https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Ali se bomo lahko še ogrevali na plin in drva?

11.01.2024 ob 14:40  

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je 7. decembra 2023 v vladno obravnavo poslalo predlog novega Energetskega zakona, ki celovito prenavlja trenutno veljaven zakon ter prilagaja obstoječi pravni okvir na področju energetike na izzive razogljičenja in zelenega prehoda, saj predvideva postopno prehajanje od fosilnih goriv na okolju prijaznejše vire energije. Ali bo po novem zakonu še dovoljeno ogrevanje na plin in lesno biomaso?

Kot so danes sporočili iz pristojnega ministrstva predlog novega Energetskega zakona ne vsebuje prepovedi, o katerih govorijo nekatere politične stranke in interesna združenja, pač pa so ga izrabile za svojo promocijo, s katero zavajajo javnost.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je decembra pripravilo predlog novega Energetskega zakona, ki na področju energetike ureja in odgovarja na izzive razogljičenja in ureja energetski vir predvsem za novogradnje, hkrati pa omogoča, da se uporabniki sami odločijo, za katerega izmed energetskih virov se bodo odločili. 

Zakon ne prepoveduje ogrevanja na zemeljski plin in lesno biomaso, prav tako tudi ne ukinja plinskih omrežij in ne omejuje prodaje plina tistim, ki ga uporabljajo. Zato so trditve nekaterih političnih strank in interesnih združenj ne samo zavajajoče, temveč škodljive za vso družbo, opozarjajo na ministrstvu.

Ministrstvo v nadaljevanju odgovarja na napačne in zavajajoče trditve:

Ali se bomo še ogrevali na plin?

Da. Novi zakon predvideva, da bodo obstoječi uporabniki plina lahko še naprej uporabljali plin za ogrevanje, medtem ko omejitve veljajo zgolj za nove stanovanjske stavbe, ki morajo biti že v osnovi skoraj ničenergijske in s tem fosilnih goriv niti ne potrebujejo. Za takšne stavbe so danes že na voljo nove tehnologije, ki so prijaznejše do okolja, cenejše in stroškovno učinkovitejše. Obstoječe uporabnike pa tudi s finančnimi spodbudami usmerjamo k opustitvi rabe fosilnih goriv in prehod na rabo obnovljivih virov energije (OVE). Pri preostalih vrstah novih stavb, kot so na primer poslovne stavbe, trgovski centri, industrijske stavbe itd., zakon ne prinaša nobenih omejitev.

Kako bo s koncesijami?

Zemeljski plin bo še vedno dovoljen v stavbah, ki se ogrevajo iz obstoječega plinskega omrežja. Obstoječi uporabniki plina za ogrevanje bodo tega še naprej uporabljali in koncesije se bodo lahko podaljševale brez večjih ovir.

Ali bo še dovoljeno ogrevanje na lesno biomaso?

Omejitev bo veljala le, če se za to odloči občina, in le za nove ali prenovljene eno- ali dvostanovanjske stavbe v gosto naseljenih območjih, kjer je problematična kakovost zraka. Predlog zakona daje lokalni skupnosti možnost omejevanja načina rabe lesne biomase pri načrtovanju svojih lokalnih energetskih konceptov v primeru lokalnega problema onesnaženosti zraka s trdimi delci in preostalimi strupenimi onesnažili, ki vplivajo na zdravje ljudi. Obstoječih kurišč v strnjenih naseljih se zakon ne dotika. Država še naprej spodbuja daljinsko ogrevanje na lesno biomaso, pa tudi uporabo biomase v individualnih kuriščih, če so izven strnjenih naselij, saj je les kot domači obnovljivi vir energije strateškega pomena za Slovenijo. Še vedno bomo lahko uporabljali lesno biomaso tudi v strnjenih naseljih kot sekundarni vir, npr. za kuhanje, kamin … 

Zakaj omejevanje fosilnih goriv?

Slovenija vsako leto plača več kot 3 milijarde evrov za nakup naftnih derivatov in zemeljskega plina. Gre samo za nakup goriva, v tem znesku ni zajeta infrastruktura za rabo teh energentov. Država želi s postopnim omejevanjem fosilnih goriv poskrbeti za zmanjšanje uvozne odvisnosti ter za samostojnost na področju oskrbe z energijo in s tem tudi za boljše življenjske razmere vseh prebivalcev Slovenije. Da bo leta 2024 prepovedana uporaba fosilnih goriv za ogrevanje stavb, je odločitev prejšnje vlade iz leta 2021, zapisana v Načrtu za okrevanje in odpornost.

Ne gre samo za vprašanje odgovornosti do planeta, temveč tudi za konkurenčnost. Gospodarstva, ki ne bodo razogljičena, v prihodnosti ne bodo konkurenčna. Cene zemeljskega plina za končne odjemalce so bile lani in letos v nekem sprejemljivem obsegu zato, ker je intervenirala država, ki povrača nadomestila dobaviteljem zemeljskega plina iz državnega proračuna. To pomeni, da že od jeseni 2022 trošimo davkoplačevalski denar za vzdrževanje znosnih cen zemeljskega plina. Zato je nerazumljivo, da se v okoliščinah, kjer moramo regulirati trg z državno intervencijo, poziva k večanju in ne k zmanjšanju rabe zemeljskega plina.

Cilj predloga zakona je zmanjšati negativne posledice za podnebje in uvozno odvisnost od tujih energentov ter omogočiti prebivalcem Slovenije, da bi v prihodnosti plačevali manj. Politike zelenega prehoda omogočajo ljudem, da postopno in z različnimi subvencijami preidejo na denarnici in podnebju prijaznejše vire energije, sporočajo iz ministrstva za okolje, podnebje in energijo.

Foto: arhiv Pomurec, Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.01.2024 ob 15:09 soul hunter gost

      seveda dokler bom imel drva bom kuril z drvami..pa lejko se na deklin postavijo...gnojcine gnojnate

      41 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.01.2024 ob 20:51 gost gost

        Ali se bomo lahko še ogrevali na plin in drva? Odvisno kaj bo povedala Tina ! Res je, da navedeni energenti niso ekološki.

        9 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.01.2024 ob 0:36 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.01.2024 ob 15:28 Gajdar gost

      Vladni električar bi rad tržil svojo elektriko. Glede drv, če so suhe (2 leti ali več sušene) v dobri kurilni napravi ni praktično nobenih škodljivih izpustov. Jaz bi predlagal, da se na dimnike namestijo filtri, ki zadržijo PM 10 trde delce in se lahko kuri še naprej tako v strnjenih naseljih kakor na podeželju. Pri plinu pa je enostavno, zapreti je potrebno plinske elektrarne (nova ogromna je predvidena za Šoštanj) in ljubljansko plinsko toplarno, ki je bila dana v pogon pred enim letom pa smo rešili zeleni prehod za naslednjih 100 let, saj so mali plinski kotli po Sloveniji le 10% ali manj porabe zemeljskega plina. Pri sedanji visoki ceni elektrike pa bi morala biti s strani predsedujoče NSi ustanovljena parlamentarna preiskovalna komisije po čem in za kako dolgo je bila za manj kot 100 EUR prodana elektrika, ki se sedaj nazaj kupuje po 300 EU za megavatno uro (na obtožni klopi bi moral sedeti bivši direktor Gen-I Robert Golob in vodilni pri Elektro Maribor). Slovenija je s svojimi energetskimi kapacitetami 80% samooskrbna, ker pa so navedeni energetski tajkuni prodali elektriko pod ceno, da so izkazali velik dobiček in izplačali enormne nagrade (Golob 2.000.000 EUR) so Slovenijo pahnili v energetsko revščino. Slovenski energetski sistem niso izgradili omenjeni tajkuni, ampak vsi zaposleni slovenski državljani, ki od svojih plač odvajali za izgradnjo stabilnega energetskega sistema.

      74 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.01.2024 ob 15:38 gost

      Odličen komentar ! 15:28

      30 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.01.2024 ob 16:34 Srečko gost

      Ge doma šošmaren... Avtoje šrajfan... Gorilec predelan na uporabljeno olje... Dmv

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.01.2024 ob 17:04 Karel K. gost

      Takšna norost, da se nebi smelo kuriti z drvmi se samo lahko spočne v butasti glavi, katera ne razmišlja ali pa razmišlja hinavsko, pristransko. Radi bi prodajali toplotne črpalke in bi vse stare peči zamenjali z novimi, da bi tako privilegirani podjetniki služili. Saj pa elektrike primanjkuje, to so zdaj ugotovili, ko so tulili da bo moral vsak imeti električni avto, vendar je Tesla prerano umrl, da bi zagotovil, da bi elektrika padala kar z neba, kot je kot znanstvenik obljubljal. Drva bo potrebno pokuriti ali v pečeh in to koristno za ogrevanje ali bo ta les zgorel prosto v naravi. Pa ja ne bodo sedanji slovenski politiki les naredili za zaščitenega kot Nutrije. Da pa se očistiti dimne pline in tu naj politika in pa ti ekološki teroristi namenijo državni denar za zmanjšanje emisije škodljivih snovi v zrak.

      20 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.01.2024 ob 17:12 Lojče... Pod imenom karel se skriva delavski migrant v avstriji... gost

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.01.2024 ob 17:17 Jugošajze gost

      Karel je delavski migrant z avstrije..

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      11.01.2024 ob 17:37 Jurij gost

      Kakor se bodo občine odločile....ta stavek nam pove več kot preveč...in kakovost zraka..... naj bo Jansa ali Golob ali kdo drug vsi grejo v isto smer. Tisti v Bruslju diktirajo in delajo vse kar je skregano z kmečko pametjo... Evropa si koplje jamo sama ,,,

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      11.01.2024 ob 17:41 Karel K. gost

      Potrebno je proizvajati avte, katera zmogljivost potovanja na uro naj ne bo višja kot 150 km/uro, saj itak ne smeš voziti več kot 130 km/uro. Na ta način je zlahka znižati izpustne-škodljive pline. Kaj pa potrošijo tisti avti z 300 km/uro in več katere vozijo ti kateri predlagajo to norost.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      11.01.2024 ob 18:11 gost

      Ljudje si nebodo smli kuriti na drva. Oligarhi tajkuni vsa bogata golazen se bo pa z avionom še srat peljala. Ali oni ne onesnažujejo okolja vsak dan je v zraku 1 milijon avionov.

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      11.01.2024 ob 18:13 ZDAJ PLEŠITE gost

      JAVITE SE ZDAJ VSI TISTI, KI STE VOLILI TO SVOBODO TE BUTALCE, ZMEŠANCE TOTEALNE. Javite se zdaj da vam j........... m............ vsem po spisku.

      30 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.02.2024 ob 12:27 Stiv gost

        Da bo leta 2024 prepovedana uporaba fosilnih goriv za ogrevanje stavb, je odločitev prejšnje vlade iz leta 2021, zapisana v Načrtu za okrevanje in odpornost.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      11.01.2024 ob 18:56 gost

      Jih ni se skrivajo ti svobodnjaški voluharji 18:13

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      11.01.2024 ob 19:54 vidim gost

      imamo TUDI NEPISMENE V DRŽAVI, KI SI PAČ RAZLAGAJO DEJSTVA IZ IZJAV DESNODEESNIČARSKIH BAND (SDS, NS) in kot je razvidno, ne poznajo črk. Torej se tega niso naučili niti pod komunisti v šolah (Janez janša), niti pri verouku(Tonin, Vrhovec9 Če si nepismen, pač moraš poslušati sebi enake, le da ti slabo čujejo in razumejo izjave dobromislečih. PKer ste nepismeni, za BOŽJO VOLJO prosite svoje desničarske idole, da vam preberejo zapis, če ste seveda sposobni, da to tudi slišite.

      10 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      11.01.2024 ob 20:03 KAREL gost

      VSE SVOJE KOMENTARJE SI IZNIČIL, NAMREČ NE PREBEREŠ VSEBINE IN LAPAŠ KOT TI PRAVIŠ TITIISTIČNO, RES SI BEDAK, DA TI NI PARA. Kot je razvidno pa imaš tudi nekaj sledilcev, ki si verjetno v tvojih komentarjih spoznali, da se približuje konec sveta. OSTALI BOSTE LE KARELISTI SERONJE TEGA SVETA, zato boljše da boste obstajali, ko nas ne bo.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      11.01.2024 ob 20:16 gost

      Ja če je že tak daleč,potem z avioni takoj dol,in na bicikel basta.Pa potem bomo se dale pogovarjali kaj in kako.Je ste Butale.Vsak dan nekaj procentov bolj nori.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      11.01.2024 ob 21:27 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      Najbole blesava je ta ka ti lejko občina dovoli kuriti na biomaso, ja blesavci na občini do odloučali što lejko pa što nej.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      11.01.2024 ob 23:10 tou je tou gost

      Danes v prispevku 24ur.com oddaji o delavkah o MODA_MILAN 1:40 min, o ilegalcih za AZIL pa 3:43 min ....

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      12.01.2024 ob 6:42 gost

      Jebes te delavke moda Milana. Nobena na sebi ni imela niti M,,, od mode. Koze so si same krive 10 let so delale za še manj kot minimalca ni njim ni plačeval nadure nti za penzijo. Zdaj naenkrat ko jih je nego postavil pred resnično dejstvo so pa naenkrat uboge koze. Pa že v Muri je bila ista repriza pa se niso nič naučile. Pri tem moda Milan ni bilo nobene pametne in res prave delavke stare Mure. Ampak samo olos keri je v Muri samo počival. Kajti vse jih poznamo.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      12.01.2024 ob 8:18 smrkci gost

      Vedno in povsot se bom ogreval na drva in se mi jebe za zakonodajo ki jo je spisal eden idiot in šalabajzer,in naj si jebe svojo mater.Dajmi grun vmater vdarilo politično mafijsko idiotsko.

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.01.2024 ob 8:28 gost

        Pokaži jim svojega boga !!!!!! Kaj se pa gredo , tebe bodo ti šalabajzarji ..... udri prav imaš !!! 8:18

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      12.01.2024 ob 8:31 gost

      Hudiči kaj nas želijo predčasno spraviti v grob ,,,,,s temi njihovimi norijami , ki so otroške ne pa za odraslo osebo ......

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      12.01.2024 ob 8:52 gost gost

      LJUBLJANA VAS ČAKA V OBRAZ POVEDATI KA MISLIŠ GE PA TEJ ČITAJO TOJ ENKRAT DE NAROD POPIZDO KRI DE ZAVRELA KAMA PELAJO SLOVENIJO TUGA VELIKA

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      12.01.2024 ob 9:14 Svizec gost

      Pa dobro, narod. Globoko vdejnite, pa še ednoug preštite, ka je napijsano. Ne ven, či ste blesavi ali nouri.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      12.01.2024 ob 10:03 kilonja gost

      Če bi se greli z drekom od Goloba bi se lahko vsa država zastonj ogrevala .

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      12.01.2024 ob 10:09 gost

      Jugonostalgiki in rusofili so za prepoved kurjenja z drvami, njih greje misel na Putina.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      12.01.2024 ob 10:15 Svizec gost

      Zaj vijdin, ka ste blesavi.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      12.01.2024 ob 11:48 Janez Janša gost

      A še kdo pleše???

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.