https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Leljak: »Občina Radenci plačuje vse svoje obveznost«

Občina Radenci, 22.11.2023 ob 14:05  

V prostorih Občine Radenci je v torek, 21. novembra, potekala novinarska konferenca s ciljem pojasnitve »nepravilnih interpretacij oskrbe s pitno vodo - Vodovod sistema C in odnosa med Javnim podjetjem Prlekija in Občino Radenci«.

Z namenom pojasnitve o perečih temah sta na novinarski konferenci spregovorila župan Občine Radenci Roman Leljak in pooblaščen državni revizor Aleksander Kupljenik.

Kot je uvodoma dejal župan, so v podjetju JP Prlekija nerešene težave že od same ustanovitve podjetja, saj da to že od začetka ni delovalo enotno. Občina Gornja Radgona in Občina Radenci se namreč sistemu nista priključili enakovredno. »Iz tega dogovora je izstopila Gornja Radgona, ki je ohranila svoje komunalno podjetje KORA in Občina Radenci, ki je takrat imela podjetje SIM.« Leta 2019 je radenska občina upravljanje prenesla na svoj režijski obrat. Tako občini sami upravljata s sekundarnim omrežjem.

Dogovorov pa se po besedah župana, ki mu je pritrdil tudi revizor, nista držali tudi občini Ljutomer in Križevci, ki omrežnine nista obračunavale po dogovorjenem sistemu »kolikor se pobere omrežnine, toliko se kot najemnina v enem delu vrne občinam«, temveč sta pobirale omrežnino glede na lastništvo, kar je bilo za njih bolj ugodno.

Koliko radenska občina dolguje JP Prlekiji?

Javno podjetje (JP) Prlekija, ki upravlja pomurski vodovodni sistem C - ta zajema občine Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci, Veržej, Ljutomer in Razkrižje, je proti Občini Radenci vložilo predlog za izvršbo v višini 2,3 milijona evrov, saj naj bi občina podjetju dolgovala plačilo za dobavo pitne vode.

V zvezi s tožbo JP Prlekije do občine gre po mnenju Leljaka za zlorabo sistema izvršbe, zato je, kot je dejal, njihov odvetnik na tožilstvo poslal predlog za uradni pregon. O zadevi bo tako odločalo sodišče. Ob tem je poudaril, da Občina Radenci vse svoje obveznosti plačuje. Kot je dejal, je občina do leta 2019 plačevala vodo po prejetih računih v višini 70 tisoč evrov letno, po letu 2020 so s plačili nadaljevali, s tem, da so plačevali bistveno več.

»Prej smo vodo plačevali v enem deležu, od januarja letos pa plačujemo 100 odstotkov na JP Prlekijo in ne zadržujemo niti enega centa vodarine. Omrežnine pa zadržujemo 75 odstotkov, ker je to dohodek Občine, 25 odstotkov pa nakazujemo kot avans JP Prlekiji, da nam bodo, ko bodo delali poračun, vrnili, oziroma mi njim doplačali.« Po besedah župana so po zadnji opravljeni reviziji za obdobje 2020-2022 imeli v treh letih preplačane za 46 tisoč evrov omrežnine, vodarino pa so plačali, z izjemo za leto 2022, ko so zaradi bistvenega povečanja cene elektrike ostali dolžni okoli 200 tisoč evrov. »Ta del za Občino Radenci ni sporen, bi ga plačala danes, včeraj, kadarkoli … tega ne oporekamo.« Kot je še dodal bo občina vse svoje obveznosti, ki jih ima, plačevala, tako kot jih je do sedaj, »seveda pa ne pristajamo na to izsiljevanje, ki je nastalo zaradi takšnih ali drugačnih ne-dogovorov, ki se v teh desetih letih niso sklenili v pravo smer«.

Zaradi rešitve problemov je Leljak vsem županom in županjam soustanoviteljic JP Prlekija poslal dopis, da bi Občina Radenci ostala v JP Prlekija, med drugim pod pogojem, da se vse Občine strinjajo, da poslovanje JP Prlekije za obdobje petih let pregleda Računsko sodišče RS. Nobena od občin se pobudi ni pridružila, Leljak pa je pobudo že predal na Računsko sodišče.

Eden izmed pogojev, da bi Občina Radenci umaknila svoj izstop iz JP Prlekije, je tudi umik tožbe proti Občini Radenci. »Računsko sodišče bo dejansko ugotovilo vse nepravilnosti, stanje obveznosti in vse drugo. Vsi se zavedate, da dolg Občine Radenci ni takšen kot v svoji samovolji izkazuje direktor JP Prlekije d.o.o., da je odnos Občine Radenci in JP Prlekije d.o.o. v reviziji pooblaščenega državnega revizorja zelo jasno opredeljen. Svet ustanoviteljic je politično odločil, da Revizije ne potrdi in zapre za javnost. Tožiti Občino, tudi za najemnino, ki pripada tej isti Občini pa je absurd absurda, ki ga je na žalost s svojo neaktivnostjo dovolil tudi Svet ustanoviteljic,« je prepričan Leljak.

Realna cena vode

Na občinskih svetih vseh osmih sodelujočih občin so leta 2020 sprejeli elaborate o enotni ceni za vodo iz vodovoda in ta je začela veljati, vendar JP Prlekija ni upravljalo sistema v Radencih in Gornji Radgoni.

Kot je direktor JP Prlekija Artur Racman povedal za STA, so v Radencih sicer občanom zaračunavali sprejeto skupno ceno, a JP Prlekiji so plačevali le "tisto, kar so si zaželeli plačevati", denar, ki je ostajal na občini, pa porabili za druge stvari. "Če občina občanom zaračunava drugo ceno in upravljavcu ne plačuje za kompletne stvari, prihaja do izpada prihodkov, ki so tipični za občino Radenci," je še dejal Racman za STA.

Nov elaborat predvideva zvišanje cene z 0,67 na 1,23 evra na kubični meter vode, s čemer se Leljak ne strinja. »Jaz sem svojim občanom zagotovil, da bodo vodo plačevali po realni ceni, če bo cena nerealna, bomo za nerealni del dali subvencijo,« je dejal in dodal, da bi bila realna oz. sprejemljiva cena 0,90 evra na kubični meter vode.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.11.2023 ob 14:39 Icnedar gost

      Le kdo mu verjame. Blef in manipulacija kot vedno.

      10 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.11.2023 ob 16:52 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 7,000-14,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐫𝐞𝐞𝐫𝐬𝟏𝟐.𝐜𝐨𝐦

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2023 ob 22:27 Ma dolgovi rasteju gost

        https://priporoca.zurnal24.si/ali-ste-prepricani-da-je-vase-delovno-mesto-naslednja-tri-leta-se-varno

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.11.2023 ob 14:59 gost

      Namesto ------ pernatega !

      11 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.11.2023 ob 15:35 V. gost

      Iščemo nov vladni obraz(ek) .! Ampak pri nas je ta obraz težko najti !Ta trenutek smo priča razpadanju vladajoče koalicije , pojavu , ki je značilen za vse leve vlade do zdaj . Gre za dogajanje , ki ga ni mogoče več ustaviti ne glede na piarovska in medijska prizadevanja levice in je posledica dogodkov , za katere neposredno krivdo nosi sam predsednik vlade tisti , kiomogočajo teptanje parlamentarne demokracije s pomočjo prevar t.i novih obrazov in pa seveda volivcev , ki žal nasedajo obojim . V samo letu in pol se je izkazalo , da Golobova vlada vsemi tremi strankami ni sposobna voditi države na način , da bi poskrbeli za naš življenski standard in da bi se razvijali skladno s potenciali . Namesto tega iz dneva v dan tonemo in ne samo , da ne delujejo več niti najbolj banalne zadeve, kot je npr. promet itd .... Robert Golob bo odšel prej ali slej , na svojem položaju pa sedi samo še zato , ker zanj še niso našli ustrezne zamenjave . A ta se , brez skrbi , že intezivno išče , da bi čim prej počistili Golobovo sramoto in bi levo katastrofo vodil do rednih volitev leta 2026 . Pri tem se je treba zavedati , da nobena rekonstrukcija vlade znotraj obstoječih treh levih strank ne bo ponudila alternative temu , kar imamo danes , in ne bo rešila problemov , ki so nam jih nagrmadili v letu in pol . Oni so problem , ki ga lahko presekamo le s predčasnimi volitvami . Zato moramo jasno in odločno povedati , da imamo dovolj eksperimentiranja in siromašenja na naš račun , ter zahtevati razpis novih demokratičnih volitev , ki bodo dale priložnost tistim , ki znajo bolje . Slovenija je pred velikimi izzivi in celo nevarnostmi , da bi vodenje vlade še naprej puščali ,,kompoziciji,, ki se večino časa ukvarja sama s seboj in z iskanjem notranjih sovražnikov , nas pa prepušča prežečim tveganjem . Zato je moj nasvet naslednji: poleg tega , da se zanesljivo udeležite prihodnjih volitev .

      32 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.11.2023 ob 16:36 Pravi voditelj gost

      Gost V zelo dobro in pravilno si to napisal. Rabimo čist nove ljudi,sposobne,nekaznovane,da nas rešijo,drugače nam bo huda predla.Imamo mi to,športniki so lahko za vzor,kako z garanjem in Slovensko delavnostjo uspeš.Samo pravi kadri morajo priti,da postavijo Slovenijo tja,kjer ji je mesto.

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.11.2023 ob 17:45 gost

        Vlada je danes potrdila predlog zakona o minimalnem davku, po katerem bi za velike domače skupine in mednarodne skupine podjetij s sedežem v Sloveniji uvedli novo obdavčitev. Davek v višini 15 odstotka naj bi veljal za skupine podjetij s prihodki, ki presegajo 750 milijonov evrov v vsaj dveh od štirih predhodnih poslovnih let.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.11.2023 ob 18:22 gost

      Leljaku verjamejo le budale…

      13 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.11.2023 ob 0:49 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.