https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na gradu Negova pripravili zeliščarski dan

27.04.2024 ob 9:10  

Minulo nedeljo je na gradu Negova potekal tradicionalni zeliščarski dan. Zavod Kultprotur je za obiskovalce v objemu idilične pokrajine pripravil pester poučno zabavni program za vse generacije in posebno doživetje za ljubitelje zelišč.

Zeliščarstvo kot del širšega ljudskega naravoslovnega znanja in znanja o rastlinskem svetu predstavlja tisti del nesnovne kulturne dediščine, ki se je tisočletja kalil v odnosu človeka do narave. Kot sestavni del ljudskega znanja o rastlinskem svetu in ljudske medicine zajema znanja, prakse in veščine nabiranja, gojenja, predelave in uporabe rastlin v užitno-zdravilne in kozmetične namene za domače samozdravljenje in za prodajo.

Zeliščarji svoje znanje, veščine preživetja v naravi in druge prakse v zvezi z nabiranjem, pridelavo, predelavo in uporabo zelišč prenašajo na mlade, kar je edino zagotovilo, da bo ta oblika dolgo podcenjevane nesnovne dediščine živela še naprej.

Tradicionalni zeliščarski dan na gradu Negova je namenjen negovanju tovrstnih srečanj in negovanju dragocenega izročila.

Organizatorji so za obiskovalce pripravili pester program; na zeliščarski tržnici so bile na voljo sadike in semena zelišč, pripravili so Apolonijin kotiček in interaktivne igre z degustacijo čajnih mešanic ter pestro kulinarično ponudbo. V raznoliki ponudbi na stojnicah se je predstavilo okoli štirideset ponudnikov.

Tekom dneva so se zvrstila številna poučna predavanja in predstavitve, manjkala ni niti predstava za najmlajše in otroška delavnica.

Obiskovalci so se lahko okrepčali z grajsko juho iz kotla, ki so jo pripravili člani Turističnega društva Negova-Sp. Ivanjci. V okviru prireditve je bil organiziran tudi vodeni ogled gradu.

Več fotografij v spodnji galeriji …

Foto: Ludvik Kramberger

    Fotogalerija

    Komentarji

      • gost
        27.04.2024 ob 18:27 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐄𝐬𝐡𝐨𝐩𝐂𝐫𝐚𝐳𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.