https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO in VIDEO: V Puconcih se je odvilo »Kulturno srečanje romskih otrok«

Kulturna dvorana, 25.10.2023 ob 12:00  

Romsko društvo Romani Union Murska Sobota je v sodelovanju z Osnovno šolo Puconci pripravilo tradicionalno »Kulturno srečanje romskih otrok«, ki je potekalo to sredo v Kulturni dvorani Puconci.

Na srečanju so se romski otroci iz osnovnih šol pomerili v znanju iz romoloških tem ter se predstavili s plesom, glasbo, petjem in recitacijami v romskem in slovenskem jeziku.

Zbrane sta v uvodu nagovorila direktorica občinske uprave Občine Puconci Ines Magdič in ravnatelj Osnovne šole Puconci Štefan Harkai.

Direktorica občinske uprave v svojem govoru poudarila, da je Romska kultura po celem svetu znana in spoštovana po svoji spontanosti in običajih, žal pa je mnogokrat zelo podcenjena v sami romski skupnosti in neposredni sredini, v kateri živijo njeni pripadniki. Iz tega vidika doda, da se morajo vsi zavzemati za integracijo, to je za vključenost romske kulture in njen razvoj. Današnje kulturno srečanje pa je le še en dokaz o predanosti in izvrstnem ustvarjanju. 

Ravnatelj Osnovne šole Puconci pa pove, da s takim srečanjem, kot je danes, otrokom omogočajo, da skozi predstavitve in program sodelujejo pri ohranjanju Romske kulture, jezika in zgodovine. Namen šole ni, da Romom vsiljuje drugačno kulturo, ampak da jim od samega začetka zagotavljajo enake startne možnosti v življenju.  

V znanju iz romoloških tem so se med seboj pomerili učenico iz Dvojezične osnovne šole I. Lendava; Osnovne šole Tišina, Osnovne šole I Murska Sobota, Osnovne šole Turnišče in iz Osnovne šole Franceta Prešerna Črenšovci.

S plesom, glasbo, petjem in recitacijami v romskem in slovenskem jeziku pa so se nato predstavili: Vrtec Murska Sobota enota Romano,

Osnovna šola IV Murska Sobota,

Osnovna šola Tišina,

Osnovna šola III Murska Sobota,

Osnovna šola Turnišče, 

Osnovna šola Franceta Prešerna Črenšovci in

Osnovna šola Puconci.

Sledila je podelitev priznanj. 

Kulturno srečanje pa je obogatila z pevskim nastopom Nina Brasseur.

S takim srečanjem so otrokom omogočili, da skozi predstavitveni program sodelujejo pri ohranjanju in ustvarjanju romske kulture, jezika in zgodovine.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.