalo k določitvi norme nemškega knjižnega jezika. Luter je to prevajal, da je lahko Biblijo bral tudi nemški narod. Torej je ta nemščina že obstajala, on jo je le oblikoval in določil katero takoimenovano takratno nemško narečje bo temelj tega jezika. Če se dobro spomnim je to bil Saška nemščina. Pa Nemci ne zganjajo histerije o tem, da je Luter utemeljitelj nemškega jezika ali celo oče kot se to dela zdaj pod vodstvom te titoisitčne srenje z Trubarjem. Prav isto je naredil Trubar, on ni na novo iznašel slovenski jezik ampak je prevajal in pisal v jeziku ki je že obstajal, le oblikoval ga je tako, da je bil dokaj razumljiv. Isto je počel Kuzmič. Poslanstvo Lutrove reformacije je, da je deloma reformiral takratno rimsko katoliško cerkev, ki je zašla v slepo ulico in je bila sama sebi namen in so njeni razglašalci živeli razkošno razuzdano, dočim je takratni narod živel v popolni revščini zapostavljen brez pravic, vsakdo kateri je nasprotoval tej cerkveni hierarhiji je bil pokončan z težkim mučenjem. Za preživetje so ti cerkveni oligarhi pobrali vse od naroda, da so si ustvarili tkašno razkošje. In če danes primerjamo stanje v Sloveniji je to skoraj identično. Zato slovenija potrebuje reformacijo, da bo te rablje kateri so se zbrali včeraj v Lendavi nagnala na msetišče zgodovine in bo na teh ruševinah nastalo nekaj novega, da slovenski narod spet pridobi pravice, da stopi na pot demokracije in spoštovanja vredneg človeškega življenja. Zato vidite Musarjeva, Kučan, Pahor pripovedujejo te pravljice o tej reformaciji in to popačene prilagojene sebi v prid, da bi poneumili slovenski narod s to popačeno zgodovino kot s tisto od leta 1941 naprej, ko so začeli osvajati oblast s pomočjo izvajanja zločinov nad slovenskim narodom kateri se jim je upiral.

      16 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 16:00 Karel K. gost

        Asistira jim pa sedanji škof slovenske evangeličanske cerkve Novak Leon in tako so delali vsi dosedanji škofi, še najbolj čisto njihov žal že pokojni škof Erniša, katerega najdemo na njihovi listi sodelavcev. Na ta način Novak le krni ugled Evangeličanske cerkve. Na proslavo mu niso prišli in to zaradi te njegove servilnosti do teh titoistov, predstavniki drugih cerkva v Sloveniji.

        16 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 18:58 123 gost

        Desni so pravični,samo poglejte Grimsa z vilo,najem za eno noč 450 v sezoni 600 samo to ima žena in on nima nič pri tem,,to je super zakonski stan,,itak zgleda kot pravi peder

        6 7 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      31.10.2023 ob 16:55 gost

      Na tej proslavi je spet bil najbolj vesel joužek Horvat nova Slovenija. Kajti njegovo veselje pa izvira iz bogate pogostitve po končani proslavi.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      31.10.2023 ob 16:57 gost

      Janez Janša ni prišel na to proslavo ke se ne znajde v tako elitni družbi. Pametni.

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 17:19 Karel K. gost

        To je največji problem slovenije, da se takšna titoistična bedna družba imenuje elitna in ta beda nam že 78 let vlada nasprotju z dosežki Lutrove reformacije iz leta 1520. V Sloveniji je elita ogrožena, porinjena v ozadje in se s strani te bedne namišljene elite tretira kot sovražniki države in naroda. Pustite že enkrat tega Janeza Janšo. Imate ga za talismana ko je potrebno poneumljati državljane, ko ne veste nič pametnega urediti potem je tu Janša kriv, da vam on to omogoča. Dejansko ste postali s tem Janšem postali neverodostojni.Če nebi njega bilo, tudi vi nebi mogli eksistirati, bi že zdavnaj bili vi rdeči levi titoisti na smetišču zgodovine

        11 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 17:24 Karel K. gost

        Če vas nebi bilo potem bi slovenski narod svoj kulturni potencial izvor, zaslužne posameznike iz zgodovine praznoval in častil, kot to takšne ljudi častijo evropski narodi kateri živijo v demokratičnih družbah. Vi pa zlorabljate te ljudi in zgodovinske dogodke ki so se zgodili v Evropi, da bi sebe postavili v središče dogajanja in bi tako preprečili izvedbo novodobne reformacije v Sloveniji katera se bo zugodila, ko bodo voditelji v Bruslju postali ljudje kateri zares spoštujejo človeka, Evropejca, ne pa da je tako kot je to sedaj, njihova glavna preokupacija, politikantstvo in kariere katere so na nacionalni ravni zakockali s svojimi negativnimi in koruptivnimi obnašanji. pravijo, da se borijo proti diktatorjem in diktaturam, sami pa z njimi v ozadju sodelujejo, da imajo od tega koristi, tako je tudi s slovenskimi diktatorji titoisti.

        8 5 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      31.10.2023 ob 17:19 gost

      Kaj si hotel povedati debil SDS hlapec.

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      31.10.2023 ob 17:23 gost

      17.03,,,,,debil polpismeni verjetno si že globoko pod vplivom mladega vina. Bedak SDS nisi še slišal da alkohol ni za bedake kot si ti in tebi podobni hlapci desnega pola. Kajti že itak ste debili kamoli da bi še konzumirali alkohol.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 17:31 gost

        17:23 Ka ge skolutaš srbski ? Sem te zadel v herc ! hi,hi,hi,hi,ih aja pa umij se kaj , ker zaudarjaš , da je groza hi,hi,hi, pa se te po tej tupavi tikvi hi,hi,hi,hi

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      31.10.2023 ob 17:33 gost

      https://www.youtube.com/watch?v=XBUlN7tSy-E

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      31.10.2023 ob 17:33 gost

      https://www.youtube.com/watch?v=XBUlN7tSy-E

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      31.10.2023 ob 17:38 gost

      ,,,, karči,,, blesav Janeza Janše Slovenci ne morejo pustiti na miru ker si ga ne zasluži. V 30 letih samostojne Slovenije je on večni dolžnik vsem Slovencem. Kajti vse kar je naredil sramote škode Slovencem nebo povrnil niti do leta gospodovega 2999. Pa če bi mu pomagala cela tolpa desnih hlapcev se to nebo poravnalo.

      4 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 18:04 Karel K. gost

        Ja kako to, da ga v teh letih niste odstranili, če je delal takšne neumnosti s poliitčnega parketa v Sloveniji. Ne, tega niste storili, ker vam je služil kot zid sramote ob katerega ste se vedno obregnili in ga naredili zakrivca za vaše lopovske, lažnive, korupcijske pohode v teh letih. Torej vam je koristil, da ste 32 let na oblasti s popolno nadvlado. Nekaj let v tem času ste celo njega postavili za predsednika vlade, da ste imeli krivca za vaše korupcijske, pravosodne svinjarije. Ja, Janša je izšel iz vaših šol in vzgojnih centrov Jajce in Kumrovec, je vaš človek in vam v pomoč.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      31.10.2023 ob 17:42 gost

      (17:38)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 17:44 gost

        skolutaš srbski jeza na vrhuncu hi,hi,hi,hiiiii kmalo ti bo poknilo hi,hi,hi pokliči 113 (17:42)

        10 1 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      31.10.2023 ob 17:43 gost

      17,41,,,,z svojo izjavo si dokazal da si konstantno pijan.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 18:26 gost

        Mi smo in bomo obstali pa se lahko vsa leva gamad na trpalnice vrže ali pa na zobe naj sami izberejo !

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        31.10.2023 ob 18:21 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      31.10.2023 ob 18:31 gost

      Vsa levojaja srenja se samo ukvarja z J Janezom !Vsi tile bebci ga ne morejo pozabiti ali ga vsaj v snu prebaviti ! Se vidi koliko je levi spoj sposoben narediti ! NIČ ! Sama obrekovanja, pokazati pa žal nimajo NIČ !!!!!!!!!Pa kaj sploh iščejo na takšni proslavi ????? Reformatorji NISO bili iz njihovih ućenih krogov !!!Škoda zemlje po kateri hodijo !!!!!!

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.11.2023 ob 7:10 A gost

        Maš praf Janšo se nemre pozabiti, tou pa zatou ka telko škode pa sovraštva kak je un napravo nede več nišče ka je nej mogouče.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      31.10.2023 ob 20:14 gost gost

      Pri žaljenju ste vsi dobri, zgodovino pa malo bole slabo poznate. Ste mogoče že čuli, ka je tan približno od leta 1600, kda so začnoli protireformacijo in zažigali knjige v Slovenskom jezki celih 150 let nej bila izdana niti ena knjiga v slovenščini. Pa povejte to popon pa je pijtajte, kelko so za Slovenijo v ton časi dobroga napravili. Zna pa se, što pope podpira in je nika nej boukši od njih.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      01.11.2023 ob 16:52 gost

      Pahor je kak glivice. Ko jih enkrat fašeš, se jih težko znebiš😩

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      02.11.2023 ob 11:10 Angella gost

      Čestitke Dušanu Šarotarju, odlična proslava, čestitke tudi naši predsednici, govor in pojava za deset, nehajmo samo kritizirati, pohvalimo, kar je dobro.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.