https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Opozicija z vrsto pripomb na predlog proračuna za leto 2024

19.11.2023 ob 6:05  

Predlog sprememb proračuna za leto 2024, ki ga danes kot zadnje od parlamentarnih delovnih teles obravnava odbor DZ za finance, je po mnenju poslancev opozicije neverodostojen in načrtovan neprimerno. Strinjajo se, da je treba pomagati prizadetim v poplavah, za kar se namenjajo znatna sredstva, a kot opozarjajo, je glede številk precej nejasnosti.

"Proračun za leto 2024 je DZ sprejel že novembra lani, zdaj pa vlada predlaga nekatere spremembe. Članom odbora za finance jih je uvodoma predstavil finančni minister Klemen Boštjančič, ki je povedal, da so morali zaradi naravnih nesreč spremeniti prioritete ter proračunske cilje in strategijo prilagoditi tako, da se v čim krajšem času sanirajo posledice poplav in plazov.

"V ospredju so zato ukrepi za obnovo in pomoč po poplavah," je dejal in povedal, da je za odpravo posledic naravnih nesreč prihodnje leto v proračunu predvidenih 1,1 milijarde evrov. Celotni odhodki se sicer zvišujejo za 720 milijonov evrov na 16,2 milijarde evrov, prihodki pa so predvideni v višini 14 milijard evrov.

Ljudje razumejo in si želijo, da bi bila sanacija izvedena čim prej, je menila Suzana Lep Šimenko (SDS), a kot je dodala, sta načrtovani primanjkljaj in potrebna zadolžitev izredno visoka. "Koliko je to sploh verodostojno?" je vprašala in menila, da vlada načrtuje precej na pamet. "S tem, ko načrtujete višje prihodke in višje odhodke, ustvarjate rezervo tudi za razne mahinacije," je opozorila.

Vprašala je, kaj namerava vlada narediti zaradi visoke inflacije. Rast plač ni niti najmanj primerljiva z rastjo inflacije, je opozorila in menila, da je visoka inflacija sicer ugodna za državni proračun, saj povečuje prilive od davka na dodano vrednost. "Toda zakaj ne bi naredili kaj, da zmanjšamo inflacijo in razbremenimo plače," je vprašala.

Poslanka v obravnavanem dokumentu pogreša tudi več poudarka skladnemu regionalnemu razvoju. "Ne glede na to, kje si rojen, moraš imeti enake izhodiščne možnosti za razvoj svojih potencialov," je pojasnila in ugotovila, da gremo ravno v obratno smer. "Investicije v infrastrukturo, šolstvo, zdravstvo, številne investicije ste enostavno prečrtali in zdaj peljete neke nove nekje drugje," je dejala.

Rado Gladek (SDS) je menil, da bi moral biti predlog proračuna bolj transparenten. Napovedujejo se rekordni izdatki, kot glavni razlog zanje pa navaja obnovo po poplavah, toda pri oceni škode je bilo veliko zmede, je dejal. Ob tem se mu zastavlja vprašanje racionalne porabe sredstev za obnovo. "Se bo ta denar dejansko porabil tako skrbno, kot naj bi to naredil vsak dober gospodar," je vprašal.

"Sestavljati proračun v času nenehnih kriz je težko," je odgovorila Monika Pekošak (Svoboda). Opozorila je, da je 90 odstotkov odhodkov v proračunu fiksnih, določenih torej z zakoni, ki so bili večinoma sprejeti že v preteklosti. Poleg tega smo že nekaj časa v obdobju, ko trošimo več, kot imamo prihodkov. "S tem se je treba soočiti," je dejala.

Drugače kot Lep Šimenko je Pekošak dejala, da je rast plač v Sloveniji trenutno višja od rasti inflacije. Kupna moč prebivalstva se torej še ohranja in če bo inflacija leta 2024 pod štirimi odstotki in nato leta 2025 v razponu od dveh do treh odstotkov, potem meni, da gremo po pravi poti. "Ne moremo imeti maksimalnih pomoči, vzdržne inflacije in proračuna brez primanjkljaja, to ne gre skupaj," je dejala poslanka Svobode.

Tudi Milan Jakopovič (Levica) je o predlogu sprememb proračuna za leto 2024 dejal, da je odziv vlade dober. Spomnil je na leto 2012, ko se je uvedla restriktivna fiskalna politika in se je hkrati močno poslabšal življenjski standard. "Mislim, da smo se temu zaenkrat izognili," je dejal.

K predlogu sprememb proračuna za leto 2024 so poslanci SDS in NSi vložili 43 dopolnil, o katerih bodo člani odbora glasovali v nadaljevanju seje. Na dnevnem redu imajo nato še predlog zakona o izvrševanju proračuna, DZ pa bo proračunske dokumente sprejemal na seji, ki se začne v ponedeljek," navaja STA.

* Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.11.2023 ob 7:10 gost

      Janša ne bo mogel krasti in izgublja živce.

      11 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.11.2023 ob 18:20 kaplar gost

        Opozicija z vrsto pripomb na predlog proračuna za leto 2024, opozicija naj bo tiho, počaka naj , da se bodo spremenile vloge !

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.11.2023 ob 8:52 Karel K. gost

      Vse to so navidezne številke, navidezni zneski tega proračuna. Tega denarja ni nikjer, le v glavah politikov so, da lahko vsi zavajajo državljane, da znajo gospodariti, a dejansko ne znajo voditi gospodarstva niti svojih gospodinjstev drugače, kot na način, da obilo denarja pokradejo in potem tega brezglavo trošijo. Ne poslušajo niti Kračuna, kateri jim pravi, da planirajo mimo vseh pravno dovoljenih norm. Revolucija ali državni udar v Sloveniji je vse bližje. Slovenski narod mora te bleferje nagnati nekam na osamljeni otok, kot so nekoč nagnali Napoleona in jim ne nasedati na poziv na neke predčasne volitve, saj te hočejo izsiliti le zaradi tega, da bi oboji ostali na svojih političnih državniških foteljih. Eni pomagajo drugim in obratno. Tako so se pač dogovorili leta 1980, ko so si delili politični plen Slovenijo. Iz Jugoslavije so jih nagnali, saj so jih 45 let spoznali, kako zahrbtni manipulatorji in grabežljivci so, oboji.

      15 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.11.2023 ob 9:15 gost

      Opozicija je na nogah ker njihovi oligarhi, tajkuni, lobisti niso na seznamu za delitev davkoplačevalskega denarja. Kajti prejšnja vlada je 90 procentov državnega proračuna namenila prav tem pijavka. Za ostali glupi narod pa preostalih 10 procentov. Zato je zdaj SDS in nova Slovenija v lufu.

      7 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.11.2023 ob 9:49 Karel K. gost

      Oboji kradejo po enakih vatlih. Kdor tega ni dojel na temelju pred dvema dnevoma, ko je bila razprava vDZ o korupciji, potem je bolje, da yse ne oglaša. Eni so drugim nastavljali ogledalo, koliko in kje so kradli, kje so koga podkupovali in so si plonili žepe ali bančne račune doma in v tujini, kje so se posluževali pranja denarja. Nobeden ni zanikal, da to ni res, šli so se le kateri bo več povedal in iznesel več lopovstva. Kdor hoče objektivno komentirati potem mora povedati grehe obojih ne pa tako pristransko, da so naši dobri le drugi so lopovi in korupneži. Če nebi bili oboji lopovi, potem nebi držva v 32. letih propadla in padla v kaos, kot to zdaj prodaja Krščan Tonin slovenskemu narodu z mislijo, da je še vedno ta nor. Vse to pa dela z namenom, da bi mu nasedli in bi mu na volitvah, ko se tudi on v slogu Janše zavzema za predčasne volitve, dali nekaj deset odstotkov glasov. Ne! Krščani ali kot se oni imenujejo Krščanska stranka katera nima nič skupnega z Novo Slovenijo, saj bo nova Slovenija šele prišla potem, ko bodo vsi ti na osamljenem otoku, nikoli ne bo dobila več kot okrog pet ali kakšen odstotek več. prav tako ne bo SDS dobila s sedanjimi ljudmi in vodstvom 20 odstotkov volilcev-fanatikov, 10 odstotkov celotnega volilnega telesa. Upam, da bodo volilci končno spoznali, da se na volitve na splača iti, saj si vedno izberejo svoje rqablje, tokrat ekipo Goloba in tako je že 32. let, ko ti dvojni rablji uničujejo tiste, kateri jih na volitvah potrdijo. Upam, da tudi ta propagandist Tomažič nje bo usoel zdaj s to svojo politikantsko zavržno propagando o novih volitvah, in naj ljudje volijo Janšo. Če oboje stisneš v pest iz stisnjene psti izhaja ista negativna aroma.

      9 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.11.2023 ob 11:54 gost

      Popravek - Karel K 11:53

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.11.2023 ob 12:08 Z. gost

      Od vseh naštetih reform in obljub je ostal samo še oskubljeni golob in njegova kumrovska kamarila . Zato kompletni zbor norcev , ki ste to izvolili ste še zadnjič vabljeni na ples duhov . Boll vampirjev .....

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.11.2023 ob 12:45 gost

      12.41 kaj boš NORCU odgovarjal , nima smisla !

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.11.2023 ob 13:09 gost

      Na tem portalu sta samo dva norca karči in klonjaš.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.11.2023 ob 13:10 gost

      To misliš kilonija pa Karel veliki.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.11.2023 ob 13:47 kilonja gost

      Kako je znova in znova zanimivo spremljati rdeče ovce kako trpijo v avtogolu ob tem ko so izvalili " novi obraz " v politiki in ko vedo da so jih na suho nategnili, pa tega nimajo jajc na glas priznati :) . Neprecenljivo :) .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.11.2023 ob 13:49 kilonja gost

      debeli špehek...srpski fačuk...kaj vas Kučan je.be v glavo..zabavni ste ;) .

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.11.2023 ob 13:51 kilonja gost

      debeli srpski fačuk..kaj zdaj, si Holobov ali si na strani Kučanove Pirc Musarjeve ? SI v delime kaj ? Vesna vuković iz stranke posranega pernatega je že razložila zakaj ji je Golob kot direktor GEN-i nakazal 100.000 € ?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      19.11.2023 ob 13:58 Karel K. gost

      Nikoli nisem videl dokumenta, da bi Janšo izključili iz ZKJ. Mora so se bali, da jim bo ukradel državne funkcije, ta možnost obstaja.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      19.11.2023 ob 14:13 gost

      Spet imata besedni dvoboj največja ritolizca dena hlapca karči in klonjaš.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      19.11.2023 ob 14:16 gost

      Seveda ga niso izključili. So ga pa v ta zadnjo brsnuli. Zato se še danes ne more pomiriti. Kajti njemu je bila in mu je še partija življenjski cilj.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.