https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota/vsi-ponudniki/ponudnik/city-murska-sobota/telemach
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Murski Soboti počastili dan zmage nad fašizmom in dan Evrope

Murska Sobota , 09.05.2024 ob 16:05  

Pred spomenikom zmage na Trgu zmage v Murski Soboti je potekala slovesnost na kateri so danes počastili dan zmage nad fašizmom in dan Evrope.

  

Konec II. svetovne morije – zmago nad fašizmom je Združenje borcev za vrednote NOB Murska Sobota obeležilo skupaj z dijaki Gimnazije Murska Sobota, ki so pripravili kulturni program.

Ob tej priložnosti je zbrane pozdravil podžupan Mestne občine Murska Sobota Jure Lang, župan Občine Tišina Franc Horvat pa je spregovoril o pomenu praznika.

Vence so pred spomenik zmage položili in se poklonili Jure Lang, podžupan Mestna občina Murska Sobota, Evgen Emri, predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota s predsednico mestne organizacije Bojko Veren ter župan Občine Tišine Franc Horvat.

Venec so položili tudi člani Društva Slovenija Rusija.

Dan Evrope je dan praznovanja "miru in enotnosti v Evropi", ki ga 5. maja praznuje Svet Evrope, 9. maja pa Evropska unija.

Dan zmage v Evropi je dan, katerega se praznuje v spomin, ko so zavezniki v drugi svetovni vojni uradno sprejeli brezpogojno predajo Nacistične Nemčije 8. maja 1945. Rusija in številne nekdanje sovjetske države praznujejo dan zmage 9. maja. 

Dan zmage je bil sicer državni praznik Socialistična federativna republika Jugoslavija, ki se je proslavljal 9. maja, na obletnico zavezniške zmage v Evropi med drugo svetovno vojno.

Murska Sobota kot regijsko središče ima bogato vojno zgodovino. Do leta 1919 je spadala pod kraljevino Madžasko, meseca maja istega leta pa Vilmošu Tkalcu ni uspelo obdržati Murske republike, vseeno pa se je po sporazumu Prekmurje priključilo državi Srbov, Hrvatov in Slovencev, predhodnici Jugoslaviji.

Madžarska jo je spet okupirala v času druge svetovne vojne, od leta 1941 do 1944. Od leta 1944 do 1945 je bilo mesto pod okupacijo nacistične Nemčije. Sovjetske čete so jo osvobodile maja 1945 in v ta spomin so postavili tudi spomenik zmage, ki je visok 17 metrov, na njem pa poleg dveh topov stojita še slovenskega partizana in ruskega vojaka.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

* Foto: MOMS in Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.05.2024 ob 16:29 gost

      Heh,majski hrošči.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2024 ob 17:02 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐄𝐬𝐡𝐨𝐩𝐂𝐫𝐚𝐳𝐞.𝐂𝐨𝐦

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.05.2024 ob 17:09 123 gost

      Hitro brišete komentarje mogoče imate dežurstvo

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.05.2024 ob 17:18 gost

      Opala,partizanke so tudi poleg, no,no vej pa vači ne bi bilo ponosnih naslednikov.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2024 ob 21:39 Haha partizani gost

        https://youtu.be/Fv3TNmsIKiQ https://youtu.be/XTi-QCosgLk https://youtu.be/6tpEXvWUeIw https://youtu.be/spmESwVuhDs

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.05.2024 ob 18:29 gost

      Te proslave še kaj valajo. Nej pa neke osamosvojiteljske 10 dnevno skrivanje po kleteh.

      13 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2024 ob 19:42 kilonja gost

        Ja partizani valjajo, oni so se 5 let skrivali po hostah in rovih, pa še dve leti po vojni :) .

        7 6 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.05.2024 ob 19:13 gost

      Mama Mia partiđani.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.05.2024 ob 19:41 kilonja gost

      kako ironično, največji antifašisti, slovenski levičarji, so danes največji antisemiti, podobno kot je bil Hitler . Kot opičnjaki se derejo za palestince, hkrati pa pozabljajo da bi jih Palestinci kot ateiste, pripadnike LGBT in drugače misleče nasploh, žive zažgali na grmadi ob prvi priliki .

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.05.2024 ob 19:57 Karel K. gost

      Kdo pa je bil partizan in se je boril v Prekmurju. Ni bilo nikogar, bilo pa je kar preveč madžaronov, kateri so podpirali madžarskega okupatorja. Potem pa ko so Rusi-Ukrajinci prodirali proti zahodu gnali Hitlerjevo nacistično vojsko, so ti morali zapustiti Prekmurje in je bilo prekmurje osvobojeno od tujih okupatorjev (madžari so bili že prej na kolenih). Prišli pa so titoistični revolucionarji kot okupatorji in mnogo od teh je bilo takšnih, ki so le politični plašč obrnili iz podpornikov madžarskega okupatorja, so postali "partizani" in so potem postali oblastniki in so Prekmurje podredili pod titoistično diktaturo pod katero še danes trpi. Leta 1990 je tlel kanček upanja, da se bomo prekmurcu rešili teh titoisitčnih krvosesov vendar ni uspelo zaradi vrinjencev v slovensko pomlad s strani titoisitčne bande. Zdaj proslavljajo pred lipo v spomin o0samosvojitve, katero smo posadili dejanski pomladniki v čast dneva osamosvojitve. Vendar tega tu nihče ne omenja, tu jew zdaj glavni Emri kateri je tedaj bil gonilna sila titoizma v Prekmurju in goreči nasprotnik osamosvajanja ter rušenja Titoisitčlnega diktatorskega režima. Oh kolikokrat sva se udarila po medijih in na ustanovitvi lokalnega odbora socialdemokratske stranke Slovenije.

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2024 ob 20:47 Karel K. gost

        Z očetom sva se kot partizana borila na severni meji Slovenije, na relaciji Dravograd, Ebisvald, Slovenjgradec. Moj oče je sodeloval aktivno, ni bil simpatizer madžarskega okupatorja, čeprav ga je oče titoističnega idola Kučana uril za potrebe madžarske vojske in ga tja tudi prisilno poslal. In veš kaj, pobegnil je iz madžarske vojske spomladi 1944 in peš prišel domov, se nekaj časa skrival doma s pomočjo svojega očeta in potem je odšel v partizane. Videl je vse barabije ki so se v tej titoisitčni revolucionarni vojski dogajale na območju katere sem navedel. Ti dogodki niso bili idila osvobajanja ampak vse kaj drugega, kot je včasih pripovedoval.

        3 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2024 ob 23:12 gost

        Pred letom 1990 sem se tudi jaz podal v boj proti takratnemu okupatorju slovenskega naroda, to pa so bili partijski titoisitčni revolucionarji kateri so 45 let pili kri slovenskemu narodu, ga ubijali in so nad njim izpeljali teror do genocid. Vse kar se jim je upirali so pobili, nagnali v beg ali pa s pomočjo UDBE zatirali po sistemu "Vzela ga je megla". In danes so na oblasti še vedno ti ljudje iz leta 1990 in njihovi politični ter genski potomci in spet naganjajo v beg sposoben slovenski narod in vse tiste kateri se jim upirajo ali pa jih doma držijo vrevščini, zdaj hočejo sprejeti zakon, da bi jih evtanazirali, da bi se poslužili iste metode uničevanja političnih nasprotnikov kot njihovi predhodniki leta 1945, le da to hočejo pred mednarodno skupnosjo prikazati kot legalno početje v skladu z zakonom.

        3 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2024 ob 23:48 Pepek gost

        Ja seveda si bil partizan Karlek ( rojen leta 1945), v tvoji bolani glavi in ko ste se kot otroci igrali partizanov in nemcev😂😂😂 A se ti je čisti odpelalo?🤪🤪🤪

        8 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.05.2024 ob 6:13 Karel K. gost

        Mnogo pozneje sem bil rojen, kot si ti napisal (1945), pa sem vseeno bil v partizanih. Vidim, da si popoln analfabet, ko ne razumeš hipotetike. Seveda sem bil z očetom v tem boju, seveda ne rojen ampak v njegovih genitalijah s pomočjo katerih me je potem pozneje spočel kot otroka. To kot človek kateri ne raszmišljaš, nisi sploh sposoben logično razmišljati hočeš meni in drugim umsko uravnovešenim soliti pamet na tem portalu in nam vswiljevati svojo nedoraslo pamet. Vem, da nam takšni vladajo že 33 let na 45 let podlage in ti spadaš mednje, na žalost. Zato Slovenija nima prihosnosti, zato se ne more odtrgati iz preteklosti iz titoističnega zla. Vidiš kako preprosto je narediti test tvojih umskih sposobnosti. To sem pravkar storil jaz s tem svojim komentarjem.

        2 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.05.2024 ob 6:31 Pepek gost

        Karel, zopet pišeš bedarije. Pa naj te malo podučim, glede tvojega hipotetičnega boja v partizanih: Povprečna življenjska doba semenčic: Zorenje - 62-66 dni. Življenje v telesu človeka je 30 dni. Življenjska doba v ejakulatu je 22-24 ur. Življenje v nožnici - 120 minut. Življenjska doba v ceveh - 5-6 dni. Torej si lahko v tvoji imaginarni partizanski pustolovščini preživel maksimalno dobre tri mesece! Ne na pamet, kakšno knjigo vzemi v roke!

        6 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.05.2024 ob 12:31 Karel K. gost

        Takšni butci kot si ti me že ne bodo podučevali o teh zadevah in mnogo drugem. Hipotetično in ljudsko se pravi, da si bil v očetovih jajcih. To o preživetju jajčec pa je meni vse dobro znano. Ja butec prebudi se iz fantazijskega sna. Ne moreš ti svojih norosti in svojega nelogičnega razmišljanja skriti za svojim filozofiranjem o nečem, kar nima nič skupnega z zadevo.

        1 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.05.2024 ob 13:04 Pepek gost

        Vidiš Karel, kak si zabit. Razpravljaš o stvareh, o katerih nimaš pojma. Jajčece ali jájčna célica (lat. ovum) o katerih pišeš zgoraj, je ženska haploidna spolna celica (gameta). Nastane v procesu oogeneze v ženskih spolnih žlezah. Vsebuje celotno dednino, ki se prenese na potomca s strani matere in s tvojo hipotetično partizansko avanturo nimajo nič skupnega! Daj se skoncentriraj, pišem o seménčica ali spêrmijih, ki so gibljive moške spolne celice!!!

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.05.2024 ob 19:56 Karel K. gost

        Ne mešetari, saj nimaš pojma o čem govoriš glede na moje namige o mojem sodelovanju skupaj z očetom v partizanih. Nisem zdravnik, ginekolog, kateri bi lahko o tem relevantno razpravljal in to tudi ne počnem, ti pa se delaš pomembnega in klatiš zares bedarije. Če pa si zdravnik, potem pa diplomo takon vrni fakulteti katers jo je izdala. Mislim, da slabo prepisuješ iz spleta tovrstne strokovne razprave oziroma jih kopiraš, sploh pa ne razumeš kaj pomenijo.

        0 4 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.05.2024 ob 20:04 Deki Suč Židolog gost

      Jaz sem se sedaj pod pritiski mojih vladarjev, Gibanja Svobode, odločil da ne morem več biti največji Prekmurski Žid, zdaj jaz kimam za Palestinu i to . Juden niso več u modi, zdaj bom jaz bio mahač s palestinskom zastavom .

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2024 ob 22:19 Zlatko Pajapatlo gost

        Prid deky med nas muslimane, jst sem zlatko iz lublane rime ti prodal bom čist bulane ker sem muslič sploh ful ne jem svinjske salame ( razen pršuta ko so zabave ) , deky tis biu še učeri žid, jutr boš od beuga prahu čist odbit prestopi med nas muslimane, mahamo s palestniskom zastavom, tko kt pol lublane .

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.05.2024 ob 20:54 gost

      Eh Karel K. vej pa seveda ka so bili majski hrošči.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      09.05.2024 ob 21:23 Lendavski nadvojvoda gost

      No,pa povejmo,Károly je bil pod prejšnjim režimom ritoliznik ,lizáč,no spregledal je kot mladoslovenist,samo dioptrija mu ni pasala,ga je povleklo na desno,kap,penzija je nezaslužena socialistična,plenice državne.E,to je Kàroly ...nikoli uresničen grebator desnoizdajalski,potencial madžaronstva.E,Kozic,beda si.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      09.05.2024 ob 21:44 EWG ... EU gost

      https://youtu.be/AQ7gaMWlHek https://youtu.be/1oO6ecO7wTE EU se je razvila iz Europaische Wirtschaftsgemeinschaft pod vodstvom CDU-FDP/CSU

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      09.05.2024 ob 21:54 Lendavski nadvojvoda gost

      Prizanesite Kàrolyu Kozicu,bolan je.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      09.05.2024 ob 22:01 Kobra gost

      Zgodovino poglejte,major Fjodorov z rdečo armado razdiral Nemce,zato pa so ob obletnici švabi prepovedali ruske simbole,jezni so siromaki švabi pa žalostni,no lahko pa so veseli da so sploh ostali da jih niso vse pobili.zaj pa so oni močni hahaha.rijarija švabarija

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.05.2024 ob 22:15 kilonja gost

        Švabi so razmontirali pol Evrope, tudi Sovjete, ki jih je rešila samo zima in Hitlerjev pohlep in norost. V bistvu tako močne vojske kot je bila tista nemška v novejši zgodovini ni bilo niti je več ne bo .

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      09.05.2024 ob 22:18 gost

      9.maj je dan zmage nad nacifašizmom, v Vzhodni Evropi in Jugoslaviji pa poraz demokracije in vzpostavitev totalitarizma.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      09.05.2024 ob 22:20 Lendavski nadvojvoda gost

      SMRT NACIJEM,SMRT ŠVABOM,SMRT NACISTOM UKRAJINSKIM,SMRT BELI GARDI,SMRT BELI GARDI,SMRT ROŽMANU,SMRT RUDNIKU,SMRT ODPADU SLOVENSTVA.ŽIVEL TITO,ŽIVELMATIJA MAČEK ,ŽIVELO PARTIZANSTVO,SMRT MADŽARONOM.SMRT.ŽIVELI SLOVENCI SVOBODNI.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      09.05.2024 ob 22:33 Ne-legitimna Slovenija gost

      youtu.be/o-oRVr1QAq8 youtu.be/ve3yzgkl7tk 24ur.com/novice/slovenija/spomenik-osamosvojitve-ne-bo-stal-na-trgu-republike

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      09.05.2024 ob 22:36 Ne-legitimna Slovenija gost

      youtu.be/o-oRVr1QAq8 youtu.be/ve3yzgkl7tk 24ur.com/novice/slovenija/spomenik-osamosvojitve-ne-bo-stal-na-trgu-republike

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      12.05.2024 ob 17:49 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.