https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota/vsi-ponudniki/ponudnik/city-murska-sobota/telemach
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V tropskem vrtu Ocean Orchids razstavlja Jelka Jantol

03.05.2024 ob 11:25  

V Tropskem vrtu Ocean Orchids v Dobrovniku razstavlja Jelka Jantol. Na ogled je med živimi orhidejami postavljenih 35 risb »Divje orhideje«.

Jelka Jantol je sicer v Ljubljani, sedaj pa živi v Litiji. Kot upokojena vzgojiteljica in vodja Likovnega društva Lila Litija je s svojim umetniškim delom že od malih nog navduševala ljubitelje umetnosti. Kot avtorica priljubljene slikanice za otroke "Smrčač dobi hišo" in prejemnica številnih priznanj, vključno z Zlato paleto, je svoje spretnosti izpopolnjevala pod mentorstvom priznanih umetnikov, kot so Jože Potokar- Cvrč, mag. Zoran Poznič in dr. Nejc Jogan. Njeno umetniško izražanje sega od risanja in slikanja narave do pisanja pesmi in oblikovanja nakita, kar obogati tudi z vodenjem prostovoljnih likovnih delavnic.

Ta samostojna razstava ponuja vpogled v njen bogat opus, kjer prevladujejo risba, grafika in botanična ilustracija. Njene ilustracije so nastale pod mentorskim vodstvom prof. dr. Nejca Jogana. Vsaka slika v tropskem vrtu Ocean Orchids v Dobrovniku ima svoj pomen in smisel do narave, cvetja… Kot pravi avtorica risb, je velika ljubiteljica orhidej, tako gojenih, kot avtohtonih slovenskih. Še posebno slednje so jo navduševale, ko jih je videvala na poteh po Sloveniji. Slikarka se je odločila, da bo narisala vse slovenske avtohtone orhideje, kar ji je sicer uspelo. 

Kot poudarja Jelka Jantol je botanična ilustracija zahtevno delo, kjer je bilo potrebno kar nekaj risarske spretnosti, predvsem pa izredno natančno opazovanje in poznavanje zgradbe rastlin, kar je za ljubiteljske ustvarjalce težka naloga. Risbe je risala na večji format iz preprostega razloga, ker so naše avtohtone orhideje, z nekaterimi redkimi izjemami, majhne in jih nepozoren opazovalec zlahka spregleda. Imajo pa vse, brez izjeme, čudovite cvetove, prave male mojstrovine narave. 

Zaradi pretiranega poseganja človeka v naravo, postajajo čedalje bolj ogrožene. Večina orhidej, ki so predstavljene na razstavi, raste tudi v Pomurju, kjer je tokrat prvič predstavljenih 35 njenih risb. Gre za lepe rastline, v okolju, ki v rastlinjakih rastejo tudi tropske orhideje, ki jih predano vzgajajo strokovnjaki v podjetju Tropski vrt Ocean Orchids v Dobrovniku.

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.05.2024 ob 17:01 ..... gost

      ti Orhideje pa papir na šterun su skropucala si v rit porinite, koji kurac je te orhideja, tan si štrkuve rožce pa klince na travniku poberite, da boste videli, kaj so rože.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.05.2024 ob 9:09 znanost gost

        Kaj je narobe z vami? Kaksna terapija bi vam prav prisla! Odgovor Anastasija je: Smo bogata država z nevladniki in umetniki !

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.