https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Murski soboti bodo razglasili rezultate ocenjevanja javnih stranišč

06.11.2023 ob 15:10  

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je tudi letos izvedlo akcijo ocenjevanja urejenosti javnih stranišč v Sloveniji. Letos akcija praznuje petnajsto obletnico in se bo zaključila na sklepni prireditvi ob svetovnem dnevu stranišč, ki se obeležuje 19. novembra. Mestna občina Murska Sobota je minulo leto prejela naziv NAJ JAVNO STRANIŠČE 2022 v kategoriji mestnih občin, zato bo sklepna prireditev akcije potekala v Murski Soboti. Rezultate letošnje akcije ocenjevanja javnih stranišč bo društvo razglasilo 17. novembra 2023 ob 17. uri Gledališču Park.

  

Razglasili bodo rezultate v kategorijah mestnih občin, ostalih občin in bencinskih servisov ter nagrajene člane društva, ki so sodelovali v nagradnem natečaju Naj straniščna zgodba in risba. Kot novost so letos uvedli kategorijo ekostranišč in jih izvzeli iz rednega ocenjevanja, saj njihova zasnovanost ne sovpada s kriteriji ocenjevanja, so pa v biltenu, na zemljevidu in v mobilni aplikaciji lokacijsko opredeljena. Akcija je namenjena odpravljanju ovir osebam s kronično vnetno črevesno boleznijo v okolju, kjer živijo in se gibljejo, ter osveščanju javnosti o pomenu stranišč. Informacije o stanju javnih stranišč v Sloveniji, pridobljene v akciji, niso pomembne le za osebe s KVČB, ki zaradi svoje bolezni nujno potrebujejo hiter in stalen dostop do javnih stranišč, temveč tudi za ostale ljudi, zato ima akcija širši družbeni pomen.

Poleti so člani komisije društva prevozili 4689 kilometrov in izvajali terensko ocenjevanje na več kot 180 lokacijah javnih stranišč po vsej Sloveniji. Preverili so, kakšno je stanje javnih stranišč v 12 mestnih občinah, 93 ostalih občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah. Ob zaključku akcije bodo v društvu izdali bilten z vsemi podatki o ocenjenih javnih straniščih, ki ga bo mogoče na dan prireditve od 17. ure dalje dobiti na spletni strani www.najjavnostranisce.kvcb.si, na voljo pa bo tudi v fizični obliki na lokaciji prireditve. Na tej spletni strani bodo na zemljevidu označena vsa ocenjena javna stranišča v letu 2023.

Prav tako bodo od te ure dalje v mobilni aplikaciji »Najbližji WC« dostopni podatki letošnje akcije. Mobilna aplikacija je brezplačna in so jo leta 2022 tehnično in grafično prenovili. Aplikacija je na voljo za mobilna operacijska sistema iOS in Android. Uporabniku nudi zemljevid lokacij ocenjenih stranišč, oceno komisije za posamezno lokacijo za tekoče leto, delovni čas, plačljivost oziroma neplačljivosti, dostopnost za invalide na invalidskih vozičkih, fotografije lokacij ter možnost ocenjevanja uporabnikov. Na voljo ima gumb »najbližji«, ki glede na trenutno lokacijo uporabnika ponuja izris najbližje poti do prvega odprtega stranišča. Omogoča vpogled v ocenjevanja preteklih let od leta 2016 dalje. Tako je možno spremljati napredovanje ali nazadovanje posamezne lokacije javnega stranišča. S posebnimi značkami so označene lokacije, ki so v tekočem letu zasedle prva 3 mesta in zadnja mesta v posameznih kategorijah. Leta 2023 so v aplikacijo dodali tudi kategorijo ekostranišč, ki so lokacijskoopredeljena, niso pa ocenjena. Uporabnik ima možnost filtriranja po vseh teh kategorijah.

Na sklepni prireditvi v Gledališču Park, bodo znani končni rezultati in razglašeni zmagovalci v kategorijah mestnih občin, ostalih občin in bencinskih servisov.

Izbor za najbolj urejena javna stranišča poteka od leta 2009. Po petnajstih letih izvajanja akcije Naj javno stranišče z veseljem ugotavljajo napredek na tem področju. Njihov trud se obrestuje. Slovenska javnost dobro pozna akcijo in tako tudi težave oseb s kronično vnetno črevesno boleznijo, ki nujno potrebujejo javna stranišča. Z akcijo bodo nadaljevali tudi naslednje leto, saj so prepričani, da so še vedno možne izboljšave. Občinam bodo predlagali postavitev usmerjevalnih tabel in označenost na stavbah (oznaka »WC« na vratih javnih stranišč). Prav tako jim bodo svetovali pri opremi sanitarij, namenjenih invalidnim osebam (namestitev odlagalnih polic, obojestranska držala ob straniščnih školjkah, držalo nad pisoarjem in zaprti koš za odpadke ...), ter uporabi papirnatih brisač namesto sušilcev.

V društvu še vedno zasledujejo cilj, da bi vsaka občina v Sloveniji imela javna stranišča, ki bi bila urejena ter lepo vzdrževana. Med vključenimi v akcijo Naj javno stranišče je 52 občin, kjer nimajo javnih stranišč. Ta podatek je zaskrbljujoč, saj so javna stranišča pomemben družbenokoristen faktor. V društvu si želijo, da bi vse občine to zaznale in si prizadevale k zagotovitvi javnih stranišč. Tiste občine, ki imajo javna stranišča, se zavedajo njihovega pomena, imajo več lokacij in skrbijo, da so lepo urejena. Letošnja akcija je prinesla tudi nekaj konkretnih izboljšav na tem področju, ki jih želijo predstaviti širši javnosti na sklepni prireditvi, zato vabijo, da se je udeležite. Vabijo pa tudi k ogledu spletne strani www.najjavnostranisce.kvcb.si, kjer bodo na dan prireditve ob 17. uri objavljeni rezultati letošnje akcije.

Fotografije so simbolične: Pixabay.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.11.2023 ob 16:22 gost

      Samo srba ne notri spusti , ker bo katastrofa , če se vsere je drekeca za en kobik .... preluftalo pa se ne bo eno leto ! Se ne hecam !

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2023 ob 18:11 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.11.2023 ob 16:24 gost

      Če pa rigne pa bodo popokala ogledala !!!

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.11.2023 ob 16:41 Jancika gost

      Na konci pa se podpise z drekon na steno

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.11.2023 ob 16:52 Lendavčan gost

      Najbolj čisto in urejeno je v Lendavi pri kulturnem domu!!!! Brez konkurence......

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2023 ob 19:30 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Ja,ja,po javnih hodijo tisti,ki ,prvič,nimajo kam,jaz,po pivu, in oni siromaki,kar nekaj jih je,ki imajo zelo snažne babe in doma ne smejo,poznam,komaj so dočakali službo in hajd prvo na WC.Ena je bila vzgojiteljica,njeni je med tednom v službi,med vikendom po lokalih.Istina.Te ga je pa stisnilo.

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.11.2023 ob 16:55 gost

      V murski soboti bodo razglasili najbolj urejeno javno stranišče. Kajti prav sobota nima nobenega javnega stranišča. Ima pa na tržnici neki špajz v krega pa samo pod 100 kg lahko gre jo na potrebo.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2023 ob 17:09 olika gost

        WC na tržnici v Murski Soboti je vredi samo eni scati pa srati se morejo navčiti tak kak tan naj tudi doma v svojen delajo gnoji...

        10 0 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.11.2023 ob 16:57 gost

      V murski soboti niso sposobni imeti avtobusno postajo odprto do 22 kamoli wc ali pa čakalnico.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.11.2023 ob 17:11 KJE SO WC gost

      Kje so pa v Soboti ti javni WC ! 40 let sem vsak dan v Soboti pa še nisem našel tega vašega WC. Smerokazov za WC v Soboti tudi NI. Tak ka na vašem mesti se ne bi preveč hvalil, če je to najboljše od WC v Sloveniji kar mate v Soboti, potem nam Bog pomagaj , če te srat stisne v Sloveniji.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.11.2023 ob 9:05 Heh gost

        Potem očitno nekaj ne štima s tabo, če v tolikih letih nisi našel ta wc, kot da je Sobota velemesto. Sicer pa bi vprašal koga. Mislim...

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.11.2023 ob 18:38 Lendavčan gost

      Enkrat je bila v kulturnem domu v Lendavi prireditev, bil je tudi prisoten Joco - Brzi, ki se je posral in potem je cel kulturni dom smrdel in se je tudi Wc zamašil in tudi celotna greznica - kanalizacija. SRAMOTA

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.11.2023 ob 19:38 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Prosim lepo,Joco je bil nazadnje na reformaciji z ženo,mirno je sedel in kulturen bil.Joco ni kriv.Tak,da mir.Lendavčan,ne sili se "glupirat".Naravno,po svoje se ponašaj,to bo dovolj blesavo.

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.11.2023 ob 0:05 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      07.11.2023 ob 9:06 Hexa gost

      Pomurec.com, M. Sobota se piše z veliko začetnico! Sramota pa taka!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.11.2023 ob 12:06 sramota v Beltincih gost

      Petrol si naj pogledne najbole nesnajžen lokal pa wc na tank šteli v Beltincaj. Za včasih zaprejti. Inšpekcija ge si? Sramota Prekmurji. Kama gleda Petrol!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.