https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

WEP: Lendavski dijaki predstavili idejne rešitve

Lendava, 13.01.2012 ob 11:50  

Danes je na Dvojezični srednji šoli Lendava  v sklopu projekta WEP – Voda je biser okolja potekala predstavitev del in otvoritev razstave idejnih rešitev za ureditev površin ob vodotokih v Lendavi. Dela so na treh arhitekturnih delavnicah pripravili dijaki tretjega letnika gimnazijske ter četrtega letnika ekonomske in tehnične smeri.

 

Dela so na treh arhitekturnih delavnicah pripravili dijaki tretjega letnika gimnazijske ter četrtega letnika ekonomske in tehnične smeri. Mladi so ustvarjali na treh tematikah: Vodotoki - naravno v urbanem, Ureditev vodotoka kot del mestnega jedra in Urbana in parkovna oprema. Delavnice so potekale v lanskem letu od oktobra do decembra.

Dijaki so se seznanili s pomenom voda

Delavnice so bile Izvedene v organizaciji javnega podjetja Eko-park d.o.o. Lendava ter pod mentorstvom arhitektke in krajinske arhitektke iz programa Arhitektura in otroci pod okriljem Zbornice za arhitekturo in prostor Republike Slovenije ter arhitekta Občine Lendava. Z delavnicami se je Lendava letos prvič pridružila aktivnostim v sklopu “Tedna arhitekture in prostora in Svetovnemu dnevu habitata”. Dijakom so z delavnicami približali pomen vodotokov in voda ter pogled v krajinsko arhitekturo. Omogočena je bila tako vključitev v proces aktivnega sooblikovanja okolja. Mladi pokazali, da se zavedajo pomena ohranitve in varovanja voda in okolja.

 Izdelki dijakov – rezultati arhitekturnih delavnic

 Izdelki dijakov – rezultati arhitekturnih delavnic

Dijaki so predstavili idejne rešitve

Ob zaključku arhitekturnih delavnic in predavanj v Lendavi so na današnji okrogli mizi in otvoritvi razstave dijaki z organizatorji in mentorji predstavili idejne rešitve prihodnje ureditve površin ob vodotokih v Lendavi. Svoje zamisli in poglede je na ogled postavilo 18 gimnazijcev tretjega letnika in 23 dijakov četrtega letnika ekonomske in tehnične smeri Dvojezične srednje šole Lendava. Dijaki so v obdobju med oktobrom in decembrom lanskega leta sodelovali na skupno treh predavanjih in delavnicah, kjer so ustvarjali na izbrane tematike.

Ogled razstave izdelkov dijakov vključenih v arhitekturne delavnice, župan mag. Anton Balažek, ravnateljica DSŠ Lendava Silvija Hajdinjak Prendl in vodja projekta Branka Bensa.

Delavnice so začele potekati že oktobra – mladi so pokazali velik interes

Oktobrska delavnica je potekala ob Tednu arhitekture in prostora ter ob praznovanju Svetovnega dneva habitata.  Obravnavala je “Vodotoke - naravno v urbanem”. Dijaki so se na njej seznanili z območjem vodotokov v Lendavi in iskali rešitve za ureditev tega predela.

Okrogla miza ob otvoritvi razstave izdelkov arhitekturnih delavnic

Novembrska delavnica se je posvečala “Ureditvi vodotoka kot dela mestnega parka”. Dijaki so raziskovali potenciale vodotoka in v merilu 1:1000 pripravili konkretne kolaže in programske načrte za ureditev obvodnega parka med Kobiljskim potokom in Ledavo (npr. zasaditev dreves, rastlin, ...). Tretja v sklopu delavnic in predavanj pa je dijake ekonomske in strojne smeri seznanila s tematiko “Urbane in parkovne opreme in njene uporabe”.

Soorganizatorji izvedbe arhitekturnih delavnic, z leve proti desni: Silvija Hajdinjak Prendl, Metka Pretnar, Branka Bensa, Jožef Gerenčer, mag. Anton Balažek.

Mladi so pokazali zanimiv, predvsem tehnični pogled na urbano opremo; pojavile   so se zamisli najrazličnejših prostorskih inštalacij, info-točk, igral, ležalnikov, stolov, klopi in tudi luči. Delavnice so bile izvedene v sklopu projekta WEP - Voda je biser okolja v organizaciji javnega podjetja Eko-park d.o.o. Lendava ter pod strokovnim mentorstvom arhitektov Metke Pretnar, območne vodje programa Arhitektura in otroci, ki se izvaja pod okriljem Zbornice za arhitekturo in prostor Republike Slovenije in Roberta Recek, Občina Lendava ter krajinske arhitektke Tine Merica.

Mlade je treba vključiti v sooblikovanje okolja

Cilj projekta Voda je biser okolja je izobraževanje in osveščanje javnosti o pomenu varovanja voda in obvodnih habitatov. Z delavnicami je bila dosežena aktivna vključitev mladih v proces sooblikovanja okolja, v katerem bivajo in hkrati pritegnitev njihove pozornosti do procesa nastajanja, snovanja in načrtovanja prebivalcem prijaznega, koristnega in odgovornega obvodnega okolja. Mladi so s svojimi rešitvami organizatorje prijetno presenetili in hkrati navdušili z inovativnimi zamislimi. Nastale rešitve zrcalijo njihovo zavedanje pomena  varovanja voda, območja ob vodi in uporabo okolju prijaznih materialov in rešitev.

Dijaki, udeleženci na arhitekturnih delavnicah in na okrogli mizi ob otvoritveni slovesnosti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.