https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Anton Cigan in Peter Tibaut iz podjetja Kit Žižki razglašena za obrtnika leta

01.12.2023 ob 13:00  

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je za obrtnika leta 2023 razglasila Antona Cigana in Petra Tibauta iz podjetja Kit Žižki, podjetnik leta pa je postal Robert Medle iz podjetja Roletarstvo Medle. Priznanji, ki so ju podelili na slovesnosti na Brdu pri Kranju, vsako leto podelijo obrtniku in podjetniku, ki predstavljata vzor odličnosti.


V uvodnem nagovoru je predsednik OZS Blaž Cvar poudaril, da se je od lanskoletne podelitve nagrad zgodilo ogromno pretresov, zagotovo pa so podjetnike in obrtnike najbolj zaznamovale avgustovske poplave. Dodaten izziv predstavljajo tudi nove davčne in birokratske obremenitve. Prav vsi nominiranci za naziva obrtnik in podjetnik leta pa so po Cvarovem mnenju zmagovalci. "Ste drzni, vztrajni in odločni," je poudaril. Izbor obrtnika leta so letos pripravili 20., izbor podjetnika leta pa 30.

Slavnostne prireditve so se med drugim udeležili minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda in ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Cvar si je od Hana zaželel, da bi bil glas gospodarstva na vladi bolje slišan. Feldo je v luči pomanjkanja kadra pozval k vzpostaviti izobraževalnega sistema, ki bo sledil potrebam gospodarstva. Od Stojmenove Duh pa si je zaželel dodatno krepitev podpornega okolja za podjetja pri digitalni preobrazbi.

Predsednik vlade Robert Golob je po Cvarovem mnenju na sredinem gospodarskem vrhu dal nekaj pozitivnih usmeritev za obnovitev socialnega dialoga. Prepričan pa je, da lahko vlada nekaj stori še preden ponovno sedejo za skupno mizo, in sicer spremeni obremenitve, povezane z evidentiranjem delovnega časa, in preneha davčno obremenjevati gospodarstvo.

Obrtnika leta 2023 sta postala Anton Cigan in Peter Tibaut iz podjetja Kit Žižki iz Črenšovcev. Podjetje, v katerem med drugim izdelujejo skladiščno opremo, arhivske regale, omare in police ter garderobne omarice, sta Cigan in Tibaut ustanovila leta 2008, temelje pa mu je leta 1990 postavil Štefan Tibaut. Trenutno je v podjetju 20 zaposlenih in prav s pomočjo sodelavcev, je podjetju uspel preboj v krog odličnih, sta ob prevzemu nagrade dejala nagrajenca.

Podjetnik leta 2023 pa je postal Robert Medle iz novomeškega podjetja Roletarstvo Medle. Temelje podjetju je z odprtjem obrtne delavnice leta 1976 postavil njegov oče, sam pa je pri 34 letih prevzel vodenje podjetja. Podjetje se je skozi leta specializiralo za izdelavo rolet, žaluzij, oken in komarnikov, ki jih prodajajo na domačem in tujih trgih. Najbolj pomembno za dobro poslovanje je po Medletovem prepričanju izbira dobre ekipe in povezovanje z drugimi podjetji, tudi konkurenco.

Posebno priznanje najstarejši obrtnik leta je prejel Franko Bergnach, ustanovitelj Bara Bernjak iz Spodnje Idrije.

V sklopu letošnjega slavnostnega dogodka ob koncu leta so podelili tudi 126 mojstrskih diplom novi generaciji mojstric in mojstrov, in sicer za 19 mojstrskih poklicev. Poleg že uveljavljenih mojstrskih nazivov je letos prvič diplomo prejel tudi mojster za suhomontažno gradnjo, največ novih mojstrov pa je bilo med strojnimi inštalaterji, so pojasnili na OZS, so zapisali na STA.

FOTO: FB Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.  

 

    Fotogalerija