https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurski ekološki kmetovalci ustanovili društvo Rodna Grüda

15.01.2024 ob 17:00  

Pomurski ekološki kmetovalci so nedavno ustanovili Društvo ekoloških kmetov Pomurja Rodna Grüda. Kot pravijo, si želijo neposredno povezavo med pridelavo, predelavo in porabo, tudi z gostinstvom in javnimi zavodi, zato so minuli teden pripravili prvo srečanje z njimi. Aktivnosti društva dopolnjuje tudi novoustanovljena zadruga.

Rodna Grüda trenutno šteje okrog 30 članov, vodi pa jo nekdanji koordinator za ekološko kmetovanje na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota Alojz Topolovec, tudi sam ekološki kmetovalec. Kot je povedal novinarjem, želijo med drugim razvijati deficitarne produkte in ekološko prašičerejo ter ozaveščati o zdravi ekološki prehrani.

Radi bi se izognili trgovskim verigam in posredništvu. Prilagajali se bodo potrebam trga in stremeli, da bi čim več pridelkov in izdelkov prodali v lokalnem okolju in s tem prispevali k čim manjšemu ogljičnemu odtisu, je dodal Topolovec.

Na prvem občnem zboru Rodne Grüde so se konec lanskega leta dogovorili za redna srečanja z različnimi skupinami uporabnikov. Prejšnji teden so tako pripravili prvo srečanje, na katerega so se med drugimi odzvali kuharski šef Bine Volčič, lastnika Lovskega doma v Lendavi in vodja restavracije v RIS Dvorcu Rakičan. Kot je povedal Topolovec, so govorili o potrebah gostinskih lokalov po ekoloških živilih. "Gostinci imajo namen pripravljati vsaj en ekološki obrok dnevno," je dejal.

V društvu so zaenkrat usmerjeni na manjše uporabnike, tudi vrtce in šole, pozneje bi se skušali povezati z domovi za starejše. Kot je poudaril Topolovec, pomurski ekološki kmetovalci obdelujejo dovolj površin, da bi lahko na njih pridelali dovolj pridelkov za sestavo kakovostnega ekološkega obroka.

V Pomurju je trenutno od okrog 5600 kmetij, od tega okrog 200 ekoloških. Te obdelujejo približno 2400 hektarjev kmetijskih zemljišč. Je pa regija posebnost v državi, opozarja direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota Stanko Kapun. Medtem ko je v preostalem delu Slovenije v ekološkem kmetijstvu okrog 80 odstotkov travniških površin in preostalih 20 poljedelskih, je v Pomurju obratno. "Kar 80 odstotkov je njivskih površin, preostalih 20 je travništva, nekaj je intenzivnih nasadov in zelenjadarstva," je navedel.

Za uspešnejšo prodajo, skupno trženje in promocijo izdelkov so pomurski ekološki kmetovalci ustanovili tudi zadrugo. Njen predsednik Igor Paldauf ocenjuje, da vedno več ljudi posega po ekološki prehrani. "Ekološka hrana je morda res malenkost dražja, ampak je bolj kakovostna z več hranilne vrednosti, torej je potrošniki pojedo manj in se vseeno nasitijo," je dejal.

Kot je še povedal Topolovec, v društvu Rodna Grüda dajejo poseben poudarek tudi biodinamičnemu kmetijstvu. Povezali se bodo s sorodnimi društvi v Pomurju in se včlanili v Zvezo društev ekoloških kmetovalcev Slovenije. Načrtujejo pripravo festivala ekološkega kmetijstva, razmišljajo o povezovanju s predelovalno industrijo, v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Murska Sobota pripravljajo projekt s Hrvaško, dolgoročno pa želijo poskrbeti tudi za infrastrukturo, med drugim za lastne predelovalne obrate in skladišča za ekološke pridelke, piše STA.

Foto: Krajinski park Goričko (S. Dešnik)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.01.2024 ob 17:16 Karel K. gost

      Če gnojiš z umetnim gnojilom, še vedno imaš ekološko kmetijo? Samo vas vprašam, ker so ekoločke kmetije, na njivah pa se šopiri razmetavanje umetnega gnojila. Ekološki kmetje bi morali imeti motike in vse okopavati, kot se je to delalo pred 50. leti, ko so še Koruzo okopavali. To je le zavajanje neprijatelja, potrošnikov in navijanje cene pridelkov.

      33 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.01.2024 ob 23:37 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.01.2024 ob 18:16 gost

      Ekološke so njihove prazne kmečke glave. Nobene zalenjave ne pridejo ti kmetje za Slovenijo za našo samooskrbo. Samo koruzo, pšenico, oljno repico pa kaka uboga njiva krompirja. Pa vse to za tujino nič za Slovenijo. Edino Sloveniji dobijo subvencij za sušo a pozebo za preveč dežja za neurje za premalo pridelek itd. Za eno poširano njivo so 5 krat plačani. Da o njihovem voznem parku sploh ne govorimo. Trakurji kombajni evteki terenci še in še. Pa to za tak denar da se delavcu za strojem zvrti v glavi.

      20 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.01.2024 ob 18:50 Pite gost

        Pozda ti materna ka te mote tej vozni park pa ide pa se tij tude v službo vozi z staro zastavo ale pa ite na avtobis kak so prlej odili zakoj maš ti sodoben avto??

        10 15 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.01.2024 ob 20:07 Karel K. gost

        Če bi kdo kontroliral in to dosledno, tudi ta zelenjava ni ekološko pridelana v plastenjakih. Samo kdo bo to kontroliral, ko pa ni v Sloveniji v tej smeri izobraženih ljudi. To se vse kontrolira po sistemu "ti meni jaz tebi", inšpektorji se medsebojno godovarjajo, jaz bom zaščitil tvojega privilegiranca, ti pa boš mojega. Pa to ni samo tako na kmetijskem področju ampak vsepovsod v Sloveniji. Naj dobijo subvencije, vendar bi nekdo moral kontrolirati, če iz tega kaj pridelajo, da državljani imamo jesti in to zares Slovensko, ne pa samo napisano, da je slovensko. Za trakrorje pa je tudi včasih res da jih je preveč. Vem kmeta, kateri je kupil nov traktor samo zaradi tega, da mu ne bo potrebno tolikokrat menjati priključkov.

        11 12 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.01.2024 ob 22:28 Karel K. gost

        To o strokovnjakih je tvoja zguljena fraza. Vsakdo lahko ima svoje mnenje in ga tudi pove in napiši kje sem kaj napačno ocenil, da ni res. To je tvoja naloga, ne pa da govoriš o strokovnjakih. Strokovnjaki ne komentirajo na teh portalih. Toliko, da lahko povem svoje mnenje pa sem kot razgledan človek sposoben oceniti kaj ni dobro in kaj ni pravilno. Ti pa kot izgleda nimaš svojega mnenja, niti nekega osnovnega znanja z nobenega področja, le samo provocirati znaš za dober denar katerega ti dajejo tvoji meceni.

        7 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.01.2024 ob 18:46 Joze1987 gost

      Ekološko so samo na papirju tolilo da dobijo velike subvencije pa ostalim kmetovalcem drek mešajo pa plevele širijo

      29 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.01.2024 ob 5:42 VEČERKO gost

      Jožek,sedi ena.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.01.2024 ob 10:46 vojna gost

      vojna med navadnimi in ekološkimi kmeti? hahaha

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      16.01.2024 ob 10:52 gost

      Ekološki kmetje, če volite komuniste, boste pač slabo živeli in s takšnim kmetovanjem imeli težave. Kot v rdečem Titovem Velenju, kjer so presenečeni nad položnicami za ogrevanje. Zdaj naj plešejo, saj jim je pernati to obljubljal.

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.