https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Digital PER_SEN v pomoč učiteljem pri pripravi učnih gradiv

02.11.2023 ob 11:05  

Pandemija COVID-19 je leta 2020 šolam po vsem svetu porušila do tedaj znani sistem izobraževanja in učitelji ter učenci so se morali soočiti z novimi izzivi. Po letu drugačnega izobraževanja so številni učitelji presegli svoje meje in se ustvarjalno lotili priprave digitalnih gradiv, medtem ko so nekateri učitelji na tem področju potrebovali nekoliko več podpore. Z namenom izobraževanja učiteljev pri pripravi učnih gradiv s pomočjo IKT (informacijsko komunikacijske tehnologije), se je Osnovna šola IV Murska Sobota novembra 2021 vključila v projekt ˝Digital PER_SEN oziroma Digitalna javna učna gradiva za učence s posebnimi potrebami”, ki poteka v okviru Erasmus+ KA220-SCH-partnerstva.

Na šoli so ustvarili multidisciplinarni tim, ki je ustvarjal digitalna učna gradiva in za sodelavce pripravljal izobraževalne delavnice. Sodelovale so specialne in rehabilitacijske pedagoginje Vojka, Petra, Rebeka in Mojca, psihologinja Daša in računalnikar Daniel. Cilji projekta so razvijanje IKT veščin za ustvarjanje ter uporabo digitalnih gradiv učiteljem, ki delajo z učenci s posebnimi potrebami. Nadalje pa tudi povečanje odgovornega ravnanja učiteljev do spletnega izobraževanja in uporabe IKT v izobraževanju. Nazadnje pa je cilj projekta tudi spodbujanje razvoja učencev s posebnimi potrebami s pomočjo IKT. Ciljna skupina so bili učenci, vključeni v prilagojene programe vzgoje in izobraževanja.

V okviru projekta so sodelovali s petimi osnovnimi in srednjimi šolami, ki poučujejo učence s posebnimi potrebami, ter dvema podjetjema, ki sta jih podprla na področju tehnologije. Njihovi partnerji prihajajo iz Španije, Irske, Grčije, Romunije, Poljske, Portugalske in Turčije. Sodelovanje je potekalo na daljavo, preko sestankov in delavnic, ki so jih organizirale članice na svojih institucijah. Tudi na Osnovni šoli IV Murska Sobota so v mesecu marcu 2023 gostili vse sodelujoče partnerje. Namen srečanja je bilo ocenjevanje izdelanih digitalnih gradiv, ki so jih učitelji uporabili pri poučevanju v razredu. Podali so povratno informacijo na podlagi katere smo gradiva popravili ali izboljšali. Gostom smo predstavili tudi šolo in sam vzgojno-izobraževalni proces. Pretekli teden pa so v Romuniji sodelovali na Mednarodni konferenci, kjer so udeležencem predstavili projekt in pripravili delavnice, kjer so se srečali z digitalnimi učnimi gradivi.

Rezultat projekta je Priročnik: Kako ustvariti digitalno učno gradivo?, s pomočjo katerega se vsak učitelj lahko loti priprave svojega gradiva, in spletna stran, ki ponuja virtualno knjižnico z digitalnimi učnimi gradivi, ki so razdeljena na šest specialnopedagoških področij: kognitivno, psihomotorično, senzorično, emocionalne in socialne spretnosti, vsakodnevne veščine in jezik ter komunikacija. Gradiva so primerna za učence različnih razvojnih stopenj in starosti. Digitalna učna gradiva so pripravljena v obliki posnetkov, iger, filmov, predstavitev, križank in spomina. Na spletni strani je dostopno več kot 90 gradiv v slovenščini in več kot 700 gradiv v 8 različnih jezikih. S širšo javnostjo bi radi delili povezavo do spletne strani (https://digitalpersen-erasmus.site/sl/home-slovenscina/), da morda na njej najdejo koristna gradiva učitelji in starši otrok s posebnimi potrebami ter vsi, ki jih tema zanima. Na spletni strani je odprta skupinska razprava za strokovnjake in starše z namenom izmenjave idej, nasvetov.

Ob zaključku te zanimive izkušnje upajo, da bodo gradiva pripomogla k izobraževanju otrok s posebnimi potrebami ter bodo v pomoč učiteljem ter staršem pri poučevanju. Po ogledu različnih ustanov so primere dobre prakse integrirali v delo z učenci. Nekateri udeleženci projekta so izvedli praktične delavnice na temo uporabe različnih digitalnih orodij za ostale učitelje. S pomočjo sredstev so šolo obogatili z novo IKT opremo.

Več fotografij v spodnji galeriji … 

FOTO: OŠ IV Murska Sobota (Mojca Heidi Lazar). 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.