https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ob 130. obletnici delovanja soboške bolnišnice odprli razstavo

Murska Sobota, 09.11.2023 ob 13:05  

Splošna bolnišnica Murska Sobota obeležuje 130. obletnico delovanja. V ta namen so zbrali najrazličnejšo dokumentacijo od same ustanovitve pa vse do danes, ki so jo predstaviti širši javnosti.

Otvoritev razstave je potekala danes v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota. Uvodoma je bilo poudarjeno, da je razstava plod trdega dela in predanosti vseh zaposlenih, ki s svojo požrtvovalnostjo in predanostjo skrbijo za pacienta.

Razstava omogoča vpogled v zgodovino, od skromnih začetkov pa vse do sodobne bolnišnice, kakršna je danes.

Direktor soboške bolnišnice Roman Ratkai je izpostavil, da je soboška bolnišnica najbolj pomembna zdravstvena ustanova v Pomurju. "Ne smemo se osredotočiti samo na Pomurje, ampak tudi širše, saj pacienti prihajajo tudi od drugod.

Pozablja se, da bolnišnica ni le zdravstveni subjekt, temveč tudi verjetno največji gospodarski subjekt v Pomurju, s 1200 zaposlenimi," pove Ratkai.

"Bolnišnica je bila ustanovljena 15. novembra 1893. Takrat je imela 4 bolniške sobe oziroma 24 postelj. Po desetih letih se je pokazalo, da je premajhna. Zaradi povečanega obsega in vsebine dela so v njej začeli raznovrstne preureditve ter graditi novo zgradbo na pri Rakičanu.

Infekcijski oddelek je bil zgrajen leta 1953. Prvotno je imel 60 postelj, 20 let zatem je bil preseljen v novo zgradbo Otroškega oddelka. Kasneje so bili prilagojeni pritlični prostori za specialistične ambulante, sprejeme bolnikov, garderobe, arhiv in sanitarije. Kirurški in Ginekološko-porodniški oddelek sta bila leta 1953 prvič prostorsko ločena," pojasnjujejo.

Poleg slavnostnih govorcev je prireditev z glasbenim nastopom popestrila Julija Fajhtinger.

Razstavo si lahko ogledate od 2. do 31. novembra.

Dogodek je moderiral Simon Zore.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija