https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V pomurski občini občutno več bolniških odsotnosti od slovenskega povprečja

24.05.2024 ob 6:00  

V Mestni občini Murska Sobota je bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev lani trajala povprečno 27,3 dni na leto, občutno več od slovenskega povprečja, ki je 21,7 dni, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje v prikazu Zdravje v občini 2024. Višje od povprečja v državi je tudi število bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi.


Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi je bila namreč v soboški občini lani 3,3 na 1000 prebivalcev, starih od 35 do 74 let, medtem ko je povprečje na ravni države 2,0 na 1000 prebivalcev. Prav tako je od slovenskega povprečja višji delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, medtem ko je delež prejemnikov zdravil za sladkorno bolezen blizu slovenskemu povprečju.

Telesni fitnes otrok v občini je blizu slovenskemu povprečju. Stopnja bolnišničnih obravnav zaradi poškodb v transportnih nezgodah je v soboški občini 1,0 na 1000 prebivalcev, kar je rahlo pod slovenskim povprečjem. Vendar pa je delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji višji od slovenskega povprečja.

Pri starejših prebivalcih občine je stopnja bolnišničnih obravnav zaradi zlomov kolka 5,2 na 1000 prebivalcev, kar pa je nižje od slovenskega povprečja, ki je 6,2 na 1000 prebivalcev. Tudi delež uporabnikov pomoči na domu je v občini nižji od slovenskega povprečja.

Bistveno nižja od slovenskega povprečja je tudi stopnja umrljivosti zaradi samomora. V Murski Soboti je ta 10 na 100.000 prebivalcev, v ostali Sloveniji 18 na 100.000 prebivalcev.

Odzivnost na Program Svit, presejanje za raka debelega črevesa in danke, je v Murski Soboti 61,9-odstotna, medtem ko je slovensko povprečje 63,4 odstotka. Presejanost v Programu Zora za odkrivanje raka materničnega vratu je v občini 69,2 odstotka, nekoliko pod slovenskim povprečjem, ki znaša 71,4 odstotka, poroča STA. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.05.2024 ob 7:04 Karel K. gost

      Število starejših od 60 let je v Prekmurju mnogo večja kot v ostalih pokrajinah v Sloveniji, zato je število bolniških dni tako visok. Mlajši kateri se počutijo bolj bolni so zaposleni doma, ne gredo s trebuhom za kruhom v sosednje države ali še dlje in to tudi zvišuje ta bolniški stalež. Oboje je tudi vzrok za višji odstotek srčnih kapi, morda tudi možganskih. Ni pa tudi zanemarljiv zelo nizki življenjski standar prebivalcev Prekmurja glede na večino pokrajin v Sloveniji in s tem tudi nezdrava prehrana, kupljena v trgovinah po znižani ceni. Morda je tudi zdravstvo, zdravstvena in zdravniška nega in skrb v Prekmurju nižja kot je to v mnogih ostalih slovenskih pokrajinah. Preventiva zdravstvene stroke je pomembna, ne samo zdravljenje, ko človek težko zboli. V teh področjih je potrebno iskati vzrok za bolniške odsotnosti in povečanja primerov težjih obolenj tukajšnjega prebivalstva.

      14 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.05.2024 ob 17:18 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.05.2024 ob 22:39 Džauže Titoist gost

        Pametnjakovič Karči! Starejši od 60 let so večinoma upokojenci in ti niso na bolniški! Tako, da tvoja teorija, kot večina njih, ne drži. Predlagam, da se ponovno politično aktiviraš, saj boš s svojim neprecenljivim znanjem in intelektualno širino, skoraj sigurno prevzel kakšen resor kot minister. Aja, pozabil sem, da so te povsod zbrcali v rit in te nihče noče. Pa še slovnice ne obvladaš najbolj😂😂😂.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.05.2024 ob 9:48 Förtoj gost

      HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.05.2024 ob 10:32 gost

      Karel K.podatke,podatke,se pravi empirične dokaze,ne samo ka ti tak trdiš in je to zdaj relevantno pa tak btw. , ljudje nad 60 so pa po mojem vedenju več ali manj vsi v penzijah,razen pisarniških mučenikov.

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.05.2024 ob 22:46 gost

        Jbg, od 10:32 si za Kozica titoist in udbaš. Sam si si za to kriv, ker se ne strinjaš z njim in logično razmišljaš🤪.

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.05.2024 ob 22:14 ....... gost

      v Soboti so ljudje na bolniškem iz enega vzroka, kriv je nogometni klub Mura s svojimi rezultati, kajti potem eni n pridejo do zraka 14 dni. Se malo pozdravijo in spet udari Mura. Probajte Muro ukiniti, pa boste videli, da bo bljše. Narod se pred tekmo naždere i napije, med tekmo prihaja do vročinskh motenj, po tekmi do stresov in normalno, da greš v ponedeljek do zdravnika. Igralci pa le uživajo v plačah in udobju.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      24.05.2024 ob 22:55 Džauže Titoist gost

      Še en link za Kozica: https://sobotainfo.com/novica/lokalno/foto-v-vrtu-spominov-tovaristva-podpisali-aneks/239989 Čakamo na komentar!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.05.2024 ob 7:01 gost

      Ja delamo pa tudi več kot v ostalih regijah in za manj denarja banda ena Lopovska.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.05.2024 ob 20:45 Kobra gost

      Ja gost imaš prav,naprimer pol jubljane je raznih uradnikov glavno mesto seveda ostali pa so šefi tujcem kateri zanje delajo vsi ti se z državnim vodstvom vred ne pritegnejo baš.vsa ministrstva in različnih zvez kot športne pa kulturne.je kje drugje to vse kot v lj?ostanejo tudi tisti ki delajo in so isti tak bolni

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.