https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dan mladosti – nostalgija preteklih časov

25.05.2024 ob 6:05  

Mnogi starejši se nostalgično spominjajo dneva mladosti, ki se je praznoval v bivši Jugoslaviji.

Dan mladosti je bil vsakoletni praznik v nekdanji Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, ki je potekal 25. maja v počastitev rojstnega dne voditelja države Josipa Broza Tita. Dogodek je bil pomemben del jugoslovanske kulture in so ga zaznamovali različni prazniki, vključno s paradami, športnimi dogodki in kulturnimi prireditvami.

Ključen del dneva mladosti je bila štafeta mladosti. Mladi so po vsej državi nosili štafeto, ki je simbolizirala enotnost in duh mladosti. Tek se je končal v Beogradu, kjer je bila štafeta predana Titu. Na dan so se zvrstili številni kulturni dogodki, kot so koncerti, plesne predstave in umetniške razstave. Potekale so tudi športne prireditve in tekmovanja, ki so spodbujala telesno pripravljenost in športni duh. Praznovanja se je aktivno udeležilo veliko ljudi, predvsem mladine. Šole, univerze in mladinske organizacije so organizirale različne dejavnosti in aktivnosti.

Proslava je bila prežeta z domoljubjem, s poudarkom na dosežkih socialistične Jugoslavije ter krepitvijo občutka nacionalnega ponosa in enotnosti med šestimi zveznimi republikami. Dogodek je imel tudi pomembno politično simboliko, saj je utrjeval Titovo vodstvo in vrednote socialistične države. Bila je sredstvo za spodbujanje idealov bratstva in enotnosti med različnimi etničnimi skupinami v Jugoslaviji.

Po Titovi smrti leta 1980 in po razpadu Jugoslavije v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, se Dan mladosti ni več praznoval. Še vedno pa ostaja kot nostalgičen spomin mnogih Slovencev, ki se spominjajo svoje mladosti v preteklih časih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.05.2024 ob 6:12 gost

      Spet ste začeli z temi komunajzarskimi izpadi. Napišite se kaj o povojnih obojih komunistov in raju na otoku Goli otok.

      15 33 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2024 ob 16:13 Stalinistov gulag gost

        https://www.youtube.com/playlist?list=PLWbyweaHm-mEjH-gd22ExcLgdoA9xTVBI https://youtu.be/Fagor7FPTXk https://youtu.be/KrNXIU2rP7o

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2024 ob 22:45 bog ti pomagaj gost

        imeli smo dva otoka, eden je Goli, drugi pa je otok RAB a očitno za ta drugega nisi sliša, tehtnica se je prevesila kam se je, rezultati bi bili isti !

        10 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.05.2024 ob 12:42 Tona gost

        Umrl je Tito, ampak vseeno nekaj dejstev ob njegovi smrti (4.5.1980):Zastave na Buckinghamski palači,Capitol Hillu,Kremlju,Elizejskih poljanah,Hofburgu in drugje po svetu so bile spuščene na pol droga.Prvič in zadnjič je bila sklicana izredna seja Združenih narodov z eno samo točko.Razglašeni so bili dnevi žalosti v več kot 80 državah po svetu.Na pogrebu je bilo 209 delegacij iz 128 držav (nikoli prej in potem jih ni bilo več),31 predsednikov držav,4 kralji,6 princev 22 predsednikov vlad,11 predsednikov nacionalnih parlamentov.Prvič in zadnjič so ob smrti kakšnega predsednika zvonili vatikanski zvonovi, v katedralnih cerkvah so se brale maše zadušnice.

        13 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.05.2024 ob 6:14 gost

      Neverjetni ste. Spet povzdigujete tega zločinca. Pa dajmo te častimo se Dofija, Stalina, Gori ga, Himlerja, Castro ja Maucetunga in ostale klavce.

      14 41 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2024 ob 16:16 Neprijatelji gost

        https://youtu.be/edGUIHAyGbI https://youtu.be/XpjiemMZGJw https://youtu.be/FLVDQJFO78s

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.05.2024 ob 6:48 Đeko gost

      To so bilij najlepši časi

      46 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2024 ob 7:26 Karel K. gost

        To so bili najlepši časi za lenuhe, hinavce, maščevalce, kriminalce, tatove, diskvalifikante, lažnivce.

        18 40 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.05.2024 ob 7:24 Karel K. gost

      Kako se v tem času, ko nam vladajo Golobovi pleslci nebi spominjali tega dne spomina na desetega največjega zločinca 20. stoletja, ko pa so to druga in tretja generacija, teh kateri so tedaj klečeplazili za ta titoisitčni sistem kateri so uživali svobodo in bili življenjsko preskrbljeni brez tega, da bi sploh kaj delali. V znak zahvale so csako leto mesec dni dirjali po cestah in nosili v rokah neko palico imenovano titovi štafeto. Bili so vzhičeni, presrečni, da so del teh ceremonij v prid človeku, ki je izpeljal genocid nad slovenskim narodom. Danes ti potomci teh lenuhov genocida obtožujejo Izraelce, kateri preganjajo teroristični hamas z namenom, da ga nebi iztrebili in nebi v Palestini izgubili svojih zaveznikov.

      19 39 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2024 ob 14:12 gost

        Janez Janša je bil in je zagriženi komunist kateri pleče za nos člane SDS samo da bi se dokopal oblasti. Karel K ti pa obišči psihiatra in se mu malo potoži.

        20 9 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.05.2024 ob 7:43 gost

      Takrat se je živelo človeku vredno življenje. Takrat se je gradilo odpiralo delavna mesta. Danes se vse to ruši in zapira. Dvakrat je delavec bil spoštovan ne pa breme delodajalcu. Takrat ni bilo javne uprave 160 tisoč nesposobnežev. Vsi tisti ki pljuvate po tistih časi imate hiše in vikende kere so vam zgradili vasi starši. Vi nesposobneži se pa zdaj v njih bahate ker so niste bili sposobni nič sami ustvariti. Živite pri starših pri starosti 50 plus v domovih zgrajenih za časa komunizma. Kreteni nesposobni najbolj kritični kreteni do komunizma. O komunizmu pa ve povedati največ sam vaš vele vodija Janez Janša in hlapci SDS.

      46 21 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2024 ob 11:17 gost

        J a super se je živelo samo po olje, kavo, cement pralni prašek si moral v Avstrijo - lažete in zavajate kot psi,

        15 24 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.05.2024 ob 7:45 gost

      Smrt fašizmu in komunizmu.

      17 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2024 ob 21:52 Bili su Staljin - crvena armija gost

        https://issuu.com/asarminstocker.com/docs/goli_otok_final_version_09-05-2016_

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.05.2024 ob 8:10 Karel K. gost

      Ponavljajoče pa vendar aktualno, ker so takrat v titoizmu, komunizma ni bilo, bili delaci izkoriščani, danes ti imajo mizerno pokojnino s katero se ne da preživeti, so poklicno zboleli in so danes na vozičkih ali dveh berglih ali se kobacljaje premikajo po nogah. Murini delavci so večinoma brez hrbtenice, zgrbinčeni.Zahrbtno je bilo to spoštovanje s strani partije, saj je tedaj bil samo eden in edini delodajalec, to pa je bila titova partija. Hiše so se gradile, ko je Tito nagnal nezadovoljne državljane čez mejo s trebuhom za kruhom in z njimi udbovce. Ti so potem na hitro zaslužili v tujini in gradili hiše ter preživljali svoje starše in stare starše. Partijci pa ste gradili hiše iz denarja natisnjenega na Topčiderju, ko vam je partija dajala nepovratna sredstva za te namene za namene kmetijstva in podobne cake. To je bilo 45 let hudobije, gorja lažnivosti in vladavine lenuhov in butniglavcev.

      12 25 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.05.2024 ob 18:43 123 gost

        Svinja cerkvena ravno tisti murini delavci imajo najboljše penzije in so se upokojili pred 2012 ko je šiptarska svinja znižala odmerni odstotek za pokojnino za 22% nepismeni desničar tega ne razume ker pamet soli SDS in RKC ki sta največja lažnivca v Sloveniji

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      25.05.2024 ob 8:27 Karel K. gost

      Kdor danes, ko se uradno ve, da je bil Tito zločinec, podpira zločinca je zločinec. Takrat za časa njegove vladavine je bilo to skrito pred domačo in tujo javnostjo, da je s pomočjo svojih oprod zagrešil zločin do genocid nad slovenskim narodom. Danes je to odkrito in vsakomur, kateri ima zdrav razum, jasno, saj človeške kosti posejane po celi Sloveniji niso tam zaradi tega, ker bi se ljudje sami evtanazirali ampak so bili zverinsko pobiti s strani titove dolge roke.

      15 23 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2024 ob 20:21 Itebzvona@gmail.com gost

        Ko je jj preprodajal orožje hrvatom, so hrvati pobili s tem orožjem na tisoče nedolžnih ljudi in otrok. Sds ovce so pa v Bruslju glasovale za vojnega zločinca ki je pobil čez 100 ljudi, od tega 11 otrok!!!!!!!! Sdsovce spodpirate vojne zločince!!!!!!!🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇

        15 7 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      25.05.2024 ob 11:01 gost

      Spoštovani g.Karel. Kaj imajo pa danes dobrega delavci? Vse,kam se obrneš samo nezadovoljstvo ali je javni ali zasebni sektor. Zakaj potem ljudje množično odhajajo na delo v Avstrijo,prinas pa premanjkuje delovne sile? Koliko km se vozijo na delo in koliko časa se porabi?. Nekdaj v Jugoslaviji pred domom delo in čas za družino.Lepo je bilo in to mi nebo noben vzel. Vse kar sem ustvaril sem v tistem času.

      20 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2024 ob 11:22 Karel K. gost

        Če bi takrat stavkali, bi bili na golem otoku, da bi prenašali kamenje z enega kupa na drugega, bi jih Udbovci pretepali in bi jih vzela megla. Danes stavkajo vsi in brez posledic, tudi zdravniki, sestre, delavci, učitelji. Zato odvrži ti to preteklost in ne poneumljaj svoje otroke in vnuke s tem, da je takrat bilo dobro. Delavci so bili v partijskih firmah v betonskih silosih kjer so jih njihovi lakaji-sodelavcp in administrativni delavci pazili. Če so katero rekli čez tita in partijo so izgubili delo in nikoli ga več niso dobili. Kot izgleda si bil ti ta titoisitčni partijski lakaj, zato se ne računaj med takratne in sedanje delavce ampak med ovaduhe, pomočnike partije in UDBE. Firma po letu 1990 so propadle, ker so jih privatizirali nekdanji rdeči direktorji kateri so znali te voditi le na temelju Topčiderske kovnice denarja, ne pa na temelju tržnega gospodarstva, ko moraš ustvariti proizvode in jih prodati, jih posodabljati. Ker zdaj še vedno 33 let vladajo politiki katerih temelj obvladovanja oblasti je titoisitčni model, se ni nič spremenilo. Privatni delodajalci, malo večji in veliki, so še vedno privilegiranci te nove titoistične partije in še vedno poslujejo na temelju xdržavnih subvencij. Če jih ne dobijo firma propade, saj nimajo sposobnosti ustvarjanja, inovativnosti, produktivnosti trga. Torej kot ovaduh partije si si ustvaril vse kar imaš, saj si za to bil obilno nagrajen.

        12 13 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2024 ob 11:27 Karel K. gost

        To sem pozabil, takrat smo še bolj množično odhajali na delo v Avstrijo, Nemčijo, Francijo, na Švedsko, Avstralijo, torej po celem svetu. Tito nas je nagnal v beg s trebuhom za kruhom, saj se je socialna bomba v šestdesetih letih začela tanjšati in bi zdaj-zdaj počila in bi Tito ter njegovi ritolizniki-privilegiranci bili prvi po letu 1945 kateri bi doživeli usodo Čaušeska.

        11 14 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      25.05.2024 ob 11:02 gost

      Takrat so se vrstili masakri z strani Srbov, v Bosni, na Hrvaškem in Kosovu. To je vse bil plod Titove demokracije. Takrat so se Jugosloveni množično izseljevali iz Juge Tuge v razvite zahodno evropske države, ker blo tak idealno in je vladala velika demokracija. Se vedno čakam, da napišete kak članek o povojnih pobojih Titove Udbe in Ozna, moja sve dolžna. Aha, ne smete o tem pisati, ker zdaj imamo Svobodo na vladi, ki strogo zagovarja komunistične poboje civilistov po 2 svetovni vojni.

      12 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      25.05.2024 ob 11:30 DAN MLADOSTI gost

      TITO: TUDI JAZ SEM KRADEL AMPAK SEM TUDI VAM DAL TI KI ZDAJ KRADEJO ČISTO NIČ VAM NE DAJO

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      25.05.2024 ob 11:58 ... gost

      Živel dan mladosti ,to so bili časi, tej keri pa pijšejo blesarije o Titu itak nemajo blage veze. Seveda je nej bilou se idealno samo je bilou 100x boukše kak je zdaj ka se tijče brige kak de se prežijvilo. Karitasa nej bilou, ka je nej trbelo.

      17 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      25.05.2024 ob 12:05 gost

      Prek prokleti komunisti,najvekše zlo v zgodovini človeštva,bljak.

      10 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      25.05.2024 ob 12:09 smrkci gost

      Takrat je hodil bog po zemlji in Tito,sedaj pa hodi hudič in kapitalisti.

      13 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      25.05.2024 ob 12:15 Pavkov gost

      Kda ste pa Titojivi pioniri ste pa nej mele telko proti Titoji 🙂🤣🤣

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      25.05.2024 ob 12:24 Karel K. gost

      Seveda ste protestirali za Janšo, saj ste potrebovali talismana katerega še danes zlorabljate za skrivanje svojih neumnosti, laži, nesposobnosti, skrivate svojo preteklost in sednajost katera je kriminalna do zločinska. Vi kateri res tako mislite, da država mora temeljiti na osnovi kraje, kdor več ukrade, ta je boljši, ste največji pogrebci Slovenije kot demokratično in pravno urejene države. Dokler boste vi prevladovali na oblasti, čeprav ste v manjšini ni pomoči državi in slovenskemu narosu. Tako lahko razmišlja le človek, kateri ždi v preteklosti, kateri ne zna razmišljati, skratka s pokvarjenim podstrešjem kjer niti pajčevine ni ne pa da bi bil kakšen atom pameti.

      7 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      25.05.2024 ob 12:28 gost

      Karel jaz še zdaj imam Tomos moped in kolo Rog,kot nova sta in jo za noben denar ne prodam.

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      25.05.2024 ob 12:53 gost

      Najbolj je glasen,,,, karči,,, keri ima hišo in penzijo začasa komunizma. Temu se reče tajkun. Takrat bi,,, karčija,,, poslali na goli otok malo kamenčke prekladat. Kajti z tako sovražno retoriko kot jo ima on bi še njegov stari pa stara keriva sta mu zapustila hišo iz titovih časov bila z njim po terana na goli otok. Pravilno in pošteno bi tudi tako bilo. Zanima me koliko je vele vodija SDS poslal ljudi na goli otok. Kajti on je bil na najvišjem komunističnem položaju mladih v Jugoslaviji. Tudi taki so imeli nalogo špijuniti za neposlušnimi ljudmi pa jih tozariti na partijskem sestanku. Za to so dobili potem eno zvezdico zraven rdečo se ve.

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.05.2024 ob 15:31 Karel K. gost

        Karčija kar dobro poznam, on nima nič od tega sam z družino si je zgradil hišo, nič ni podedoval in tudi titovo penzijo nima. Janša pa je bil na najvišjih titoističnih položajih vas mladih titoistov in vi ste morali biri z njim, ko ga tako dobro poznate pa tudi špijonirali ste za titoiste, ko veste, da je tudi Janša špijoniral zanje. Za protiuslugo st dobili hiše in titoisitčne privilegirane penzije katere ste si zaslužili s špioniranjem za titovo bando.

        5 10 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      25.05.2024 ob 15:18 Feri... gost

      Poznan par "SDS"ovcov keri so fejst joukale kda je Tito mrl

      11 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      25.05.2024 ob 15:27 gost

      Ferika,,,, še zdaj SDS komplet joče za časi komunizma.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      25.05.2024 ob 16:17 gost

      750 grobišč in morišč so pustili za sabo po celi Sloveniji,pa Goli otok itd,itd,,,,,samo umsko neuravnovešen človek je lahko bil član te zločinske organizacije.

      5 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      25.05.2024 ob 16:49 gost

      Sočustvujem z vsemi, ki podpirajo in slavijo tega diktatorja po imenu Josip Broz-Veliki klavec skroz. Ti, ki objokujejo Jugo Tugo, več nima smisla živeti, ker jim je to blo edino veselje v življenju. Dajmo častiti še Domobrance, Ustaše in Četnike, če se ćasti tale gnili diktator odgovoren za smrt 550000 jugoslovanov vseh narodnosti.

      6 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      25.05.2024 ob 18:57 Resnica gost

      Pozdrav z Brionov na Dan mladosti, 25.5.2024, kamor redno zahajam in se drugam, kjer bil Tito in nikjer ni nic odnesel s sabo, niti pokradel, niti razdal svojim otrokom, z razliko vseh politikov na Balkanu po razpadu Jugoslavije. Bedaki pa ostajajo bedaki in lapajo neresnice.

      12 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      25.05.2024 ob 21:56 gost

      Se pravi po tvoji levičarski logiki, so se ti množično poboji v bistvo bli skupinski samomori in ne Titovi poboji. Pa Goli otok je bil raj in turistična destilacija. Tito pa ni bil diktator 13 na svetu, ampak je bil svetnik, bolj svet od samega Jezusa. Pa naj zmaga tvoja debela norost in levičarska zblaznela logika.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.