https://www.btc-city.com/sl/murska-sobota/vsi-ponudniki/ponudnik/city-murska-sobota/telemach
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Spodbujanje telesne dejavnosti in pomena gibanja

10.05.2024 ob 12:45  

Na NIJZ ob današnjem svetovnem dnevu gibanja poudarjajo pomen gibanja in zadostne telesne dejavnosti, tako odraslih kot otrok in mladostnikov. Le pet dni kasneje, 15. maja, obeležujemo tudi mednarodni dan družin. Ker imajo starši in stari starši velik vpliv na telesno dejavnost otrok in vnukov, letos poudarjajo pomen aktivnih družin.


Spomladanski čas pa je prava priložnost za okrepitev družinskih vezi in telesne pripravljenosti vseh družinskih članov na prostem, so na spletni strani zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Svetovna zdravstvena organizacija za zdravje vseh odraslih priporoča tedensko najmanj 150-300 minut zmerno intenzivne aerobne telesne dejavnosti, kot je hitra hoja, ali 75-150 minut visoko intenzivne aerobne telesne dejavnosti, kot je lahkoten tek, oziroma ustrezno kombinacijo obeh intenzivnosti. Odrasli naj poleg aerobne telesne dejavnosti dva- ali večkrat tedensko izvajajo tudi vaje za krepitev mišic, kot so počepi, sklece, trebušnjaki.

Telesna dejavnost prinaša številne koristi za zdravje in dobro počutje. Redna telesna dejavnost pomaga pri obvladovanju bolezni srca in ožilja, debelosti, kroničnih obstruktivnih pljučnih bolezni, številnih kostno-mišičnih obolenj, preprečuje nekatere vrste raka ter uravnava in nadzira na novo nastalo arterijsko hipertenzijo in na novo nastalo sladkorno bolezen tipa 2. Poleg tega lahko po navedbah NIJZ ugodno vpliva tudi na duševno zdravje, saj zmanjšuje simptome tesnobe in depresije ter izboljšuje miselne procese in spanec, sploh če se izvaja na prostem v naravi, kar je še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih.

Na zdravje negativno vpliva vedno daljši čas sedenja in ležanja v budnem stanju

V današnjem načinu življenja se podaljšuje čas sedenja ali ležanja v budnem stanju, kar imenujemo sedentarno vedenje. Le to ima dodatne negativne posledice na zdravje. V raziskavah se je namreč izkazalo, da ima pretirano dolgo oz. neprekinjeno sedenje primerljiva tveganja za razvoj kroničnih bolezni kot telesna nedejavnost.

Svetovna zdravstvena organizacija priporoča zmanjšanje časa, preživetega sede, sploh pred zasloni, kar je še posebej pomembno pri otrocih in mladostnikih. Ta čas naj se nadomesti s telesno dejavnostjo katerekoli intenzitete.

Družine, ki se skupaj gibajo in so telesno dejavne, s tem pripomorejo k boljšemu telesnemu in duševnemu zdravju vseh družinskih članov, vključenih v dejavnosti, poroča STA. 

Foto: freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.05.2024 ob 17:50 gost

      Ljudje ki danes praznujejo 80 ali več let so Es v življenju zelo gibali z delom in malo hrane. Zato je danes veliko starostnikov ki še bolj intenzivno delajo na gibanju. Brez vseh vrstnih nasvetov brez vsiljevanja kaj je zdravo in kaj ni zdravo. Kajti vse to je danes marketing kapitalizem več jih nasomarim več jaz zaslužim.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.05.2024 ob 17:49 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.