https://www.lust.si/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Preverite, kdo ima najnižje plače

23.05.2024 ob 6:00  

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, je v primerjavi s plačo za februar, bila povprečna bruto plača za marec višja – nominalno za 2,3 odstotke in realno za 2,1 odstotek.


Povprečna bruto plača za marec je znašala 2.332,70 evrov. Od plače za februar je bila višja – nominalno za 2,3 odstotke, realno pa za 2,1 odstotek. Povprečna neto plača je znašala 1.480,90 evrov in je bila od plače za februar nominalno višja za 2,2 odstotka, realno pa za 2,0 odstotka.

V primerjavi s plačo za marec prejšnjega leta je bila povprečna bruto plača višja nominalno (v bruto znesku za 6,4 odstotkov, v neto znesku za 4,0 odstotkov) in realno (v bruto znesku za 2,7 odstotkov, v neto znesku za 0,4 odstotkov).

Najnižja v gostinstvu

Povprečna bruto plača je bila najvišja v finančnih in zavarovalniških dejavnostih, znašala je 4.015,16 evrov. Najnižja je bila v gostinstvu (1.675,16 evrov).


V mesečni primerjavi se je povprečna bruto plača najbolj zvišala v zavarovalniških in finančnih dejavnostih (za 25,8 odstotkov; predvsem zaradi višjih izrednih izplačil), najbolj znižala pa v rudarstvu (za 7,7 odstotkov).

Plača višja v javnem in zasebnem sektorju

V primerjavi s plačo za februar se je povprečna bruto plača v javnem sektorju zvišala za 2,7 odstotkov (v institucionalnem sektorju država je bila višja za 1,5 odstotkov), v zasebnem sektorju pa za 2,1 odstotek.

Vir: SURS

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.05.2024 ob 7:26 gost

      Najnižje plače imajo po fabrikaj kjer delodajalec prikriva pravo stanje o plačaj. Nihče tega ne preverja ker je natem področju pravi divji zahod. Zato pa delodajalci lahko plače dajo kot njim pase samo da njim več ostane.

      26 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.05.2024 ob 8:19 bmkk gost

      ja fizicari pa zivotarimo z meseca v mesec zato ka leko javni sektor tera luksuz

      22 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.05.2024 ob 8:23 Karel K. gost

      Te statistične plače, katere opredeljuje statistični urad po napovedih vladjočih, so višje kot v sosednji Avstriji, pa kljub temu slovenski narod beži delat tja in tako znižuje nezaposlenost v Sloveniji, da lahko taisti statistični urad razglasi, da je Slovenija država v Evropi z najnižjo nezaposlenostjo. Ko gledaš pri cestnih podjetjih zaposlene lhko ugotoviš, da ni čudno, da imajo ti delavci nižje plače. Včasih jih ne na kupu pet do deset, nekateri brskajo po telefonu, drugi pijejo, tretji se zabavajo, zagotovo si medsebojno pripovedujejo pravljice ali obujajo spomine na pretekle dogodke. V Avstriji in drugod po zahodni Evropi, kjer tovrstni profili delavcev nimajo nizkih plač, ti delavi delajo ves čas. Pa ne da bi se pretegnili ampak normalno z normalno hitrostjo in zagnanostjo delajo.

      9 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.05.2024 ob 10:08 123 gost

        Karel K ti si najbrž dežurni ker to vse vidiš in veš, v resnici pa si največji gnoj ker to tvoje pisanje vzame ogromno časa

        12 7 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.05.2024 ob 8:28 Karel K. gost

      Brez produktivnosti ne more biti plače. Res pa je, da enako delajo tudi v takoimenovanem javnem sektorju po pisarnah, kjer je prosuktivnost nična. Ko prideš na šalter se ti zgodi, da lahko pet ali več minut čakaš, ko se uslužbenka-nec privatno pogovarja s sosedom ali pa po telefonu in te sploh ne upošteva v tem času. Potem pa so problem računalniki, ko nekateri sploh ne vedo rokovati z njimi in potem vsakih nekaj minut poikličejo pomoč, da ta pride do nega in mu reši problem s funkcioniranjem računaknika, saj so tega z napačnim vnosom ali klikom poneumili.

      9 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      23.05.2024 ob 8:28 gost

      na Prlekija zadnji komentari so 2012 nazaj , na Pomurec se dva stukata valda sta dezurniva, Lendavainfo pa zabaceno kak ponavadi

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      23.05.2024 ob 8:29 jao gost

      na Prlekija zadnji komentari so 2012 nazaj , na Pomurec se dva stukata valda sta dezurniva, Lendava pa zabaceno niko i nista

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      23.05.2024 ob 9:00 gost

      Srednje medicinske sestre in vzgojiteljice, bedne plače za takšno delo

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      23.05.2024 ob 9:22 gost

      Ka samo stunjate,delati trbej.

      6 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      23.05.2024 ob 9:56 smrkci gost

      Jaz, z 400€ na mesec,že 15 let plačati vse položnice ki znesejo 450€ in to zaradi politike in kapitalistov,ki so kradljivci,lažljivci,hinavci,ker so mi vzeli dostojno življenje in službo.To je resnica in ne laž,vem da me boste kritizirali kar sem napisal ampak laži ne pišem.

      7 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      23.05.2024 ob 10:28 Karel K. gost

      V Avstriji, Nemčiji, Franciji, na Danskem, na Švedskem, so kapitalisti in tam delavci dobijo plačo, kot si jo zaslužijo z vloženim delom. Dobijo ustrezno plačo za človeka dostojno življenje. V Sloveniji ni kapitalizma, še vedno je na oblasti titoističen socializem, zato je tudi plača takšna. Tisti imajo lastnino v rokah kateri so v bivšem sistemu opravljali vlogo rdečih direktorjev in njihovi potomci v drugi in tretji generaciji, kateri so se tovrstnega poslovanja naučili od svojih prednikov. V tem titoisitčnemu socializmu so bile mizerne plače, zato so danes pokojnine nizke. Vse to pa se lahko dogaja, ker še vedno imamo v veljavi titoisitčni politični sistem kateri se ne da reformirati in kot izgleda se tudi ne da po mirni poti tudi radikalno spremeniti, saj ga vodijo lažnivci titovega kova kateri lažejo državljanom in celi Evropi, celemu svetu in v ospredje le postavljajo sebe kako so oni sposobni. Golobče3k je to dokazal, ko si9 je upal enkrat povedati laž v Evropskem parlamentu, da je bil direktor elektro podjejta katerega je sam ustanovil. Od tega časa naprej se več ne oglasi v Bruslju in ga nihče več ne šmirgla. Torej boš zdaj spoznal, da nimaš 400 EUR plače zaradi kapitalizmka zahodnega tipa ampak titoisitčnega socialističnega kapitalizma, ki je najbolj izkoriščevalni politični in ekonomski sistem na svetu v njegovi zgodovini.

      3 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.05.2024 ob 11:26 gost gost

      GOST OB 10,39 NAJVEČJI NORC SI TI BUDALA KK NE SEGAŠ DO PETE KA MI HRANIMO ŠE DOBRO DA ZNAŠ DRŽATI ŽLICO ITAK V LEVI ROKI ZNAŠ KA POMENI Z LEVO DELATI POMISLI MALO

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      23.05.2024 ob 15:56 Mojca gost

      Najnižje znajdejo bi mogli dvigniti

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      23.05.2024 ob 21:27 Kobra gost

      Karči v teh navedenih državah je pametni kapitalizem ker tu se kapitalisti zavedajo o teži delavcev.mi pa imamo balkanski kapitalizem kavbojski zakon jačeg glavno da so premoženja Tesle mercedesi,...delavca pa kurc gleda.ne vidim v te usrani državi človeka ki to lahko dvigne na reven naštetih držav.golob ma puno rit pa isto janša,..pa se jim jebe glavno ka delavec životari.če je neki zakon postavljen zakaj FURS to ne vidi,zato ker z njimi drži.oprostite na slabih izrazih ampak moral sem ker druge ni

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      23.05.2024 ob 22:05 ...... gost

      of eden, ka je napisal 400 EUR na mesec. Ka te maš za službo, vej pa to neje niti polovica minimalne plače. Eli ti pa delodajalec da še 1000 EUR na roko.Či nej tak, te pa direktora brcni v gobec, eli ti pa naj malo posodi.Neej možno, ka bi dobil samo 400 EUR, či delaš.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.