https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti poteka že 21. konferenca PAZU

24.11.2023 ob 17:00  

V prostorih Alma Mater Europaea se je danes odvil prvi dan dvodnevne 21. konference PAZU, z osrednjo tematiko Geotermija v Pomurju.

 

Dvodnevna 21. konferenca PAZU se je začela s plenumom v obliki okrogle mize, na tematiko "Geotermija v Pomurju," katero je povezoval pom. akad. dr. Mitja Slavinec. Na plenumu so sodelovali še pom. akad. dr. Timi Gomboc, podžupan Mestne občine Murska Sobota, raziskovalec na Fakulteti za strojništvo, pom. akad. dr. Mitja Janža, Geološki zavod Slovenije, Gregor Umek, v.d. generalnega direktorja, Ministrstva za naravne vire in prostor, Metod Grah, direktor Term Vivat in Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice.

Kot vsako leto je tudi letošnji plenum bil tesno povezan z aktualno problematiko v Pomurju. Geotermija v Pomurju je zelo velik potencial, ki pa ga odločevalci ne dojemajo ustrezno in prav zaradi tega so predstavili argumente za bolj liberalno izkoriščanje tople vode, ki naj bo tudi primerljiva z mednarodnimi praksami. Geotermalno energijo prepoznava vlada, vsaj tako pravi kot enega ključnih obnovljivih virov energije, vendar to pomurski uporabniki v praksi doživljajo ravno nasprotno. Vlada se pri tem sklicuje na okoljske standarde in evropsko zakonodajo. Kljub številnim prizadevanjem in naporom je čedalje bolj jasno, da je za spremembo vse manj možnosti, ker to igro očitno vodijo uradniki na tretjem nivoju in ne državni vrh.

Temu je sledilo predavanje na tematiko "Tehnika in družboslovje," katero je povezovala pom. akad. dr. Simona Šarotar Žižek. Nato je akad. pom. akad. dr. Igor Emri predaval na temo" Prekmurska tehnologija vstopa v projekt “Svilnate poti” - Izgradnja v svetu prvega železniškega tovornega prometa s hitrostmi preko 350 km/h.""Značilnosti ravnanja s prebeglimi in zajetimi pripadniki zveznih sil v osamosvojitveni vojni 1991 v Pomurju," pa je predstavil pom. akad. dr. Alojz Šteiner. "Inovativnost, digitalizacija in uspešnost organizacije" je predstavil pom. akad. dr. Branko Škafar. "Revščina in obveznost države, da jo odpravi," je predstavila pom. akad. dr. Etelka Korpič Horvat. "Prehod od naravne k načrtovani rodnosti v samostojni Sloveniji," pa je predaval pom. akad. dr. Janez Malačič. Omenjen sklop predavanj je zaključila pom. akad. dr. Simona Šarotar Žižek na tematiko "Trajnostno naravnani pristop k varnosti in zdravju pri delu."

Na konferenci so nato obravnavali tematiko "Tehnika, biotehnika, humanistika in naravoslovje, katero je povezoval pom. akad. dr. Timi Gomboc. "Razvoj metode za izdelavo informacijskih modelov kompleksnih strojniških sistemov v grajenem okolju na osnovi proceduralnega modeliranja in modelov znanja," je nato predstavil pom. akad. dr. Andrej Tibaut.  "Interaktivni elementi na prehrambni embalaži" je nato predavala pom. akad. dr. Diana Gregor Svetec. "Stanje tehnike in razvoj zlatih dentalnih zlitin," pa je predstavila pom. akad. dr. Rebeka Rudolf. "Opredelitev in implementacija krožnega gospodarstva," pa je predaval pom. akad. dr. Henrik Gjerkeš. "Značilke pri razpoznavanju aktivnosti dnevnega življenja v pametnih domovih," je predstavila pom. akad. dr. Mirjam Sepesy Maučec. "Vsebnost fosforja, kalija in pH vrednost v tleh poraščenih s travinjem ter priporočila za izboljšanje vsebnosti hranil v tleh za območje Pomurja," je nato predstavil pom. akad. dr. Stanko Kapun. "Lik in osebnost madžarskega kralja sv. Ladislava I. in Prekmurje," je nato predstavil pom. akad. dr. Andrej Hozjan. Omenjen sklop se je končal s predavanjem pom. akad. dr. Mateja Štuhca na tematiko "Farmacevt predpisovalec zdravil: Izkušnje v tujini in možnost implementacije v Sloveniji."

Na koncu prvega dneva konference je pom. akad. dr. Mitja Slavinec predstavil nove člane: pom. akad. dr. Petra Cajnko – Uvedba coachinga v podjetništvo in šolstvo; pom. akad. dr. Tadej Ostrc– Zdravljenje glavobola v zvezi s temporomandibularno motnjo; pom. akad. dr. Uroš Novak– Naravni biopolimeri danes in kaj lahko postanejo in pom. akad. Mirko Bratuša– Pomurski spomeniki – Bratuša.

Jutri se bo odvil v prostorih Alma Mater Europaea drugi dan 21. konference PAZU. Konferenca se bo začela s predavanjem na tematiko "Tehnika, humanistika in družboslovje, katero bo povezoval pom. akad. dr. Milan Svetec. Nato pa bodo sledila različna predavanja: pom akad. dr. Florian de Margan: "Ogromne kazni in veliko novih obveznosti glede uvedbe direktive NIS2"; pom akad. dr. Attila Kovács: "Državnozborske volitve na Madžarskem leta 2022 in volilni glasovi Madžarov v zamejstvu"; pom akad. dr. Damir Josipovič: "Možnosti demografske reprodukcije manjšin v Sloveniji: Primer Madžarov v Prekmurju"; pom. akad. ddr. Ivan Rihtarič: "Ilegalni prehodi meje 19456 – 1950 v okraju Gornja Radgona"; pom. akad. dr. Katja Eman: "Policijsko delo v skupnosti na območju Policijske uprave Murska Sobota – z roko v roki za varen vsakdan"; pom pom. akad. dr. Aleš Kuhar: "Tehnologije insektne biokonverzije - izkoriščanje priložnosti in premagovanje izzivov"; pom. akad. dr. Darja Senčur Peček: "Kdo je delodajalec?"in pom. akad. dr. Stanislav Raščan: "Slovenski vojaki na Vzhodni fronti na Slovaškem med Veliko vojno."

 Zadnji sklop predavanj na jutrišnji konferenci pa bo nosil tematiko "Medicina in naravoslovje, katero bo povezoval pom. akad. dr. Renato Lukač. Nato pa bodo sledila različna predavanja: pom. akad. dr. Renato Lukač: " Umetna inteligenca v šolstvu: sodobne učne spremembe in izzivi"; pom. akad. dr. Cvetka Grašič Kuhar: " Neoadjuvantna terapija pri raku dojk"; pom. akad. dr. Alenka Kovačič: "Trg zdravil v Sloveniji"; pom. akad. dr. Jože Nemec: "Filatelija – konjiček na razpotju";pom. akad. dr. Vita Čebašek: "Nadlahtnica, nadlaktnica ali humerus?"; pom. akad. dr. Robert Hauko: "Rentgenska absorpcijska spektroskopija" in pom. akad. dr. Mitja Slavinec: "Uporabna fizika."

 

Več fotografij v spodnji galeriji...  

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.