https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Lani s kmetij odkupljenega manj mleka

03.02.2024 ob 6:00  

S kmetijskih gospodarstev je bilo lani odkupljenega nekaj manj kot 559.000 ton mleka, kar je 2,8 odstotka manj kot predlani. Od tega so ga slovenske mlekarne odkupile 372.000 ton oz. 5,9 odstotka manj.

S kmetijskih gospodarstev je bilo odkupljenega za 3,3 odstotka manj kravjega mleka kot v decembru 2022. Mlekarne so proizvedle več sira in fermentiranih mlečnih izdelkov ter manj konzumnega mleka in mleka v prahu.

V primerjavi z novembrom se je odkup mleka povečal za 5,9 odstotkov. V mlekarnah so bili trendi pri proizvodnji zelo podobni kot novembra. Proizvodnjo mleka v prahu so zmanjšale za skoraj 28 odstotkov in fermentiranih mlečnih izdelkov za skoraj 12 odstotkov, pri skupinah sira in smetane pa za okrog 3 odstotke. Precej več pa so proizvedle masla – 300 ton ali za skoraj 31 odstotkov več. Tudi proizvodnja konzumnega mleka se je povečala za več kot 8 odstotkov.

Mlekarne so proizvedle za 53 odstotkov manj mleka v prahu kot v decembru 2022. Za več kot 14 odstotkov so zmanjšale tudi proizvodnjo konzumnega mleka in za 1 odstotkov proizvodnjo smetane. Povečale pa so proizvodnjo sira (za več kot 12 odstotkov), fermentiranih mlečnih izdelkov (za skoraj 6 odstotkov) in masla (za manj kot 1 odstotek).

Odkupna cena mleka v EU se ponovno zvišuje

Mlekarne v EU so v prvih desetih mesecih leta 2023 zbrale za 0,4 odstotka več kravjega mleka kot v istem obdobju leto prej in povečale proizvodnjo vseh skupin mlečnih izdelkov, razen posnetega mleka v prahu. Oktobra je bilo v EU zbranega za 1,7 odstotka manj mleka kot v istem mesecu v letu pred tem. Zmanjšanje je bilo predvsem posledica velikega upada pri količini zbranega mleka v Franciji in na Irskem. Odkupna cena mleka se je novembra zvišala za 2,4 odstotka, na 0,455 EUR/kg. Po trenutnih ocenah naj bi zrasla tudi v decembru, so sporočili iz državnega statističnega urada.

Foto: Pixabay

    Fotogalerija