https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Katere ukrepe za kmetijstvo in gozdarstvo prinaša zakon o obnovi?

24.12.2023 ob 6:00  

Zakon o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, ki ga je državni zbor sprejel prejšnji teden, prinaša tudi ukrepe s področja kmetijstva in gozdarstva, poudarjajo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Glavni cilj zakona je zagotoviti mehanizme za kakovostno in hitro obnovo po avgustovskih poplavah in plazovih, zaščito pred prihodnjimi naravnimi nesrečami ter trajno ureditev in razvoj prizadetih območij.

Ukrepi so usmerjeni v učinkovito obnovo kmetijskih zemljišč, gozdnih cest, osuševalnih in namakalnih sistemov ter enostavnejšo gradnjo nadomestitvenih kmetijskih objektov in kmetij.

Sanacija ne bo breme lastnikov

V skladu z Zakonom o obnovi se bo sanacija poškodovanih osuševalnih in javnih namakalnih sistemov krila iz odškodnin zaradi spremembe namembnosti kmetijskega zemljišča in ne bo v breme lastnikov ali zakupnikov kmetijskih zemljišč na območju osuševalnega ali javnega namakalnega sistema. Za sanacijo bo morala državna ali lokalna javna služba na osuševalnih in namakalnih sistemih pripraviti sanacijski program za vsak osuševalni ali javni namakalni sistem posebej.

Vključena tudi sanacija manjših plazov in odvoz naplavin

Ker zakon o kmetijskih zemljiščih trenutno ne opredeljuje sanacije poplav in plazov, se za odpravo posledic avgustovske ujme k agromelioracijskim delom po novem štejeta tudi sanacija manjših plazov kot zahtevna agromelioracija, ter odvoz naplavin in plavja s kmetijskih zemljišč za vzpostavitev kmetijskih zemljišč v ponovno kmetijsko uporabo kot nezahtevna agromelioracija.

Gradnja vodnih zadrževalnikov za potrebe kmetijstva

Pri načrtovanju vodnogospodarskih ureditev za odpravo posledic avgustovskih poplav in plazov je kot ukrep s področja kmetijstva predvideno načrtovanje mokrih zadrževalnikov. Gre za večnamensko ureditev zunaj območja vodotokov, voda iz teh zadrževalnikov pa bo primarno namenjena namakanju kmetijskih površin.

Nadomestitveni kmetijski objekti in kmetije

Gradnja nadomestitvenih objektov, ki so zaradi avgustovskih poplav in plazov neprimerni za bivanje ali opravljanje kmetijske dejavnosti, bo mogoča brez spremembe namenske rabe kmetijskega zemljišča.

»Z občinskim podrobnim prostorskim načrtom bo na kmetijski namenski rabi mogoče načrtovati določene nadomestitvene kmetijske objekte ter stanovanjske stavbe za potrebe kmetijskega gospodarstva,« so zapisali na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Jamstvo države za predplačila iz Programa razvoja podeželja

Nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so utrpeli škodo v poplavah in plazovih, bodo lahko izkoristili možnost uveljavljanja predplačil v višini 50 odstotkov od odobrenih sredstev, za katere jim ne bo treba predložiti bančne garancije, saj bo jamstvo za predplačila zagotovila država.

Obnova gozdnih cest

Zakon predvideva tudi obnovo v poplavah uničenih gozdnih cest v obliki manjšega ali večjega popravila gozdne ceste. Za obnovo bo na voljo 50 milijonov evrov, sredstva pa bodo izplačana v dveh obrokih. Ukrep se bo izvajal do konca leta 2028.

Poroštva za kredite gospodarskih subjektov

Kot so še pojasnili na kmetijskem ministrstvu, bodo do kreditov s poroštvom, namenjenih za odpravo posledic poplav in plazov ter razvoj kmetijskih gospodarstev, upravičeni tudi nosilci kmetijskih gospodarstev ter nosilci dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Za kredite, ki jih bodo upravičenci najeli pri bankah, je predvideno poroštvo države in subvencija obrestne mere. Namen kreditov bo lahko nabava zemljišča, objekta, strojev in opreme ter drugih opredmetenih osnovnih sredstev, vključno s potrebnimi obratnimi sredstvi.

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.12.2023 ob 7:39 gost

      Kmeti samo jamrajo. Zdaj je sujša. Zdaj nej trbelo zalejvati en čas pa pa nej dobro.

      4 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.12.2023 ob 20:44 Zvonc gost

      Čistokrvni Slovenac da mekim

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.