https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Poročna šega iz Prekmurja na seznamu nesnovne kulturne dediščine

26.05.2024 ob 6:05  

Leta 2008 je bil z ratifikacijo Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščin vzpostavljen nacionalni Register nesnovne kulturne dediščine. Trenutno je v Register vpisanih 118 enot in evidentiranih 361 nosilcev nesnovne kulturne dediščine. Med njimi je tudi tradicionalno vabljenje na poroko v Prekmurju. 


V Prekmurju je ohranjeno vabljenje na poroko, ki je bilo v preteklosti del tradicionalne poroke. Pozvačin v značilni opravi na prošnjo ženina in neveste obiskuje njune sorodnike, sosede, znance ter prijatelje in jih s posebnim, pogosto šaljivim nagovorom vabi na poroko. V vlogi pozvačina največkrat nastopajo poročeni moški, pogosto sorodniki ženina ali neveste. Pozvačin mora biti vesel in zgovoren ter spoštovan v sorodstvu. Sam poskrbi za primerno opravo, rekvizite in obrazec šaljivega besedila vabila (pozvačinski guč), v hiši, ki vabi na poroko, pa poskrbijo za papirnato okrasje in pomagajo pozvačinu pri oblačenju. 

Pozvačin je prepoznaven po svojem zunanjem videzu. Na poroko lahko vse svate vabi en pozvačin ali pa eden vabi svate neveste in drugi svate ženina. Največkrat začne vabiti nekaj tednov pred poroko. Na poti od hiše do hiše uprizarja razne vragolije, pozdravlja mimoidoče in jim ponuja pijačo, otrokom bonbone. Ko pride do hiše povabljencev, v šaljivem narečnem govoru pove, kdo ga je poslal in kdaj in kje bo poroka. Na dan gostije v tradicionalni opravi pred cerkvijo počaka svate, potem pa v običajnih oblačilih in ponekod tudi z belim predpasnikom razporeja svate k mizi, pomaga pri strežbi in skrbi za dobro vzdušje.

Pobudo za vpis nesnovne kulturne dediščine v Register lahko poda vsak (posameznik, neformalno organizirana skupina, lokalna skupnost, društvo ali ustanova), ki se ukvarja s preučevanjem in interpretiranjem dediščine oziroma je nosilec te dediščine. Pobude zbira Koordinator varstva nesnovne kulturne dediščine (naloge od leta 2011 opravlja Slovenski etnografski muzej), o njihovi primernosti za vpis pa trikrat letno presoja Delovna skupina Koordinatorja. Za pobude, ki jih člani Delovne skupine prepoznajo kot primerne, Koordinator v sodelovanju z raziskovalci posameznih pojavov nesnovne kulturne dediščine pripravi predlog za vpis in ga predloži Ministrstvu za kulturo, ki vodi in posodablja Register.

Poleg Tradicionalnega vabljenja na poroko v Prekmurju, sta v register bila vpisana še Petje partizanskih pesmi in Sokolarstvo in sokolarjenje, poroča Ministrstvo za kulturo. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.05.2024 ob 7:43 gost

      Ta pozvačin je že resa dosaden. Kak či v Prekmurju nebi drugo obstajalo kak pozvačin. Eden lip lanski bedak keri se šemi še ko gre na wc.

      10 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.05.2024 ob 8:01 gost gost

      DOSADEN SI TI KAK PROLIV

      9 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.05.2024 ob 11:23 Huhi gost

      Pr ločitvi prej ma vsake svojga ka ideta oznanjat😂

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.05.2024 ob 13:20 gost

      V Prekmurju se vsak grugi par po 1 ali 2 letih zakona loči ker tak bedak ljudi vabi na poroko.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.05.2024 ob 16:16 gost

      Možakar kak se šika pri ohranjanje kulturne dediščine....ima pa tudi šikano ženko 🫂

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.05.2024 ob 16:52 gost

      Gospod pozvacin 👍

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.05.2024 ob 18:18 angel gost

      Avtor članka .Pozvačin ne hodi od hiše do hiše ampak k tistim kateri so povabljeni na gostijo saj dobi seznam z priimki .To pa ni vsaka hiša .

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.