https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Pomurju manj težav zaradi onesnaženja tal

20.01.2024 ob 13:00  

V Pomurju je bilo v preteklosti z onesnaževanjem tal veliko težav zaradi uporabe fitofarmacevtskih sredstev. Zadnja leta se razmere izboljšujejo, kar potrjujejo rezultati vzorčenj. Tudi v Zvezi ekoloških gibanj so zadovoljni z rezultati.


Kot je povedal Andrej Ovsenjak s soboške območne enote Inšpektorata RS za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, v Pomurju glede na rezultate opravljenega vzorčenja tal v zemlji ni nitratov in težkih kovin. Kmetijski inšpektorji nadzirajo gnojenje in nepravilno rabo kmetijskih zemljišč. Slednje predvsem, ko nekdo na kmetijsko zemljišče navaža odpadke, največkrat pa je onesnaženje povezano z gnojenjem s tekočimi živinskimi gnojili, poročajo s Slovenske tiskovne agencije. 

Predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije Karel Lipič, je izrazil zadovoljstvo, da se Apaško polje in kotlina ne pojavljata več v poročilih o mejnih vrednostih. V preteklosti je bil problem predvsem v tamkajšnji intenzivni živinoreji, ki je ni več, in visoki podtalnici, ter tudi v drugačnih zakonskih določilih. Zdaj pa po Lipičevih besedah, Pomurje nima več težav z onesnaženjem prsti zaradi kmetijstva.

Lani so po vsej državi izrekli okoli 60 prekrškovnih ukrepov zaradi gnojenja s tekočimi živinskimi gnojili, samo v Pomurju pa so lani opravili 150 nadzorov. Izdali so 15 ureditvenih odločb, kjer so morali kmetovalci zgraditi vodotesna gnojišča, saj so jim ta puščala ali niso bila betonska, je povedal Ovsenjak. 

Inšpektorji izvajajo tudi svoje akcije, s katerimi preverjajo morebitno onesnaženje tal. Taka je vsakoletna jesenska akcija vzorčenja tal po vsej Sloveniji. Vzorce so med drugim vzeli na vodovarstvenih območjih in kmetijskih zemljiščih, na katerih se gnoji z digestatom iz bioplinarn. Po Sloveniji so vzeli nekaj več kot 100 vzorcev, od tega 13 v Pomurju. Na pomurskih poljih ni bila presežena niti osnovna vrednost težkih kovin, niti na poljih, kjer gnojijo z digestatom iz bioplinarn. Kritična vrednost težkih kovin ni bila presežena nikjer v Sloveniji. V zadnjih desetih letih zbrani podatki kažejo, da večjega onesnaženja kmetijskih ali nekmetijskih površin s fitofarmacevtskimi sredstvi pri nas ni bilo, poroča Slovenska tiskovna agencija. 

Kmetovalec Danilo Meolic iz Malih Bakovec, ki se že 30 let ukvarja z živinorejo in poljedelstvom, poudarja, da so kmetje in fitofarmacevtska sredstva v Sloveniji pod zelo strogim nadzorom evropskih in slovenskih prepisov. Poleg tega je v Sloveniji registriranih zelo malo sredstev, ki jih lahko uporabljajo. Tako nepravilnosti kot prijav je vsa leta približno enako. Največ nepravilnosti pri uporabi fitofarmacevtskih sredstev zaznajo v povezavi z vodenjem evidenc, sledi nepravilna raba škropiv, ko kmetje uporabljajo škropiva na kulturah, za katere neko sredstvo ni namenjeno. Kmetje smejo škropiti le s škropilnicami, ki so za to primerne, testirane in redno pregledovane.

Foto: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.01.2024 ob 17:41 gost

      Kaj to pomaga,če v zraku vsak dan na stotine avionov v Slovenskem zračnem prostoru.In kaj in koliko goriva pokurijo,pa se o tem nič ne razpravlja.Ja pa letijo v naši atmosferi in vse to izgorelo gorivo dobimo dol na zemljo polja in vrtove,ja pa vsi tiho bravo.In vse ekološko malo morgen,ja pred 200 leti ja sedaj pa sigurno ne.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.01.2024 ob 23:36 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.01.2024 ob 20:56 gost gost

      JA AHA KA PA PASJI DREKI V PARKU VSAK DRUGI GA NE POBERE SMEJI SE TI V OBRAZ KA PA ŠE V FAZANARIJI BOG POMAGAJ DOBRO KA JE HLADNO KA NE DEHNE REDARE NA SPREHAJALIŠČA NEJ NA PARKING MESTA

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.01.2024 ob 21:37 Kukulele gost

      Potem pa predlagam,da se nabavi ove pse na baterije,pa se dajo na vrvico pa z njimi na sprehod.Pa ti nedo srali.Mene bolj motijo ovi v evropskem in slovenskem parlamenti ti ga še serejo in so po vrhu vsega za ta drek dobro plačani in to z denarjem evropskega delavca,ja to je tista prava drekbanda.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.01.2024 ob 11:44 gost gost

      DA DREK ZMEJŠIŠ TE BOŠ INAČI MISLO MAŠ OTROKA PELAJ GA NAJ SE V DREKI ŠPILA V PARKI

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.