https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Tradicionalni slovenski zajtrk obeležili tudi v Lendavi

17.11.2023 ob 14:00  

V Sloveniji letos že trinajstič obeležujemo Dan slovenske hrane, ki ga šole in vrtci tradicionalno obeležijo s slovenskim zajtrkom. Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga je podprla tudi Občina Lendava, nosi slogan: »Kruh za zajtrk – super dan!« Lendavski vzgojno-izobraževalni zavodi, čebelarji ter predstavniki občine so se tudi letos aktivno vključili v to nacionalno pobudo.

V Mestni hiši so obeležili Dan slovenske hrane s tradicionalnim zajtrkom, ki je bil namenjen promociji lokalno pridelane hrane. Ob mizi, polni domačih dobrot, so se zbrali župan Janez Magyar, podžupana Andrej Matjašec in Patrik Kocet, ter vodstvo Občine Lendava. Prisotni so bili tudi čebelarji, med njimi predsednik Čebelarskega društva Kapca Štefan Šimonka, predsednik Čebelarskega društva Lendava Štefan Cigut in podpredsednik društva Marjan Časar, ki je tudi član upravnega odbora Čebelarske zveze Slovenije.

Zajtrk v mestni hiši je potekal pod geslom Spoštujemo domače. Udeleženci so si privoščili okusen zajtrk, sestavljen iz lokalno pridelanih sestavin, v duhu promocije trajnostnega in lokalno pridelane hrane.

Župan Janez Magyar je ob današnjem dogodku v mestni hiši povedal: »Zelo sem zadovoljen, da smo skupaj praznovali Tradicionalni slovenski zajtrk, ki združuje našo skupnost in podpira lokalne pridelovalce. Geslo Spoštujemo domače ni le besedna zveza, temveč odraža našo močno odločenost za ohranjanje tradicije in bogastva lokalnega okolja.« Dodal je, da ima ta dogodek pozitiven učinek na proizvajalce domače hrane, spodbuja zdrav način prehranjevanja in promovira slovensko hrano. »Danes smo na mizo postavili lokalno pridelano hrano, s posebno pozornostjo kruhu. Ob obeležitvi mednarodnega leta prosa smo dodali domači proseni kruh, kot prispevek k podpori lokalnim pridelovalcem in promociji raznolikosti slovenskih živil,« je še izpostavil.

Predsednik Čebelarskega društva Lendava Štefan Cigut je poudaril pomembnost čebel v naravi in predstavil pobudo čebelarjev, da bi aktivnosti povezane s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom prihodnje leto izvajali cel teden: »Ta ukrep bo omogočil, da bodo šole cel teden ponujale domačo slovensko hrano, kar ne le zmanjšuje potrebo po transportu, temveč tudi spodbuja lokalno samooskrbo in zmanjšuje uporabo umetnih metod dozorevanja. Za nas čebelarje ima ta akcija velik pomen, saj smo bili prav mi pobudniki te ideje. Želimo ozaveščati o ključni vlogi čebel v naravi in obenem spodbujati mlade k uživanju čebeljih produktov.«

Vodstvo občine se je skupaj s čebelarji udeležilo tudi slovenskega zajtrka v Vrtcu Lendava ter krajše svečanosti na Dvojezični osnovni šoli I Lendava.

Tradicionalni slovenski zajtrk predstavlja več kot zgolj enodnevni dogodek; gre za trajnostno prakso, ki izpostavlja pomen domačih pridelkov. Ohranjajmo to dragoceno tradicijo, izkazujmo spoštovanje do lokalnih pridelkov in gradimo skupnost, ki ceni lokalno pridelano hrano, so zapisali na spletni strani Občine Lendava.

Več fotografij v spodnji galeriji ...


Foto: Tomaž Galič

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.11.2023 ob 16:46 gost

      To je bole Madžarski nej Slovenski

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2023 ob 1:13 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.11.2023 ob 17:46 gost

      Od Maribora do Lendave je vse Madžarsko. Zato je poskrbela prejšnja vlada januša groznega.

      9 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.11.2023 ob 18:26 gost gost

      GE JE PIRCOVA GOSPA PAHOR JE DECO OBISKAL IN Z NJIMI ZAJTRKOVAL AJA NEMA ĆASA ZA NAŠE OTROKE ZA VSE DRUGO PA IMA

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.11.2023 ob 9:44 gost

      Zato so jih obiskali predstavniki madžarije ker so madžarski na slovenski zemlji.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.11.2023 ob 9:46 gost

      V Lendavi je najprej madžarski pozdrav pa potem slovenski če sploh. Še prej te pozdravijo v hrvaškem jeziku kot v slovenskem. Torej pozdravi v Lendavi gre jo tako madžarski, hrvaški slovenski na slovenski zemlji.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2023 ob 10:26 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,bedak si in bedak boš tak crknu.....Aha,kreten si... Kaj se pa delaš nacionalnega,idiot Hotiški.

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      18.11.2023 ob 12:47 Ovarb gost

      Tradicionalna nezdrava hrana, sladkor, holesterol, trigliceridi, karies itd. Zagotavljamo delo zdravnikom ter pogrebnikom.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.11.2023 ob 13:44 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Nekje blizu si,Matildica te čoha......Daj ,razbremeni,nas ,prispevke,crkni....starec.....

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.11.2023 ob 0:05 Lendavčan gost

      Ti čebelarji so s temi klobuki kot Amiši.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.11.2023 ob 17:08 prdec gost

      Meni pa sta najlepša župan in ravnateljica, ki bi bila lep par.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.