https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V križevskem vrtcu poglobili vedenje o pomenu strpnosti

21.01.2024 ob 12:20  

V tem šolskem letu 2023-2024 je vrtec Križevci pri Ljutomeru ponovno sodeloval v nepridobitnem človekoljubnem projektu Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo.

V skupinah otrok, starih 4-5 in 2-6 let, so v tednu mednarodnega dneva strpnosti z otroki izvedli izobraževalno-ustvarjalno delavnico.

Tema letošnjega projekta je bila: STOP SOVRAŽNEMU GOVORU – SPOŠTUJMO RAZLIKE MED NAMI. Z otroki so se pogovarjali in poglobili vedenje o pomenu strpnosti in izpostavili problematiko nestrpnosti. Namen njihovega projekta je bil tudi, da skozi uresničevanje vseh ciljev spodbujajo prijateljstvo med otroki, medsebojno spoštovanje, razumevanje, sprejemanje ter posledično tudi sodelovanje. Izvedli so delavnice, likovno ustvarjali ter pripravili razstavo naših izdelkov.

Otroci so se med seboj spoznavali s pomočjo ogledala, povedali nekaj o sebi. Ugotavljali so, da so različni, po čem se razlikujejo … Otroci so si v parih, s prijatelji, povedali lepe besede, opazovali, ugotavljali so zakaj je njegov prijatelj drugačen. Spoznali so nove besede: spoštovanje, sovražni govor, strpnost. Zapeli so pesmi o prijateljstvu: Gradim prijateljstvo, Mi se imamo radi, Poj z menoj. Kasneje so se otroci opazovali in v dvojicah narisali svojega prijatelja. Otroci so se seznanili z zgodbo: Drugačen (Kathryn Cave) in tudi na to likovno ustvarjali.

Ker so vključeni v gozdni vrtec, so obiskali gozd in z njim povezali naša spoznanja o prijateljih. Ugotovili smo, da imajo tudi drevesa podobnosti z nami (imajo imena, so živa bitja, rastejo, se hranijo, pijejo, se razmnožujejo, živijo, umrejo…) in razlike (nimajo uma, stojijo, ne morejo ubežati dežju, soncu, nevihti, se ne skrivajo, odvržejo liste, so gola, vseeno jim je koliko let štejejo, imajo korenine…). »Kamor koli se v gozdu obrneš, ne vidiš niti dva enaka, podobna drevesa«. Vsako je »posebno«, kot prijatelji v vrtcu.

Razstavo izdelkov obeh skupin so si v vrtcu skupaj z otroki ogledali in izdelke kritično ovrednotili.

Projekt Mednarodni dan strpnosti – dan za strpnost in prijateljstvo organizira Društvo za strpne odnose Eksena v sodelovanju z Izobraževalnim centrom Eksena, so sporočili iz križevskega vrtca.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Občina Križevci

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.