https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Beltincih je potekala mednarodna košnja trave

13.05.2024 ob 11:10  

Kako pomembno je ohranjanje starih ljudskih in kmečkih običajev se zavedajo člani Kluba ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja s sedežem v Beltincih, ki so v soboto, 11. maja  v Beltincih na Ravenski ulici pripravili mednarodno košnjo trave na starodoben način z ročnimi kosami. 


Lep kmečki dogodek je potekal kot spomin na nekdanje čase, ko so še kosci z ročnimi  kosami kosili travo za živino na ves zgodaj na travnikih. Ko se je zdanilo so na travnik prišle gospodinje, ki so koscem prinesel jutranji zajtrk. Pokošene plaste trave so potem gospodinje z lesenimi vilami razteple in potem se je trava na travnikih sušila, da je postalo seno. Posušeno seno so potem z lesnim vozilom z kravjo ali konjsko vprego pripeljali domov in jo namenili za hranjenje živine.

Kanček spominov košnje trave na starodobni način z ročnimi kosami so tako spet na etnološki način prikazali v Beltincih. Letošnja etnološka prireditev košnja trave z ročnimi kosami je bila že 15. po vrsti in je bila zelo dobro obiskana, saj so na košnjo trave prišli kosci in kosice iz različnih društev in klubov iz Pomurja in Podravja ter tujine. Košnje so se udeležili člani Kluba ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja iz Avstrije iz Hajberanga.

Med kosci so bili domači člani Kluba ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja, Beltinski Dimeki, člani PGD Beltinci, Biotehniške šole Rakičan, člani Kluba stare kmetijske tehnike Štrigova iz Hrvaške, Styer Klub Kog, člani Društva Oldimer Stara Gora, Moto klub Veterani Murska Sobota in drugi ljubitelji starih običajev. Košnje trave so se udeležile tri kosice in sicer Helena Cigan, Cvetka Žnidarič in Štefka Filip, ki so prav tako veselo vihtele ročne kose in kosile travo, kot ostali kosci. Košnja je potekala v senci med stoletnimi drevesi. Skupaj so kosci in kosice zbrali ob jutranjem svitu, ko je še bila trava vlažna in primerna za košnjo, saj so pokosili nekaj več kot 10 -  arsko parcelo. 

Preden so se lotili košnje so doma sklepali svoje kose in dobili jutranji zajtrk. Med košnjo trave so se še odžejali s pijačo, saj so potem dobili še moč za košnjo. Da je koscem delo lažje šlo od rok jim je na harmoniko zaigral Štefan Ružič iz Tišine. Predsednik ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja Ivan Zadravec je na košnjo povabil kosce in kosice z željo, da obudijo in ohranijo ta kmečki običaj ter v sadovnjaku, kjer rastejo stara avtohtona drevesa, mu ročno pokosijo travo, kar se je tudi zgodilo. Pokošeno travo so potem naložili na dva voza, katero so potem odpeljali članoma društva Jožici in Ladislavu Horvat iz Beltincev, pri čemer bosta travo posušila v seno, katero bosta namenila za prehrano zajcev. 

Potem, ko se je letošnja etnološka prireditev končala so vsi skupaj sedli za skupno mizo, kjer so dobili še malico. Še dolgo so se zadržali ob petju domače pesmi in obujanju spomin na nekdanje čase. Ob tej priložnosti je predsednik Kluba ljubiteljev stare kmetijske in ostale tehnike Pomurja vsem, ki so se udeležili košnje podelil zahvale za sodelovanje v košnji trave s ročnimi kosami in priznanje članom za 20. letnico delovanja dela kluba.

Več fotografij v spodnji galeriji...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.05.2024 ob 13:45 ščančar gost

      Kak vijdin eni ne svalijo nindri ka se dogaja v Beltincaj .To ni nikakršno ubujanje nekdanjih del ampak za šenki jesti in piti .Maskota kolesarov Dimek je tűdi gor .

      11 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.05.2024 ob 18:56 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.05.2024 ob 13:47 pűtaš gost

      Po praviloma se trava in seno vozilo domov z lesenimi koulami nej gumijastimi to je poznej prišlo vő

      11 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.05.2024 ob 17:42 nu gost

      lejko bi kosijli kre kolesarske steze projti gančanom, ka je že takša trava ka se steza skoro ne vijdi

      16 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.05.2024 ob 19:59 gost

      Ka pa te drùjgi ne vejte kositi? Pokosite si do Gančani sami, pa naj van vse ne smejče ,če sto z veseljem kaj takšnega pripravi, vsak pa vse je le enin napoti, ka bi pa zdigno rit pa šou pomagat, eh tou pa nej, bog vari, to je grej. Pa kdo koli je na sliki, ali z vsakega se eni in isti delate norca! Vse pohvale, čestitam vam, da še vztrajate.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      13.05.2024 ob 21:31 vernik gost

      Ge san pa biu na fermi.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      13.05.2024 ob 21:42 Aha gost

      Vedo se najdejo takši ka Majo sikdar priti če se kaj ge dogaja,če najdejo ta naj pustijo na meji tiste ka lejko idejo.ednim pa doma prepovejo pa so te čemerni na se ge se ka godij

      8 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.05.2024 ob 16:19 faflek gost

        Aha .......... Ka si doma pod vodnim stolpom ? Ka si mislo napisati ?Proso bi ,če je v naselji kdo pismen ka bi ti napisal .

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.05.2024 ob 7:30 gost

      Paje pa nega z njimi predsednik pa je .

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.05.2024 ob 12:29 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      18.05.2024 ob 7:55 Vanek gost

      rajši bi šli k spovedi pa birmi itak nikoga ne zanimete

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.05.2024 ob 16:05 baranja gost

      Ka pa te Večerkoja nega ka bi bar špricere noso ali pa je že ge pijan ležal za hűtov .Pa Čofija ni videti

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.