https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Preverite, kako je v lanskem letu poslovalo pomursko gospodarstvo

20.05.2024 ob 6:00  

Podatki murskosoboške izpostave Ajpesa kažejo, da so gospodarske družbe v pomurski regiji lani ustvarile 133 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je nominalno 11 odstotkov več kot leta 2022, tudi upoštevajoč inflacijo pa to pomeni rast. Najbolje so poslovale družbe s področja predelovalne dejavnosti.


Glede na indeks rasti neto čistega dobička so tako družbe pomurske regije za eno odstotno točko presegle slovensko povprečje in so na petem mestu med dvanajstimi statističnimi regijami v Sloveniji.

Podatki, ki jih je na podlagi oddanih poročil poslovnih subjektov za leto 2023 zbrala Agencija RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), kažejo, da je lani v Pomurju poslovalo 2334 samostojnih podjetnikov, 1890 gospodarskih družb ter 29 zadrug.

Gospodarske družbe so v pomurski regiji ustvarile 3,9 odstotka višji obseg skupnih prihodkov, obseg prodaje na tujih trgih pa se je povečal za 4,1 odstotka. Skupnih prihodkov so gospodarske družbe ustvarile 3,58 milijarde evrov, na tujem trgu pa so pridelale skoraj 1,33 milijarde evrov prihodkov. Prihodek na zaposlenega je znašal 203.709 evrov, kar postavlja Pomurje na osmo mesto med regijami v državi. V primerjavi z lanskim letom je regija za eno mesto napredovala. Neto dodana vrednost na zaposlenega se je ustavila pri 48.294 evrih.

Najbolje so poslovale družbe s področja predelovalne dejavnosti. Te so ustvarile 89 odstotkov prihodkov od prodaje na tujih trgih in 66 odstotkov celotnega dobička regije. Po občinah je bilo poslovanje družb v vseh občinah v regiji pozitivno, razen v dveh občinah, na Hodošu in v Gornjih Petrovcih. Najvišji čisti dobiček so dosegle družbe iz Mestne občine Murska Sobota, nato sledijo Gornja Radgona, Ljutomer, Lendava, Odranci, Radenci, Puconci in Beltinci.

Pomurski samostojni podjetniki so lani ustvarili 22 milijonov evrov prihodka; najvišje skupne prihodke so ustvarili podjetniki na področju gradbeništva. Najvišji neto podjetnikov dohodek so dosegli samostojni podjetniki v Mestni občini Murska Sobota. Največ samostojnih podjetnikov v Pomurju je sicer mikro podjetnikov (98 odstotkov). Povečalo se je, podobno kot leto prej, tudi število zaposlenih pri podjetnikih. Je pa delavec, zaposlen pri podjetnikih v Pomurju, dobil mesečno 540 evrov manj plače od delavca, zaposlenega v gospodarski družbi. 

V Pomurju je v letu 2023 poleg gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov poslovalo še 29 zadrug s 108 zaposlenimi, ki so poslovno leto zaključile z neto čisto izgubo v višini 239 tisoč evrov. 

Direktor Pomurske Gospodarske zbornice Robert Grah je strnil, da so rezultati lanskoletnega poslovanja "nadaljevanje pozitivnega trenda in pokazatelj dobrega dela ter stabilnega gospodarstva z razvojnim potencialom za naslednja leta".

*Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2024 ob 7:50 gost

      Dežurni pljuvakec KK še ni komentiral?😩

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.05.2024 ob 15:26 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.05.2024 ob 8:19 gost

      Kje v občinah ni gospodarstva ali pa kaka komaj živeča fabrika ne more biti gospodarskega uspeha. Kjer župani delajo samo za svoje žepe nič pa ne naredijo za razvoj občine ne morejo dobiti nagrade za uspešno občino. Take občine bi morali nagraditi z,,,, bodečo Nežo,,,, in občino izbrisati iz registra. To je občina Turnišče tukaj res ni nobenega napredka v tem in prejšnjem mandatu tega župana ki je sedaj. Ko se pelješ skozi to občino je kot bi se peljal v letu 1950. Še takrat so imeli več življenja in delavnih mest.

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.05.2024 ob 8:20 gost

      V tej občini je župan iz stranke SDS. Kaj si pa pričakoval.

      9 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.05.2024 ob 9:38 gost

      Ja in kaj bi radi od ene vasi,vej pa Turnišče je ena malo večja vas,nič več in nič manj.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.05.2024 ob 11:55 gost gost

      IMAJO PA NOGOMETNEGA MAJSTORA V SOBOTI PA EN VELKI NIČ ČESTITKE HORVATU ZA PRVAKA IN POKAL Z ŠTURMON BRAVO TOMI

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.05.2024 ob 13:00 gost

      Bedak če je Turnišče ena malo večja vas potem pa je nezakonito občina. Kera kasira davkoplačevalski denar za 10 ljudi v občini. Vse ostalo pa to plačuje. Štefkaš debil.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.05.2024 ob 13:04 gost

      Kakega prvaka Tomija gdo je te to. Prvak je Pogačar kolesar, Roglič kolesar, Gajser motokrosist, kajakaši slovenski, metalec kladiva Čeh na diamantni ligi itd. To so prvaki ne en postani fuzbaler za kerega dela cela ekipa on pa niti ni sposoben priti od enega do drugega gola. Štefkaš gdo je prvak.

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.05.2024 ob 15:25 gost

      Golub. Nihče Vam ne more dati več kolikor mi lahko obljubimo...1.) Ukinili so Muzej slovenske osamosvojitve. 2.) Ukinili so nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. 3.) Spremenili so zakon o dohodnini tako, da je prinesel nižje plače in višje davke. 4.) Uvedli so zakonsko podlago, da nam lahko tajno sledijo brez sodne odločbe. 5.) Ne upoštevajo potreb in gmotnega položaja upokojencev. 6.) Ne upoštevajo potreb občin po ustrezni višini povprečnine. 7.) Izvajajo politični pritisk na vodstvo RTVS in Ustavno sodišče RS. 8.) Z interventnim zakonom za skrajšanje čakalnih dob so se čakalne vrste še podaljšale. 9.) Za številne nujne investicije v zdravstvu so izgubili Evropska sredstva. 10.) Dopolnilno zdravstveno zavarovanje so spremenili v obvezni zdravstveni prispevek. 11.) Obljubili so 3000 stanovanj na leto, a zgradili niso niti enega. Vsa novozgrajena stanovanja so projekti prejšnje vlade. 12.) Obljubili so kakovost in dostopnost domov za starejše, a dosegli daljše čakalne vrste zaradi kadrovskega primanjkljaja ob praznih kapacitetah domov. 13.) Košarica cen hrane naj bi se znižala, a v praksi so cene tudi do 30 % višje. 14.) 50.000 kmetov ni prejelo pomoči zaradi visokih cen energentov. 15.) Vračajo globe in razveljavljajo postopke za prekrške, storjene v času epidemije covida-19. 16.) Ob 4-kratnem povečanju števila nezakonitih prehodov meje odstranjujejo ograje na meji. 17.) Nedopustno usmerjajo policijo glede javnih shodov in tako ustrahujejo kmete. 18.) Ukinili so urad za demografijo s sedežem v Mariboru. 19.) Ustavili so izvedbo del na projektih državnih cest. 20.) Zmanjšali so sredstva za železniško infrastrukturo. 21.) Sprostili so sporni projekt graditve kanala C0. 22.) Niso preprečili visokih cen pogonskih goriv in energentov. Južna pohlepnež !!! 23.) Prepočasi so ukrepali pri pomoči gospodarstvu. 24.) Daleč najbolj konkreten oz. viden rezultat je prestavljanje t. i. časovnic. 25.) Po letu dni dajanja obljub so obljubili, da ne bodo več obljubljali.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.05.2024 ob 15:29 gost

      Še ena cvetka Goloba. Po novem bo potrebno plačati davek tudi za gradnjo nezahtevnega objekta in vse prijaviti na občini. Torej za vsak nadstrešek za avto ali vrtno uto, nam bodo biroktati pobirali nov davek, da o izgubljenem času, ki ga bo potrebno zabiti na občini niti ne govorim. Sicer logična poteza. Kaj nam bodo manjši davki, ker bi potem denar za neumnosti zapravljali, kajne. Ali še kdo pleše?

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.05.2024 ob 15:37 golobica gost

        Zakaj ne bi plesali ko nam je tako lepo ? Tudi nekaj dobrega so naredili, povečali so socialno pomoč !!

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.05.2024 ob 16:17 Karel K. gost

      Vse lepo in prav 15.25, 15,29, vendar se premnogi državljani še vedno nam kateri na vse to opozarjamo, kar ste tu našteli in še na mnogo več iz preteklosti, smejijo in nas obravnavajo kot smešne, da se ukvarjamo s tistim kar ni treba, da samo kritiziramo in da pljuvamo po njih privilegiranih Golobovih plesalcev in drugih kateri nam otežkočajko življenje, kateri nam kradejo denar in lažejo. Na vsaj način z vsemi sredstvi pa nas gulijo, da od nas izstisnejo še zadnji cvenk, da oni lahko dobro živijo, da lahko sebi in svojim podrepinom zagotavljajo super standard na vseh področjih. Ker so se v Sloveniji po letu 1990 na političnem področju ustoličili nepridipravi, nagajivci, vse tja do kriminalcev iz preteklosti in sedaj nadaljujejo njihovi politični in genski potomci, so ti veseli, da lahko na tako podel način večino državljanov peljejo žejne čez vodo.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.05.2024 ob 16:31 gost gost

      TELE OB 13,04 NEMAŠ POJMA OD ŠPORTA SIGURNO SI IZ KAKŠNE BREGAČE MOKRE NERAZGLEDAN

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.05.2024 ob 22:21 Kobra gost

      Gost imaš prav strinjam se.je to demokracija kera se volila davnega,...

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.