https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Gledališču park se je odvil strokovni posvet

Gledališče Park, 21.11.2023 ob 13:15  

Center za socialno delo Pomurje in Policijska uprava Murska Sobota sta ob mednarodnem dnevu boja proti nasilju nad ženskami organizirala strokovni posvet z naslovom Ali je otrok s posebnimi potrebami lahko žrtev nasilja in hkrati verodostojna priča?

Center za socialno delo Pomurje skupaj s Policijsko upravo Murska Sobota daje izjemno velik poudarek preventivnemu delovanju na področju preprečevanja nasilja v družini. Tako tradicionalno vsako leto v mesecu novembru, ob mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami in deklicami, organizirajo strokovni posvet. 25. november je od leta 1981 mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Ta datum je bil izbran v čast sestram Mirabal, trem političnim aktivistkam iz Dominikanske republike, ki so bile leta 1960 umorjene po ukazu vladarja države Rafaela Trujilla.

Letošnja osrednja tema strokovnega posveta so otroci in mladostniki z oviranostmi in kako jih učinkovito zaščititi pred nasiljem.

Zbrane organizatorje, predavatelje in udeležence iz celotne Slovenije je pozdravil tudi župan Damjan Anželj, ki je poudaril, da je treba zaščititi najranljivejše v naši skupnosti in pozdravil prizadevanja delovne skupine obeh sodelujočih institucij, ki uspešno deluje na področju preprečevanja nasilja v družini. Na strokovnem posvetu pa so nato zbrane nagovorili nato še: Sandra Babič, direktorica Centra za socialno delo Pomurje, Damir Ivančić, mag., direktor Policijske uprave Murska Sobota, Dan Juvan, državni sekretar, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Tatjana Milavec, sekretarka Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije.

»Predstavitev zaslišanja otroka s pomočjo strokovnjaka« je predstavila nato dr. Mateja Hudoklin, spec. klinične psihologije, iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana.

Temo »Policijsko zbiranje obvestil od otroka« je predstavil Robert Tekavec iz Oddelka za mladoletniško kriminaliteto, Uprava kriminalistične policije Generalne policijske uprave.

»Nasilje nad otroci in mladostniki z oviranostmi (invalidnostjo) in ugotovitve raziskave« je nato predaval izr. prof. dr. Aleš Bučar Ručman iz Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru. Frida Burkelc, višja sodnica na Okrožnem sodišču v Celju pa je predavala na koncu na tematiko »Nasilje na tehtnici trditev in dokazov.« Na koncu strokovnega posveta je sledila okrogla miza z vsemi predavatelji.

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.