https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

V Križevcih bodo turisti plačevali več

10.11.2023 ob 15:00  

V sredo, 8. novembra 2023, je v sejni sobi v sejni sobi Občine Križevci potekala 6. redna seja Občinskega sveta Občine Križevci. Križevski svetniki so na seji med drugim potrdili zvišanje turistične takse, ki bo od 1. januarja 2024 znašala 2 evra na nočitev.

Občinski svet Občine Križevci je zasedal na 6. redni seji Občinskega sveta. Na seji so bili soglasno sprejeti vsi predlagani sklepi. Sejo je vodil župan Branko Slavinec, ki je ugotovil prisotnost članov in članic Občinskega sveta in posledično sklepčnost. Občinski svet je uvodoma obravnaval in sprejel dnevni red 6. redne seje ter obravnaval in potrdil zapisnik 5. redne seje Občinskega sveta Občine Križevci.

Občinski svet se je soglasno strinjal, da se s 1. januarjem 2024 višina turistične takse dvigne na skupno 2 evra na nočitev, od tega bo turistična taksa znašala 1,60 evra in bo prihodek občine, promocijska taksa pa 0,40 evra in gre za promocijo skupnih aktivnosti.

Marca je bil namreč sprejet novi Zakon o spodbujanju razvoja turizma, ki lokalnim skupnostim nalaga, da svoje odloke o turističnih taksah uskladijo z novim zakonom. Pri tem je zakon določil nove vrednosti turistične takse in določil, da lahko občine višino takse določijo do višine 2,5 evra na dan. Hkrati zakon določa obvezno plačevanje promocijske takse v višini 25 odstotkov zneska turistične takse. Slednja mora biti nakazana v državni proračun in je namenjena sistemskemu financiranju Slovenske turistične organizacije.

Utemeljitev povišanja turistične takse:

Turistična taksa velja v enakem znesku od leta 2020. V tem obdobju se je v občini precej izboljšala turistična infrastruktura, odvijajo se stalne prireditve itd. Vse to vpliva na raznolikost ponudbe, interes turistov za obisk in večje zadovoljstvo turistov. V tem obdobju je kumulativna inflacija realno zmanjšala vrednost turistične takse. Turistična taksa predstavlja enega od manjših finančnih virov za vlaganje v turistično infrastrukturo in promocijo. V tem obdobju so se tudi povečale cene v namestitvenih objektih. 

Na seji je bil prav tako sprejet elaborat o oblikovanju cen oskrbe s pitno vodo, s katerim se cena vodarine iz 0,67 evra zviša na 1,238 evra na kubični meter vode ter sklep o subvenciji oskrbe s pitno vodo ter odvajanja komunalnih odpadnih vod, ki bo znašala 20 odstotkov v delu, ki se nanaša na ceno omrežnine.

Sprejet je bil tudi sklep o predkupni pravici občine Križevci na stavbnih zemljiščih, s katerim bo lastnik nepremičnine na območju predkupne pravice pred sklenitvijo kupoprodajne pogodbe moral pridobiti izjavo občine, ali na nepremičnini uveljavlja predkupno pravico.

Foto: Občina Križevci, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2024 ob 14:08 replayist gost

      Ja več kot je občin večji je strošek, ki ga je treba pokriti. Najlaže je vzeti turistu. Samo ne vem, kje so te famozne dobro prodajane križevske turistične znamenitosti pa kapacitete ? Javni servisi, družbe in podjetja se obnašajo kot tržni subjekti, pa to po zakonu niso. Bi morali vedno poslovati z relativno nulo, ne pa non-stop iskati neke obvode za zviševanje stroškov za končnega porabnika aka zagarantiran "pašnik" za plenjenje pa poplenitis. Vodo jemljejo iz narave, mi pa jo drago plačujemo, nekdo pa se masti ! Z smetmi se delajo dobički, nam pa čedalje večje položnice ! Kdaj se je kakšen servis v tej državi "pocenil" zaradi napredneješe tehnologije ? To ne obstaja !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.