https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V murskosoboški bolnišnici potrdili smrtni primer zaradi nevarne bakterije

18.12.2023 ob 13:55  

Predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Maribor Zoran Simonović je podal izjavo za medije o smrti zaradi meningokoknega meningitisa.

V soboto je v Splošni bolnišnici Murska Sobota umrla oseba, pri kateri so potrdili meningokokno sepso. "Ker se povzročitelj meningokokne sepse prenaša kapljično, za prenos je potreben neposreden stik z bolnikom, je epidemiološka služba NIJZ po prejeti informaciji o primeru invazivne meningokokne okužbe takoj pričela z epidemiološko obravnavo in iskanjem tesnih kontaktov. Skupno je bilo identificiranih in zaščitenih 68 oseb, ki so bile v tesnem stiku z obolelim. Ti so po prejetem zdravilu zaščiteni pred okužbo, zato posebni dodatni ukrepi niso potrebni. Osebe, ki niso opredeljene kot tesni kontakti, ne potrebujejo zaščite z zdravili, saj je tveganje za prenos okužbe zunaj ožjega družinskega okolja izredno majhno," so navedli.


Dodali so, da so zaščito prejeli vsi ožji družinski člani, zdravstveno osebje, ki je bilo v tesnem stiku z bolnikom pri opravljanju visoko tveganih posegov, ter sodelavci v kolektivu, ki so bili v tesnem stiku z bolnikom na delovnem mestu in v prostem času. Vir okužbe primera še ni opredeljen, je pa imel bolnik dejavnike tveganja za težji potek okužbe.

Meningokokni meningitis je življenjsko ogrožajoče gnojno vnetje možganske ovojnice, ki ga povzroča bakterija Neiserria meningitidis, znana tudi kot meningokok. Bolezen se prenaša kapljično, torej s kapljicami, ki se s kihanjem, kašljanjem in tudi govorjenjem sproščajo po zraku. Prav tako se lahko prenaša z dotikom skupnih predmetov, kot so kozarci ali pribor, ki jih je uporabljala okužena oseba. Bolezen se običajno začne zelo hitro, z visoko telesno temperaturo, glavobolom, slabostjo, bruhanjem. Lahko pa se kažejo tudi znaki otrdelega vratu. Zelo hitro prihaja do motenj zavesti. Bolezen je imela včasih zelo veliko smrtnost, z uporabo antibiotikov pa se je ta precej zmanjšala, vendar je še vedno velika (8 do 15 odstotkov). Čas od okužbe do izbruha bolezni je od 2 do 10 dni, običajno 3 do 4 dni.  

    Fotogalerija