https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dvanajst nasvetov v boju proti raku

04.02.2024 ob 10:00  

Vsako leto 4. februarja obeležujemo svetovni dan boja proti raku, ki poteka pod okriljem Mednarodne zveze za boj proti raku (UICC). V letošnjem letu se zaključuje triletna mednarodna kampanja, ki je potekala pod geslom »Zmanjšajmo neenakosti pri obravnavi bolnikov z rakom«.

Rak v Sloveniji (kot tudi v svetu) predstavlja vedno večje javnozdravstveno breme. Vsak drugi moški in vsaka tretja ženska, rojen(a) v letu 2020, bo do svojega 75. leta zbolel(a) za rakom. Po podatkih Registra raka Republike Slovenije, ki deluje na Onkološkem inštitutu Ljubljana, v Sloveniji vsako leto v povprečju za rakom zboli več kot 16.000 ljudi, med nami tako živi že več kot 124.000 ljudi, ki jim je bila kadarkoli v življenju postavljena diagnoza rak.

Koordinatorica Državnega programa obvladovanja raka Sonja Tomšič meni, da je onkološka zdravstvena oskrba bolnikom z rakom v Sloveniji zelo široko dostopna, saj je v celoti krita z obveznim zdravstvenim zavarovanjem. »Tudi dostopnost do sodobnih zdravljenj ter zdravil je v Sloveniji dobra in ves čas v koraku z vsemi novimi strokovnimi dognanji.«

Ob tem je Tomšič izpostavila tudi uspešnost treh presejalnih programov za raka – ZORA, DORA in Svit, ki imajo dobro udeležbo in delujejo visoko kakovostno. »S tem nas uvrščajo med najuspešnejše države na tem področju v Evropi«.

Tomšič dodaja, da so trenutno največji sistemski izzivi pri obvladovanju raka v Sloveniji dostopnost prebivalcev do primarne ravni zdravstvenega varstva, ki je povezana predvsem s preprečevanjem in zgodnjim odkrivanjem raka, ter zagotavljanje zadostnega in ustreznega števila strokovnjakov za celovito obravnavo bolnikov z rakom.

Slovenija na področju onkologije prepoznana tudi v Evropi

V zadnjih desetih letih so v Sloveniji uspeli nadpovprečno povišati preživetje bolnikov z rakom glede na povprečje EU, in to za več kot 10 odstotnih točk. Na preživetje še vedno znatno vpliva stadij bolezni ob diagnozi. Izjemno pomembno je, da raka odkrijejo v čim bolj zgodnjih fazah, kar lahko pomeni večje možnosti za preživetje hkrati pa praviloma manj obsežno zdravljenje in boljšo kakovost življenja.

Z ukrepi primarne preventive lahko preprečimo skoraj polovico vseh rakov

Kar 60 odstotkov vseh rakov spada med najpogostejše rake (rak dojk, rak prostate, pljučni rak, kožni melanom ter rak debelega črevesa in danke). Vsi ti raki so povezani z nezdravim načinom življenja – kajenjem, prekomernim pitjem alkohola, neustrezno prehrano, prekomerno težo in prekomerno izpostavljenost soncu oziroma UV sevanju idr.). Na njihov nastanek lahko tako uspešno vplivamo z ukrepi primarne preventive.

Z izvajanjem preventivnih aktivnosti bi lahko v Sloveniji preprečili skoraj polovico vseh rakov, so v skupni izjavi zapisali državni program obvladovanja raka, Onkološki inštitut Ljubljana in ministrstvo za zdravje.

12 nasvetov proti raku

Pomembno je, da vse državljanke in državljani poznamo 12 nasvetov proti raku Evropskega kodeksa proti raku in jih po najboljših močeh tudi udejanjamo. 

1. Ne kadite!

  • Ne kadite in ne uporabljajte tobačnih izdelkov v kakršnikoli obliki!
  • Kadilci, čim prej opustite kajenje!

2. Ne kadite v navzočnosti drugih!

  • Vaše kajenje lahko škoduje zdravju ljudi v vaši okolici!
  • Ne kadite doma, na delovnem mestu ali v javnih prostorih!

3. Vzdržujte zdravo, normalno telesno težo!

  • Debelost ogroža z rakom debelega črevesa in danke in številnimi drugimi rakavimi boleznimi.
  • Vzdržujte normalno težo z uravnoteženo prehrano z veliko zelenjave in sadja in s telesno dejavnostjo!

4. Vsak dan bodite telesno dejavni!

  • Omejite čas, ki ga preživite sede!
  • Udejstvujte se v raznih dejavnostih (hitra hoja, tek, kolesarjenje, plavanje, tek na smučeh)!

5. Prehranjujte se zdravo!

  • Jejte veliko polnozrnatih izdelkov, stročnic, zelenjave in sadja!
  • Ne jejte preveč kalorične hrane (z veliko sladkorja in mastnih živil) in se izogibajte sladkim pijačam!
  • Izogibajte se mesnim izdelkom in jejte manj rdečega mesa in preslanih živil!

6. Omejite vse vrste alkoholnih pijač!

  • Za preprečevanje raka je najbolje, da alkoholnih pijač sploh ne pijete.
  • Če že kaj popijete, potem moški lahko največ dve enoti alkoholnih pijač dnevno, ženske pa samo eno (enota pomeni 8–10 g etanola oz. kozarec vina, piva ali šilce žgane pijače).

7. Previdno se sončite!

  • Sončite se pred enajsto uro dopoldne in po tretji uri popoldne; uporabljajte zaščitna oblačila in kreme. Pazite, da vas, še posebej pa otrok, ne opeče sonce!
  • Tudi sončenje v solarijih ni varno, saj je učinek podoben kot pri soncu.

8. Na delovnem mestu se zaščitite pred nevarnimi snovmi, ki povzročajo raka!

  • Pozanimajte se, s kakšnimi snovmi imate opravka na delovnem mestu!
  • Upoštevajte navodila za varnost in zdravje pri delu!

9. Varujte se pred ionizirajočim sevanjem!

  • Kjer je v zemljišču več radioaktivnega elementa radona, lahko prodira v stavbe — v bivalne in delovne prostore.
  • Redno zračenje pomembno zmanjša koncentracijo radona v prostorih in je zaščita pred nastankom pljučnega raka.

10. Ženske!

  • Dojenje manjša ogroženost z rakom, zato dojite svoje otroke, če je le mogoče!
  • Omejite jemanje hormonskih zdravil za lajšanje menopavznih težav, saj so povezana z nekaterimi vrstami raka!

11. Poskrbite, da bodo vaši otroci cepljeni proti:

  • Hepatitisu B (novorojenčki)!
  • Humanim papilomskim virusom (HPV) (deklice)!

12. Udeležujte se organiziranih presejalnih programov!

  • Po 50. letu starosti opravite test na prikrito krvavitev v blatu, ki vam ga omogoča program SVIT!
  • Ženske, redno hodite h ginekologu na pregled celic v brisu materničnega vratu! Če dobite vabilo na pregled v programu ZORA, se nanj nemudoma odzovite!
  • Ženske, starejše od 50 let, se naročite na preventivni mamografski pregled. Če dobite vabilo programa DORA, se odzovite vabilu!

 Foto: Pixabay, arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.02.2024 ob 13:09 gost

      Vse to je lepo in prav da se naj sami tudi zdravimo v Sloveniji. Kajti mi smo edina evropska država če ne celo na svetu ko zdravniki stavkajo že 33 let. Zadnjih 10 let pa konstantno izsiljujejo vse vlade za večje plače. Plače pa imajo od 15.000 tisoč do vrtoglaih 30.000.kaj tak človek dela z denarjem da ni sposoben preživeti s tem denarjem. Delavec v proizvodnji pa dobi 800 evrov in ko plača vse položnice mu ostane 10 evrov za celi mesec. Halo pa kje mi živimo. Saj takih razlik ni bilo nikoli v zgodovini človeštva. Niti za časa faraonov nit za časa Rimljanov niti za časa suženstva niti za časa Napoleona, niti za časa prve in druge svetovne vojne. Da o Jugoslaviji sploh ne govorimo. Kajti za časa Jugoslavije so bili zlati časi. Takrat so taki izsiljevlaci vlad in kapitalisti šli na goli otok.

      32 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.