https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na lokalni cesti med Turniščem in Lipo spet stoji križ

18.05.2024 ob 12:00  

Skoraj po letu dni in po več kot 70. letih spet stoji novi križ, ki je velika pridobitev za župnijo Turnišče, Občino Turnišče in Krajevno skupnost Turnišče. 


V župniji in občini Turnišče je po vaseh in med polji postavljeno veliko število križev, križnih znamenj in drugih sakralnih objektov za katere skrbijo posamezniki, družine, krajevne skupnosti, občina Turnišče in župnija Turnišče. 

Potem ko je lansko poletje Prekmurje zajelo veliko neurje z močnim orkanskim vetrom je med drugim poškodovalo in uničilo Špilakov leseni križ na polju med lokalno cesto Turnišče – Lipa. Kar nekaj časa so tekli pogovori in dogovori o postaviti novega križa, kar je družini Špilak iz Turnišča in  družini Špilak iz Brezovice uspelo najti skupni jezik za postavitev novega križa na istem mestu, kjer je stal stari križ. Novi leseni hrastov križ je izdelalo podjetje Lebar iz Turnišča in je premazan z zaščitno barvo za les. Razpelo in Marijino božje znamenje sta dali kupiti družini Špilak. Tlakovec pod križem in klop pa je dala urediti Krajevna skupnost Turnišče. 

Blagoslov novega križa je bil v nedeljo, ko se je ob njem zbralo veliko število vernikov iz župnije Turnišče in od drugod ter družini Špilak, ki sta skupaj z župnijo Turnišče pripravili blagoslov in druženje. Blagoslov novega križa v nedeljo, 12. maja, opravil župnik župnije Turnišče Marko Magdič, ki je spregovoril o zgodovini križev in pohvalil družini Špilak, ki sta skupnimi močmi dala postaviti novi Špilakov križ. Lep cerkveni obred blagoslova križa so s cerkvenimi in nabožnimi pesmimi obogatil mešani cerkveni pevski zbor Marije pod logom župnije Turnišče.

V Prekmurju je veliko verskih znamenj, kar kaže na krščansko vero prednikov. Znamenja posameznika vabijo, da se pri njih ustavi, da bi bil križ na poti, kakor srečanje s prijateljem. Pred tem, ko se je krščanstvo razcvetelo, so imeli kristjani drugo znamenje in sicer skrivno, da se jih ne bi našlo, ko so jih preganjali. 

Križ ima dve dimenziji in sicer horizontalno in vertikalno. Predvsem vertikalno se vidi kot povezavo med tukajšnjim svetom in nebeškim svetom. Prečna linija pa nas vabi, da bi bili med seboj lepo povezani. Če bi bile kakšne težave so mnogi morali pričati pred križem, misleč, da pred Bogom ne bo nihče upal lagati, da se je potrebno prekrižati  Danes vemo, da se mnogi križa prestrašijo. Jezus pa nas vabi, da se naj križa ne bojimo, naj hodimo za njim. 

Celo prvi učenci so bili ponosni, da so se smeli imenovati kristjani. Vsi mi skupaj smo ponosni na duhovno dediščino naših prednikov in da živimo s križem. Naj bo to znamenje – novi križ, ko se bodo posamezniki srečali na tem mestu ob novem križu, kakor srečanje s prijateljem ob poti je še povedal turniški župnik. Poslej se bodo številni domačini, romarji, ki obiščejo romarsko župnijsko cerkev Marije Vnebovzete in romarji Jakobove poti ob  njem ustavljali, se prekrižali in opravili molitev. 

Kot sta povedale družine Špilak so za ohranjanje sakralnih znamenj in objektov dale svoj prispevek z željo, da bi križ stal še mnogo desetletij in da bi prihodnje generacije skrbele zanj. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.05.2024 ob 13:26 gost gost

      LEPO VZEM HVALA ZDAJ PA ŠE CESTO ZRIHTAJTE OBČINA ČE JE OBČINSKA OD VLADE ITAK NIŠTA ZA PREKMURJE SAMO JEST PA PIT PRIDEJO

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.05.2024 ob 16:19 gost

      Fala gospodnemi Bogi.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.05.2024 ob 19:39 gost

      Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.05.2024 ob 19:49 Lendavski nadvojvoda gost

      Evo,proizvodnja elektrovibratorjev v Turnišču je propadla,ostane samo še molitev.Pa županu ni hudo,ima državno plačo za delo ,ki je en nič.Da se ne spomni proračunskega dodatka za vedno večje srajce.Evo,ta križ je začetek ničesa .

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.05.2024 ob 23:33 Nikak gost

      Bauk pomagaj! Če de nas to rejšilo!!!

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.05.2024 ob 6:58 gost

      V tej za oženi občini že vemo da so nesposobni. Zdaj so pa še pokazali da niti niso sposobni šteti do 10. Kajti 10 ljudi ni velika množica in od tega dve družini keri bi to naj dali postaviti ker imata tukaj njive in svoje poljske pridelke kere bi kao naj ta križ čuval. Da bodo več prodali v tujino pridelkov. Ker za slovensko pridelavo hrane v Prekmurju kmetje nič hrane ne prispevajo.. Vse to kaj zraste v Prekmurju se zlijfra v tujino.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.05.2024 ob 13:32 Jože gost

      To ni normalno,Vatikana počasi razjeda Slovenijo. A ni cerkev ločena od države.No kakorkoli,nikoli ṣ̌e nisem srečal da bi kdo vstal od mrtvih.Torej to so pravljice o Križu Kristosu in Bogu.Če pa kdo ne verjame pa si naj prečita knjigo ,Pravljica o Kristuso,avtorja Luiga Castiolia.,knjiga ki je obtožnica in dokaz Kristosovega neobstojanja ,kot nekega nadnaravnega bitja ali pa boga.Mimogrede moj bog je mati Zemlja ki mi daje vse kar potrebujem za življenje in obstoj bivanja na zemlji.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.05.2024 ob 13:37 Jože gost

      Je pa cerkev vztrajna že na vsakem krtinovcu stoji križ ,kapela ali cerkev.Po moje nepremagljivo.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.05.2024 ob 13:44 gost

      Tij..Komentator Jože.Tij si eno nezadovolno bitje,po domače povejdano..Tele.Ka te tau tak mauti,či nišče izkazuje svojo globoko vero,z ten ka postavi znamenje,Križa..Bauše ka bi buo lepo tüo,nej pa ka že na se zarane bedastauče trausiš,pa se polek toga počutiš fijnoga,zvijšanoga,da nekaj brezvize palamudiš.Duma ali si san,ali pa do rejči ne prijdeš,tepa se tu nekaj vö mečeš.Baugi si tij v svoji prazni tikvi,baugi zelo.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.05.2024 ob 13:45 Jože gost

      Če pa že ta cerkev postavlja Križe da čuvajo pridelke ,naj se raje pobriga za slovensko zemljo.Panvita je prodala 3000 ha Slovenske zemlje Hrvatom.Žalostno.Počasi postajamo narod hlapcev.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.05.2024 ob 13:51 Jože gost

      Moje mnenje, ti pa kakorkoli želiṣ̌.Gost nisi še predstavil z imenom.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.05.2024 ob 20:44 Kobra gost

      Križi kužna znamenja so postavljeni že stoletja kaj koga moti to,to so proti tisti ki se na ta račun hočejo ven metati.če te ne Briga pusti pri miru kdo vas je vprašal za mnenje vas je kdo?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      19.05.2024 ob 22:37 gost

      Zelo lepo dediščino,ki so nam jo predniki zapustili smo dolžni spoštovati in njih tudi vzdrževati, za zanamce.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.05.2024 ob 9:24 gost

      Znamenje klica Vsemogočnemu Stvarniku, da nas varno nosi na Zemljici 🌍

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.05.2024 ob 14:55 Lipo gost

      Manjka še 1 mali križek za deco

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      20.05.2024 ob 16:04 gost

      Gost Joze..Da se ti predstavim,ime mi je Atila,in to tvoje pametovanje,in zaničevanje,podobe Križa,in enačenje neke Panvite z Cerkvijo kot institucijo,je samo še en pokazatelj,tvoje uboge žalostne ozkogledne in sovražno nastrojene narave,do verujočih in navsezadnje do prednikov.Panvito vsi dobro vemo kdo jo je prodal,zemljo Slovensko prodaja ,prodajajo vlade Republike Slovenije,ta zdajšnja še prav posebej prednači v tem,Cerkev kot institucija ima svojo zemljo,in z njo gospoduje kot gospoduje,razni državni gozdovi,polja pa je gspodar država.Tako,da rajši molči in ne piši,komentiraj bedarij.Če te pa moti duhovščina,pa pojdi in pametuj na Škofiji Murska Sobota.lp

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.