https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na Melincih še vedno živi ciglarstvo

14.05.2024 ob 11:20  

Obmurska vas Melinci, ki leži streljaj od reke Mure je že od nekdaj znana po ročnem izdelovanju opeke. V vasi so bili nekoč številni domačini, ki so doma izdelovali opeko, so žgali in zlagali v skladovnice ter prodajali. V vasi Melinci so še iz domače opeke zgrajene hiše in gospodarska poslopja. Opeko pa so tudi prodajali po raznih koncih Pomurja in na Hrvaško, predvsem v sosednje Međimurje. Pri izdelovanju opeke so bili v vasi Melinci pravi mojstri. 


Material so si pripravili kar sami iz domače zemlje, ilovice. Za izdelovanje opeke so imeli mojstri posebno orodje, in sicer delovno mizo, lesene modle, ločec za obrezovanje materiala na modulu. Ko se je opeka naredila so jo ženske zlagale na suhi prostor, da se je potem posušila. Nato je sledil postopek zlaganja opeke v tako imenovano oslico, kjer so potem pripravili odprtino in začeli so opeko z domačimi, predvsem suhimi drvmi, kuriti. Kurili so jo po navadi 24 ur, da je potem postala trdna in odporna za zidanje.

Da pa spomin na nekdanje ciglarske čase ne bi šel v pozabo, se od leta 1992 Turistično društvo Brod Melinci predstavlja na ciglarskih dnevih v ciglarskem naselju ob reki Muri, ko predstavlja v živo to dejavnost, posebej izdelavo in žganje opeke. Za turistične potrebe so izdelali tudi ciglarski zid na prostem, kjer je dejavnost čez celo leto predstavljena obiskovalcem. Od 244 domačij je 111 takšnih, ki so grajene iz domače opeke ali domače gline. Najstarejša ohranjena hiša, zgrajena iz doma izdelane opeke je iz leta 1850, zato lahko na Melincih od takrat govorijo o tej dejavnosti v vasi. 

Ciglarstvo se je ohranilo do sedemdesetih let 20. stoletja zaradi primerne gline, delovne sile v obliki medsebojne pomoči in domačih mojstrov, ki so znali kakovostno izdelati in zažgati opeko. Proces ročnega izdelovanja opeke od začetka do konca je trajal 14 do 30 dni. V ciglarskem naselju Melinci so marljivi člani Turističnega društva Brod Melinci pripravili veliko akcijo, ko so leta 2019 ročno izdelali, jo zložili v skladovnico in opeko žgali. Ker je opeka že dalj časa bila pokrita so se v Turističnem društvo Brod Melinci in v Krajevni skupnosti Melinci odločili, da bodo opeko odprodali. 

Akcije zlaganja opeke na lesene palete so se udeležili člani Turistično društvo Brod Melinci in ostali vaščani vasi Melinci, saj so zloženo opeko z viličarjem odpeljali na parcelo Krajevne skupnosti Melinci, kjer se bo čakala za odprodajo. Gre za domačo opeko, katero se lahko uporablja za zidanje kaminov, obokov, popravil, za zidanje krušnih peči in podobno. Kot pravijo na Melincih je bila to nekoč priznana domača obrt, povezana z gospodarskim znanjem in veščinami, ki pa vse bolj tone v pozabo.

V Turističnem društvo Brod Melinci si prizadevajo za njeno ohranitev, zato občasno še vedno prikažejo, kako se opeka naredi, večkrat pa to opravilo prikažejo malčkom iz vrtca Melinci in na vsakoletnem folklornem festivalu v beltinskem parku.

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.05.2024 ob 15:08 gost

      Lepo samo eden ima pomgradovo delovno obleko. Nima druge ? Delovno marljivo društvo samo nima podpore med vaščani. Vse so zavozili.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.05.2024 ob 16:58 gost

        15:08 ........... Te z pomgradovo delovno obleko na pomgradi ni mogel delati stalno po bolniškij zdaj v penziji pa lejko dela vse in vse povsedi je poulek v vesi

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.05.2024 ob 16:41 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.05.2024 ob 19:04 gost

      V tem društvu je dosti takih fakinov

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.05.2024 ob 9:02 gost

        Sram me je ker se pišejo tako grdi komentarji proti enemu društve, ki se mantra to nezaj skup spraviti kar je prejšnji predsednik zapraviu. Vem ,da v vasi nimajo podpore od nikogar niti od Občine ne škoda ker vse zamrlo kar so nam naši zanamci zapustili.

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.05.2024 ob 19:08 csd gost

      ka ste se zaj tak spravili na toga srmačeka

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.05.2024 ob 8:11 gost

        to pišejo tisti, keri samo doma čepijo, pa nič družbi ne prispevajo, samo šinfleju, siromačeki eni

        2 5 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.05.2024 ob 8:46 Domačin gost

      To društvo sestavljajo člani družine ki se samo baha a pokazati in narediti pa NIČ ne zna !!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.05.2024 ob 9:20 Domačin gost

        Škoda da imamo take sovaščane, ki samo kritizirajo ne pripomorejo pa nič namesto da bi stopili skupaj in nekaj dobrega storili za promocijo same KS saj vsako društvo kakšno koli je predstavlja Krajevno Skupnost .Zato dragi sovaščani vprašajte se kaj vi dobrega storite za prepoznavnost naše vasi.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      15.05.2024 ob 9:50 lizika gost

      mečejo kamne ko se pelješ mimo-to je že dolgoletna tradicija

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      15.05.2024 ob 15:06 melinčar gost

      Odstopijo naj tisti ki niso sposobni delati v takšnem društvu ! Sami dobro znajo da jih nihče ne mara in jih tudi ne podpira ! Na vseh krajih bi radi bili zraven potem pa samo zgago delajo ker so nesposobni 1 Tole ni društvo !!!!! Predsednica je nesposobna !!!!!!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.05.2024 ob 7:44 tonek101 gost

        To si ti napisal ka bi pa rad kaj mazno ka bi tij coj prišel samo vsi znamo ge si ti polek sigdar kaj sfalij

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      16.05.2024 ob 12:31 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.05.2024 ob 15:25 pobiralec gost

      Domačin @@@ Vi ste že leta in leta dobro promovirani in poznani po metanju kamenja za kolesari kateri niso Melinčari .

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.