https://www.lust.si/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kljub razvoju digitalnega bančništva gotovina ni ogrožena

22.05.2024 ob 6:00  

V luči obravnave predloga za začetek postopka za spremembo ustave Republike Slovenije so na seji Ustavne komisije, na Ministrstvu za finance ponovno poudarili, da uporaba gotovine kljub razvoju digitalnega bančništva in drugih oblik plačilnih storitev ni ogrožena. Za dostop do gotovine in obveznost njenega sprejemanja že zdaj obstajajo zadostne pravne podlage.


Enotna evropska valuta evro je urejena v predpisih Evropske unije (EU), v prvi vrsti v Pogodbi o delovanju EU. Ta določa, da so samo bankovci, ki jih izdajajo Evropska centralna banka in nacionalne centralne banke, zakonito plačilno sredstvo v EU. Hkrati tudi evropska uredba o uvedbi evra določa, da so evrski bankovci in kovanci edini, ki imajo status zakonitega plačilnega sredstva v sodelujočih državah članicah.

Skladno s predpisi EU tudi Zakon o uvedbi evra določa, da se v Sloveniji kot zakonito plačilno sredstvo uporabljajo izključno evrski kovanci in bankovci. To pomeni, da je potrošnikom zagotovljena splošna pravica, da plačilo izvedejo z evrsko gotovino, za razliko od negotovinskih oblik plačevanja, za katere take splošne obveznosti ni, razen, ko je predpisana s področnimi zakoni.

Kljub digitalnemu napredku je skrb za uporabo gotovine v prihodnosti odveč. S ciljem ohranitve možnosti gotovinskega plačevanja je namreč Evropska komisija junija lani v okviru zakonodajnega paketa, povezanega s preučevanjem možnosti uvedbe tako imenovanega digitalnega evra, objavila tudi predlog evropske uredbe o evrobankovcih in evrokovancih kot zakonitem plačilnem sredstvu.

EU ima izključno pristojnost na področju monetarne politike držav članic, katerih valuta je evro. V primeru zapisa pravice do uporabe evrske gotovine v ustavo bi lahko šlo za ravnanje, ki pomeni neupoštevanje tega načela. Na Ministrstvu za finance ne dajejo prednosti nobeni obliki plačevanja, temveč odločitev o njihovi uporabi prepuščamo trgu. Pomembno pa je, da imajo ljudje možnost izbire, zato znova poudarjamo, da uporaba gotovine ni ogrožena in je status evrske gotovine zadostno zakonodajno urejen, poroča Ministrstvo za finance. 

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.05.2024 ob 7:57 smrkci gost

      Denar jebi in tudi bo,glede kripto valut pa tako, z kripto valutami se ukvarjajo samo psihični bolniki,ljudje jim pa nasedajo,poznam enega iz Murske sobote ker je tudi psihični bolnik in je ljudi prepriča v kripto valute da jih kupijo ljudje so je mi naseli on je pa pobral nekje čez 90 tisoč € in sedaj ljudje nimajo ne kripto valut in ne denarja,še slabše je pa to da nimajo ljudje dokazov ker jim reče da nimajo dokazov in ne morejo denar izterjati nazaj,tmu jaz rečem ko nori imajo denar psihični bolniki služijo.

      4 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      22.05.2024 ob 8:22 Karel K. gost

      Ali je digitalno bančno poslovanje ali ročno, je predpogoj, da imaš denar, drugače ne rabiš nobenega bančnega poslovanja. V državi, kjer je 50 odstotkov prebivalcev revežev, glede na Evropske standarde, ne pa Slovenke kjer predsednik vlade pravi, da ljudje ne rabijo denarja, da bi tega porabljali za neumnosti, ni potrebno digitalnega bančništva-denarnega poslovanja. Kakšna revščina je v tej državi ali pa le v Prekmurju lahko človek ugotovi praktično, ko je v trgovinah, posebej z prehrano največ kupcev nadan izplačila pokojnin. ko mine deset dni od tega izplačila, so trgovine prazne, tam zadnje dni meseca pa popolnoma prazne.

      2 22 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2024 ob 13:39 Karel K. gost

        Džaože, ne žali toporiča in posthumno, saj nimaš pojma o slovenskem pravopisu, slovnici književnosti. Nismo mi tukaj na tekmovanju znanja iz slovnice in ne lektoriramo sami svojih komentarjev ali pa nimamo zaposlenih lektorjev, da namesto nas opravijo to, da boš ti potem uspel prebrati naše komentarje, naše mnenje. Rajši komentiraj temo ali pa bodi tiho v tem svojem brlogu.

        0 17 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2024 ob 20:16 Džaože Toporišič gost

        Karel, glede na to, da obvladaš čisto vsa področja in imaš komentar na čisto vsako temo, sem pričakoval, da boš tudi slovnico obvladal. Toporiča, kot ti navajaš v svojem polpismenem tekstu, sicer nobenega ne poznam, poznam pa Toporišiča. Daj se malo skoncentriraj in ne piši bedarij. Če opozarjam na slovnične nepravilnosti, ki jih mimogrede v tvojih komentarjih kar mrgoli, to ni žaljenje Toporišiča, ampak nasprotno - občudovanje pokojnega profesorja in spoštovanje slovenskega jezika. Da pa mi primitivec kot si ti, reče, da nimam pojma o slovenskem pravopisu, slovnici in književnosti, pa sploh ni vredno komentarja. Karel, ni sramota ne znati, sramota je, ne se naučiti! Adijo debilček zafrustrirani! Džaože Toporišič😂😂😂

        16 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2024 ob 22:07 Karel K. gost

        Dobro, da si opazil tudi to namerno narejeno napako, nisi pa opazil v isti vrsti še hujšo. Torej so popolna analfabet. Ni te težko celo meni stestirati, ti bi pa rad bil moj in naš lektor na tem portalu. Skrij se v svoj brlog. Na tem portalu nio večjega primitivca kot si ti, ki se oglašašvsepovprek, si postavljaš vprašanja pa odgovarjaš, pa se hvališ in hvališ druge potem pa jih obrekuješ, da sami sebe hvalijo. Pati si zafrustrirani notorični norec. Če imaš morda kakšno srednješolsko diplomo jo vrni in se šoli opraviči, ker ti jo je izdala neupravičeno kot titoisitčnemu privilegirancu, kateri je moral končati šolo.

        2 14 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2024 ob 22:07 Pišta gost

        Džaože Toporišič 22.05.2024 ob 20:16, pa ka se trgaš s ten debilon? Zaj boš sigurno ožigosan za titoista ali pa udbaša.

        14 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2024 ob 22:40 Karel K. gost

        Kot izgleda in se govori pri vas titoisitčnih levičarjih je premnogo ponarejenih diplom. Za razliko od tebe sem na vseh stopnjah svojega izobraževanja bil vedno med boljšimi poznavalci slovenskega jezika književnosti in pravopisa pa ne samo slovenskega tudi madžarskega in nemškega.

        1 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2024 ob 22:42 Karel K. gost

        Medtem, ko sem pisal zadnji komentar si že postal Pišta. To se lahko le pretvarjajo levičarski titoisti z diplomo zaradi papirja.

        1 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2024 ob 22:59 Džauže Toporišič gost

        Kozic ob 22:40, tokrat zadnjič, zastonj lektoriranje: Navajam: ”Kot izgleda in se govori (VEJICA) (JE) pri vas titoisitčnih levičarjih premnogo ponarejenih diplom. Za razliko od tebe (VEJICA) sem na vseh stopnjah svojega izobraževanja bil vedno med boljšimi poznavalci slovenskega jezika (VEJICA) književnosti in pravopisa (VEJICA) pa ne samo slovenskega (VEJICA) tudi madžarskega in nemškega (PIKA)” Če si ti bil med boljšimi, le kakšni so bili povprečni in slabi? Verjetno si bil eden izmed tistih ”odličnjakov”, ki so po prihodu v srednjo šolo, komaj prilezli do mature ali pa sploh ne. Pa lep pozdrav od partijskega tovariša Džaužeja Toporišiča. P.S.: Ne pozabi na tablete, se že pozna na pisanju. 🤪

        11 1 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      22.05.2024 ob 9:06 kilonja gost

      A nismo dali predlog za to da se poslovanje z gotovino vpiše v ustavo ? kaj se sedaj s tem dogaja ? Brezgotovinsko nakupovanje je katastrofa, ljudje si samo še pokrivajo s kreditnimi karticami minuse in nimajo popolnoma nobene kontrole nad seboj in to je tudi namen brezgotovinskega plačila, da ne omenjam zlorab na spletnih bankah .

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.05.2024 ob 13:50 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      kilonja vej pa sakši za sebej odgovarja s svojimi financami, nika so nej kartice krijve.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.05.2024 ob 15:55 kilonja gost

      Seveda niso kartice krive,a ce imas na vsakem koraku v zepu s sabo celo plačo jo bos porabil prej kot ce bi imel gotovino in trosit,trosit,nekontrolirano trosit je hodilo kapitalistcnega Sveta,plus zadolzevanje.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.05.2024 ob 18:44 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

        Ge man seuf 2 kartici pa nika ne trošin brez veze, či maš kaj v glavi trošiš normalno.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.05.2024 ob 16:51 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.05.2024 ob 1:56 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.05.2024 ob 4:00 Karel K. gost

      "Kozic ob 22:40, tokrat zadnjič, zastonj lektoriranje: Navajam: ”Kot izgleda in se govori (VEJICA) (JE) pri vas titoisitčnih levičarjih premnogo ponarejenih diplom. Za razliko od tebe (VEJICA) sem na vseh stopnjah svojega izobraževanja bil vedno med boljšimi poznavalci slovenskega jezika (VEJICA) književnosti in pravopisa (VEJICA) pa ne samo slovenskega (VEJICA) tudi madžarskega in nemškega (PIKA)” Če si ti bil med boljšimi, le kakšni so bili povprečni in slabi? Verjetno si bil eden izmed tistih ”odličnjakov”, ki so po prihodu v srednjo šolo, komaj prilezli do mature ali pa sploh ne. Pa lep pozdrav od partijskega tovariša Džaužeja Toporišiča. P.S.: Ne pozabi na tablete, se že pozna na pisanju. 🤪"Džaože-Pišta_Toporišič, ko pišem uporabne vsebine, teh vejic in pik nikoli ne pozabim postaviti, ne v slovensščini, ne v Nemščini, tu pa sem rekel, da se na to ne oziram, saj nisem na lepotnem pravopisnem tečaju, pomembna je vsebina, ki pa se razume tudi brez vejic. Kot izgleda, da si se ti naučil le postavljanja vejic in pik, ko si obiskoval tisti hitropotezno poklicno šolo imenovano učiteljišče tm v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, da je tvoja partija tako dobila osnovnošolske učitelje, kateri so učencam prali možgane s partijsko ideologijo. Le to je bil namen teh hitropoteznih tečajev v Murski Soboti, po celi Sloveniji in Jugoslaviji. To je bila kvaliteta, kot od leta 1982 naprej, ko je bilo izobraževanje poklica po skrajšanem postopku. Vso svoje, zavržne človeške lastnosti in posledice tega svojega mladostnega tečaja imenovani učiteljišče si pokazal v vseh gornjih in tudi v tem katerega sem ti prilepil zgoraj zmazkih. Literarne vsebine ne znaš sestaviti brez ponižanja, sramotenja opravljanja, žaljenja drugih. To pa je bil namen tega tvojega hitropoteznega tečaja, kateri je služil le temu, da si se naučil v možgane učencev vtepati norost, hudobijo, mržnjo do poliitčno in vsesplošno drugačemislečih, željo po maščevanju. Ne oglašaj se več, saj se le izdajaš in razkrivaš, da si partijski kader in sedaj trobilo katero skriva resnico o tej tvoji partijski zločinski preteklosti, ko si otroke s svojim delom poneumljal in jim jemal njihov intelektualni potencial, namesto, da bi jim ga nadgrajeval z uporabnim znanjem za življenje, za napredek družbe, za razvoj države in njen tehnološki in tehnični napredek.

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.05.2024 ob 21:32 Kobra gost

      Denar kot gotovina more ostati starejše se ne morejo iti z rač.pa telefoni pre neta.sem podpornik gotovine

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.