https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti predstavili knjigo Prekmurski pisker

Murska Sobota, 18.04.2024 ob 16:00  

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti so v sredo, 17. aprila 2024, predstavili knjigo Prekmurski pisker. Knjiga je plod prostovoljnega dela številnih strokovnjakov in strokovnjakinj z različnimi znanji, kot so etnologija, jezikoslovje, prevajanje, pravo, gastronomija, lončarstvo in druga področja.


Glavni cilj projekta je ohranjanje identitete Prekmurja s poudarkom na etnoloških in gastronomskih značilnostih regije. 

Prekmurski pisker je izdelan iz prekmurske gline v treh velikostih in združuje tradicijo lončarstva s kulinarično dediščino Prekmurja. Izdelala sta lončarja Darja in Franc Zelko iz Pečarovcev. 

Knjiga vsebuje recepte za jedi, ki jih je mogoče pripraviti v prekmurskem piskru v pečici ali pa ga uporabiti zgolj za serviranje hrane, saj ohranja toploto dalj časa. Poleg tega je Prekmurski pisker tudi del projekta "Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021" in bo vključen v prihajajočo knjigo dr. Janeza Bogataja, ki nosi naslov "Gastronomija panonske Slovenije."

Knjiga Prekmurski pisker je objavljena v šestih jezikih, med drugim v slovenščini, madžarščini, hrvaščini, italijanščini, nemščini in angleščini.

Pri projektu so sodelovali številni priznani strokovnjaki, med njimi dr. Etelka Korpič Horvat, dr. Janez Bogataj, dr. Albina Nečak Lük, Darja in Franc Zelko, Jelka Pšajd, Branko Časar, Tanja Pintarič in prim. mag. Branislava Belović.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Jana Bohar

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.04.2024 ob 16:29 Karel K. gost

      Ne razumem kaj ima kot strokovnjakinja povedati o tem piskru Etelka Korpič, ki se postavlja kot pravnica, pisker pa je namenjen kulinariki, kuhanju. Morda pa ima, saj slovenski pravni in ustavni red katerega del je ona temelji na kuhinji kjer se meša vse med seboj samo domišljijo je potrebno imeti in vse se lahko medsebojno meša in potem z začimbo popravi okus, da dobro tekne. Tako dela slovensko pravodosje in ustavosodje, da se nameščajo sodbe, da se izrekajo politično motivirane sodbe, da se namerno povzročajo krivice politično nepravovernim državljanom, kateri opozarjajo-mo na vse te svinjarije v pravosodni kuhinji v sodelovanju s politično kuhinjo. V tem loncu je zagotovo zapisano, da se jed skuhana v njem lahko tudi popravi z dodajanjem začimb, Korpičeva tudi v vlogi ustavne sodnice ni priporočala začimbe s katero bi se popravile sramotne sodne odločbe z priokusom političnih sodnih procesov, ampak je vedno in zagotovo tudi ob tem piskru zagovarja titoistični zločinski sistem. Pa ja se ideje za prosperiranje tega sistema ne pripravljajo v tem prekmurske loncu.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2024 ob 17:46 gost

        Tako je Karči, naš Janezek si je nastavil sodnike in ti ga vedno in povsod oprostijo. Tako še naprej hara in krade po prelepi Sloveniji.

        3 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.04.2024 ob 19:11 Karel K. gost

        Si se zmotil z imeni, Karči je zagotovo mislil na Milana, da je ta nastavil in še nastavlja sodnike, saj Milan še danes vse odloča, tudi o predsedniku SD ko je nezadovoljen, ker ga niso poslušali in so izvolili trgovca za predsednika

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.04.2024 ob 0:30 Pisker nikol ni prazn gost

        https://youtu.be/n9gVe4kPI4k https://youtu.be/HxFMExE4xP4 https://youtu.be/wdVTNrH2xVI

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.04.2024 ob 1:01 gost

        I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐁𝐢𝐳𝐖𝐨𝐫𝐤𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.04.2024 ob 17:11 gost

      Pisker je v Mariboru v Prekmurju pa lonec, tak ka te znali, ka je kaj.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.04.2024 ob 18:48 obnovljivi vir gost

      TAKO JE --LUNEC !!!!!!!!!!! Pisker je na goričkon glij tak kak vgojnu ! ravenci pa dolinci pravimo LUNEC !!!!!!!!!

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.04.2024 ob 21:12 Alo gost

      Pomurec zopet blokira komentarje.Toliko o pravici do svobode govora pri nas! Referenca na prispevek iz Korenike. Lokalni ljudje, povabljenci mislite! Lokalni niso zaželeni tam. In to v podjetje, ki ga financira država, skladi EU, občine. Tako, kot se zapisluje zgolj iz MS in okolice. Domačini niso zaželeni. Toliko!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.04.2024 ob 21:37 gost

      Etelka, Renata in Edit super ste👍

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.04.2024 ob 12:37 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.