https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Danes po šolah in vrtcih tradicionalni slovenski zajtrk

17.11.2023 ob 6:05  

Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru, letos je to 17. novembra 2023. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ) je projekt, ki spodbuja zavedanje o pomenu in prednostih lokalne samooskrbe, dejavnostih domače pridelave in predelave hrane ter ohranjanju kulturne dediščine.

Danes bodo otroci v vrtcih in osnovnih šolah po Sloveniji zajtrkovali s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki - vse domačega izvora. S sporočili in namenom Tradicionalni slovenski zajtrk naslavljata tudi druge – posameznike, institucije, podjetja, gostinske obrate, turistične objekte, itd. Tudi z njihovo podporo se – na dan slovenske hrane – širijo sporočila o pomembnosti uživanja lokalne hrane, letos še posebej o kruhu.

Kruha namreč ne smemo obravnavati samo kot prehranjevalni izdelek, ampak v sebi nosi tudi močno poslanstvo kulturne dediščine in blagostanja. Letos obeležujemo tudi mednarodno leto prosa, zato bo temu žitu na ta dan tudi namenjena večja pozornost.

Mag. Aleš Irgolič z Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja je izpostavil, da je od šolskega leta 2020/21 v pravilniku dodana še možnost razdeljevanja katerega drugega svežega ali suhega sadja brez dodanega sladkorja. »Pomoč je namenjena vsem osnovnim šolam, vrtcem in zavodom za vzgojo in izobraževanje otrok ter mladostnikov s posebnimi potrebami, ki izvajajo javno veljavne vzgojno izobraževalne programe in na ta dan izvedejo zajtrk z vsemi petimi živili - mleko, med, jabolko, maslo in kruh, ki morajo biti pridelani oziroma predelani v Sloveniji.«

* Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.11.2023 ob 7:47 gost

      Da ne bodo učenci morali jesti spet med iz Argentine, kot je bilo pred leti na soboški šoli.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.11.2023 ob 18:42 Ma ta ni slovenski gost

        Toast und apple so uvoz iz Amerike Sloveski bi bil marmelada, puter, sok, ...

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.11.2023 ob 8:49 gost

      za domačega ozoroma slovenskega pa sploh ne vedo , da obstaja .

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.11.2023 ob 13:07 gost

      To se ne dogaja samo v soboti ampak na vseh šolah. In vsako leto ko tako opevajo ta zjrik. Vsak dan bi jim naj potem dali ta opevani zajtrk.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.