https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Murski Soboti se je sestala delovna skupina za izgradnjo vzhodne obvoznice

01.12.2023 ob 14:40  

Danes se je na pobudo poslanca Tineta Novaka v Murski Soboti prvič sestala delovna skupina za izgradnjo vzhodne soboške obvoznice. Sestanka so se udeležili predstavniki Mestne občine Murska Sobota, občine Moravske Toplice, Ministrstva za infrastrukturo, Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo, gospodarstva in strokovne javnosti.

Vzhodna soboška obvoznica ostaja del Nacionalnega razvojnega programa, za kar si je zelo prizadeval poslanec Tine Novak. S tem je za projekt zagotovljena finančna podpora na državni ravni. V preteklem obdobju je bila za obvoznico izdelana projektna dokumentacija ter izvedena parcelizacija in odkupi skoraj vseh zemljišč na trasi. Pomemben korak je izdelava projektne dokumentacije za sebeborski zadrževalnik, ki bo imel ključno vlogo pri zagotavljanju varstva pred poplavami. Za uspešno izvedbo projekta si prizadevata Mestna občina Murska Sobota in Občina Moravske Toplice, v prvi vrsti pa gre za državni projekt, saj se obvoznice uvrščajo med državne ceste.

»Prepričan sem, da je izgradnja soboške obvoznice v interesu države, lokalnih oblasti, gospodarstva in seveda nas domačinov. Prav zato sem mnenja, da mora med vsemi deležniki poteka stalna in odprta komunikacija. Projekt je obsežen in prepreden z realizacijo številnih mejnikov, ki so odvisni od aktivnosti države in lokalnih oblasti. Delovna skupina nam bo omogočila, da sistematično in učinkovito naslovimo vse izzive ter ves čas vodimo iskren dialog,« je dejal poslanec Gibanja Svoboda in koordinator delovne skupine Tine Novak.

Sestanka se je udeležila tudi višja svetovalka v Kabinetu ministrice za infrastrukturo Olga Belec. »Današnji sestanek je bil izjemno koristen, saj sem lahko iz prve roke slišala predloge in mnenja vseh vpletenih strani. Gre za obsežno investicijo v vrednosti 33 milijonov evrov in prepričana sem, da bomo z dobrim sodelovanjem uresničili zadani cilj, po katerem bomo izgradnjo obvozne ceste začeli v letu 2025,« je dodala Belčeva.

»Pogled na neznosno prometno gnečo in počasi premikajoče se kolone vozil od mestnega središča do trgovskega središča in naprej proti krožišču pri Čardi nas na dnevni ravni opominjajo na pomembnost izgradnje soboške obvoznice. Trenutno stanje močno vpliva na kakovost življenja naše in sosednjih lokalnih skupnosti. Ljudje in deležniki na realizacijo projekta čakajo predolgo in čas je, da preidemo od besed k dejanjem,« je izpostavil podžupan Mestne občine Murska Sobota Jure Lang in hkrati poudaril, da je projekt pomemben tudi za gospodarski razvoj občine in regije.

Prav pomen gospodarskega razvoja je v ospredje postavil Mitja Horvat, ki v okviru delovne skupine zastopa glas lokalnega gospodarstva. »Obvoznico še kako pogrešajo vsi gospodarski subjekti, ki že delujejo v severni obrtno-gospodarski coni in območju okrog trgovskega središča. V prvi vrsti imata država in občina odgovornost ravno do teh podjetij. Seveda pa bo nova cesta pozitivno vplivala na interes potencialnih investitorjev za prihodnja vlaganja na območju Mestne občine Murska Sobota in okoliških občin, ki prav tako intenzivno zasledujejo nadaljnji gospodarski razvoj,« je povedal Horvat.

Člani delovne skupine so se strinjali glede naslednjih korakov. Čim prej je treba dokončati odkup zemljišč in okrepiti aktivnosti v smeri čimprejšnje pridobitve gradbenega dovoljenja. Cilj je, da se gradnja obvoznice začne v letu 2025.

* FOTO: Arhiv Pomurec.com.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.