https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Za Slovenko leta nominirani tudi Pomurki

17.12.2023 ob 6:00  

Revija Jana je objavila seznam enajstih žensk, ki so se uvrstile v izbor za Slovenko leta. Med njimi sta tudi dve Pomurki.

Naziv Slovenka leta podeljuje revija Jana na podlagi glasovanja bralcev, s katerim počastijo žensko, ki je posebej zaznamovala Slovenijo. Med enajstimi izrednimi ženskami z najrazličnejših področij sta na letošnjem seznamu tudi dve Pomurki. Zmagovalka bo razglašena 24. februarja 2024.

Za Slovenko leta nominirani tudi dve Pomurki

Tanja Bagar je mikrobiologinja, soustanoviteljica in direktorica mednarodnega inštituta za kanabinoide ICANNA. Z vsem svojim bitjem se zavzema, da bi se konoplja v sklopu uradne medicine uveljavila kot ena od možnosti zdravljenja. Po vsej Evropi predava o njenih zdravilnih učinkih, je pobudnica prve ambulante za kanabinoide v Sloveniji, uvedla je tudi prvi predmet o uporabi konoplje v medicini za študente zdravstvenih ved.

Njeno drugo področje delovanja je skrb za zdravo okolje. Ukvarja se z novimi tehnologijami predelave odpadkov in ekoremediacijami, ki onesnažena tla in vodo spremenijo v biotsko pestre ter zdrave ekosisteme.

Tanjin življenjski cilj je vzpostaviti ravnovesje tako v okolju kot v ljudeh. Njeno delo je velikokrat nerazumljeno, a pri njem odločno vztraja. »Ko enkrat vidiš učinke konoplje pri bolnikih ali pa učinke ekoremediacije na onesnaženo okolje, preprosto veš, da delaš prav,« je Bagar povedala za revijo Jana.

Mateja Zver je ena naših najboljših nogometašic, dolgoletna članica in kapetanka ženske nogometne reprezentance, ki je za državni grb prvič nastopila s komaj 14. leti.

Da v najpomembnejšem športu na zemeljski obli za ženske ni tako dobro poskrbljeno kot za njihove moške kolege, je bolj ali manj jasno. Vendar pa to ne pomeni, da se je treba s tem sprijazniti. In Mateja Zver se je kot prvopodpisana skupaj s 30 soigralkami v slovenski ženski nogometni reprezentanci v javnem pismu odločno uprla diskriminaciji in seksizmu ter opozorila na zaostajanje pri razvoju in nedopustne strokovne napake.

Dosegle so ne samo odstop selektorja, temveč tudi mlajšim generacijam športnic pokazale, da je treba namesto tihega trpljenja povzdigniti glas in se postaviti zase, za spremembe na bolje, navaja revija Jana.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.12.2023 ob 9:37 gost

      Zelo lepo da se ngdo spomni tudi tekih kere nekomu prinesejo veliko veselja. Pa če je to nogometašica.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.12.2023 ob 11:10 mirč gost

      Čestitke obema ! Z trdo voljo in garanje se pride do uspeha ! Vse drugo so sanje !!!

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.12.2023 ob 11:43 gost gost

      MATEJA SI ZASLUŽI NASLOV PREDSTAVLJA SLOVENIJO V EVROPI ČESTITKE

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.12.2023 ob 17:20 gost gost

      budala GOST OB 13,30 TELE LEJVO NE PRIVOŠČITE PREKMURKI RAJŠI DRUGI KAMA IDE PREKMURJE BOG POMAGAJ BOLJŠA OD MARSIŠTEROGA MURAŠA IZ BALKANA

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.12.2023 ob 19:10 gandža gost

      Mamilaši ne morejo biti naj Slovenka.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.12.2023 ob 19:35 gost

      Če se ne motim sta obe prekmurki…

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.