https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Med letošnjo akcijo na varno prenesli že več kot 10.000 dvoživk

13.03.2024 ob 12:50  

V Borecih v občini Križevci prostovoljci že 12 let v času paritve vsak večer pomagajo žabam varno do mrestišč in nazaj. Letos so žabe na pot čez nevarno cesto prvič krenile okrog 10. februarja, je za STA povedala prostovoljka Vesna Kitthiya. Po mesecu dni so na polovici paritve, v tem času pa so v vedrih prenesli že več kot 10.600 dvoživk.


Kitthiya, ki pomaga žabam doseči drstišča že dvanajsto leto, je ustvarila tudi Facebook stran, na kateri osvešča javnost o pomembnosti žab in dvoživk ter pridobiva nove prostovoljce. »Včasih se priključi kdo na novo, včasih kdo pride tudi samo enkrat, ker to ni prav zabavno delo, pa tudi čisto ne. Žabe najbolj silijo na cesto takrat, ko dežuje, tako da je človek potem še moker in blaten, ampak, glavno, da jih večino rešimo; vseh na žalost ne moremo,« je pojasnila.

Že sredi februarja so prenašalke dvoživk v Borecih dosegle svojevrsten rekord - v enem večeru so čez cesto v vedrih prenesle 1850 žab in drugih dvoživk. Kitthiya pravi, da so sicer absolutni rekord dosegli pred dvema letoma, ko so z vedri preko ceste prostovoljke v nekaj urah enega večera prenesle celo 3000 dvoživk. Prevladujejo krastače, nekaj je tudi rjavih žab in pupkov, a manj kot prejšnja leta. Pomagajo jim na odseku občinske ceste v Borecih, ki je dolg približno 700 metrov.

Množično gredo čez ceste v mrestišča v Pomurju dvoživke tudi v Lutvercih, v Podgradju, na Petanjcih in ob dveh jezerih - ob Ledavskem in ob Blagušu. Pomoč sloni na prostovoljcih, včasih jim pomaga tudi katera od občin. Križevska je tako prispevala folijo za pregrade za žabe. Te jih ustavijo, a je žabe še vedno potrebno prenesti čez cesto do mrestišč. Ko so prosili, da bi bila na tem delu ceste pogostejša redarska ali policijska kontrola, da bi vozniki malo počasneje vozili, pa so naleteli na gluha ušesa, je dejala Kitthiya.

Na sistemski ravni poskuša dvoživkam po vsej Sloveniji pomagati Center za kartografijo favne in flore. V tem zasebnem zavodu deluje biologinja, ki se zadnjih 30 let ukvarja z dvoživkami, Katja Poboljšaj. Kot je pojasnila za STA, si pri osveščanju pomagajo s spletnimi rešitvami. Vzpostavili so informacijski center in spletno stran za varstvo dvoživk z namenom povezati vse, ki se v Sloveniji ukvarjajo z varstvom dvoživk. »Dajemo strokovno podporo in poskušamo na enem mestu zbrati čim več informacij ter navezati kontakte z institucijami, parki, prostovoljci,« je pojasnila Poboljšaj. Kot je dodala, je njihov partner v projektu tudi Direkcija za infrastrukturo. 

Najbolj je Kitthiya vesela, ko pridejo na pomoč otroci. Tako so se jim med drugim za en večer pridružili otroci višjih razredov Osnovne šole Bakovci, pogosto jim pomaga tudi učenec 2. razreda Osnovne šole Križevci. Druge prostovoljke v Borecih so še Lijana Jurak, Ksenija Roškar, Valerija Miško, Lara Miško, Klavdija Šalamun, Petra Slavinec in Barbika Žunič, še poroča STA. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2024 ob 14:06 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐌𝐨𝐧𝐞𝐲𝐏𝐚𝐲𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.03.2024 ob 4:41 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.