https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pri vrtcu postavili vrtčevsko prvomajsko drevo

29.04.2024 ob 8:51  

Kako pomembna je zgodovina postavljanja majoša v Gančanih se zavedajo tudi v Vrtcu Beltinci - enota Sodček Gančani, ki so v petek, 26. aprila na dvorišču vrtca postavili vrtčevsko prvomajsko drevo. Ob tej priložnosti so pripravili delavnice, ki so potekale v vrtcu Sodček Gančani, kjer so ročno izdelovali rože iz krep papirja.


Prvič so v Gančanih postavili prvomajsko drevo, ali po prekmursko majoš postavili pri kapeli v Gančanih in sicer v začetku maja leta 1919 in sicer Mariji v zahvalo, da so se fantje živi in zdravi vrnili domov med svoje domače iz prve svetovne vojne. Prvič so pri vaški kapeli postavili manjše prvo majsko drevo in vrh pritrdili z brezo  in ga okrasili s cvetjem španskega bezga. V poznejših letih postavitve so prvo majsko drevo začeli z okraševanjem s šopki iz pravega cvetja. Zadnjega leta pa prvomajsko drevo okrašujejo z večbarvnim krep papirjem. 

Pri izdelovanju so sodelovale članice Turističnega društva Sodar Gančani, otroci iz vrtca Sodček in njihove vzgojiteljice. Pri postavitvi vrtčevskega prvomajskega drevesa so vso organizacijo prevzeli starši in dedki in babice od malčkov, ki obiskujejo vrtec Sodček Gančani. Starši so na dvorišče vrtca pripeljali nekaj metrov dolgo prvomajsko drevo in vrh zelenja – smreko. 

Otroci so skupaj z vzgojiteljicami in starši najprej okrasili zeleni vrh prvomajskega drevesa in ga okrasi z rožami iz krep papirja. Pred tem so malčki še narisali slovenske zastave, katere so namestili na prvomajsko drevo in pod vrh dodali še  spletene krone iz krep papirja. Mladi so bili srečni in ponosni, da so skupaj s starši, babicami, babicami in vzgojiteljicami postavili svoje vrtčevsko prvomajsko drevo, katero so starši ročno postavili, kot so to delali njihovi predniki pred 105. leti. 

Vrtec Sodček Gančani ohranja in neguje tradicijo postavljanja prvomajskega drevesa. Ko bodo malčki zrasli in postali rekruti bodo tudi takrat oni ročno po vasi Gančani nosili prvomajski vrh in ga potem na starem igrišču v Gančanih, kot prvomajsko drevo ročno postavili.

Foto: arhiv Vrtec Beltinci

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.04.2024 ob 9:36 gost

      Pohvala in čestitke za ohranjanje tradicije in seveda tudi za nadvse lepo izvedbo, kot je razvidno iz fotografij.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.04.2024 ob 9:44 Štajerka gost

      Čestitke in velika pohvala za ohranjanje tradicije in seveda tudi za prelepo izvedbo, kot je razvidno iz fotografij. Vse dobro želim temu vrtcu.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.04.2024 ob 8:07 Božo gost

      To je kot jelka za božič.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.