https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Odpravili preimenovanje Titove ceste

17.06.2024 ob 6:00  

Ustavno sodišče je dokončno odpravilo odlok Občine Radenci o imenovanju ulic, trgov in naselij, s katerimi je ta Titovo cesto preimenovala v Cesto osamosvojitve Slovenije. 


Odločitev ustavnega sodišča sledi njihovi predhodni odločitvi o zadržanju izvrševanja odloka iz septembra 2021. Ustavno sodišče je v tokratni odločbi tudi dopisalo, da se do drugačne ureditve za poimenovanje sporne ulice uporablja pred tem veljavni odlok.

Pobudniki ustavne presoje so občini med drugim očitali, da je bil že drugič sprejet odlok sprejet nezakonito, ker je bil sprejet po skrajšanem postopku. In tudi v tokratnem izreku je ustavno sodišče kritično do ravnanja občinskega vodstva. 

"Kljub predhodni odločbi ustavnega sodišča, v kateri je bila podrobno pojasnjena obveznost župana iz tretjega odstavka 46. člena zakona o lokalni samoupravi - da mora po sprejetju predpisa v občinskem svetu z njegovo razglasitvijo in objavo počakati petnajst dni -, je župan v novem postopku sprejemanja predpisa tega ponovno objavil pred potekom tega roka. Župan je s prehitro objavo predpisa občanom in občinskim svetnikom samovoljno onemogočil sprožitev začetka referendumskega postopka," so pojasnili na ustavnem sodišču.

Prvič je cesto občinski svet cesto preimenoval 28. maja 2020, sledila je pobuda za razpis referenduma, do katerega pa ni prišlo. Naslednjič so jo preimenovali s spremembo odloka 29. decembra istega leta, vendar pa so štirje občinski svetniki in Civilna pobuda Radenci na ustavno sodišče vložili zahtevo za oceno ustavnosti novele odloka o preimenovanju ceste.

Ustavno sodišče je takrat razveljavilo odlok, ker je Leljak ravnal nepravilno, ko je odlok razglasil pred potekom 15-dnevnega roka, ki je namenjen vložitvi zahteve za razpis referenduma o odloku. Leljak je napovedal ponovno sprejetje odloka o preimenovanju ceste, kar je občinski svet storil na seji 29. junija 2021. Ustavno sodišče je ponovno sprejeti odlok nato zadržalo, zdaj pa odpravilo, poroča STA. 

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.06.2024 ob 6:50 gost gost

      BANDA PA KA VIDIJO V TITU

      18 30 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.06.2024 ob 6:53 Hff gost

      Radenski ustaš je dobil lekcijo.

      31 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.06.2024 ob 7:15 Karel K. gost

      Nobeno presenečenje za sestavo tega US, da je tako odločilo. Morda so bile nepravilnosti, zato so se obesili na to in dobili priložnost, da indirektno zavrnejo ta predlog za preimenovanje te ulice , katera je sedaj poimenova po desetem največjem zločincu 20. stoletja. Če nebi bilo napake v proceduri, pa bi že našli drugi razlog, morda bi napisali, da je Tito zaslužen za nastanek samostojne Slovenije, kot slovenski titoisti razlagajo, da je krvava titoisitčna revolucija zaslužna za nastanek samostojne Slovenije. Če bi bilo to Ustavno sodišče zares namenjeno varovanju ustave RS bi brez oporekanja samo predlagalo, da se v Sloveniji ukinejo vsa poimenovanja po tem zločincu.

      23 36 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.06.2024 ob 7:17 Karel K. gost

        Tu ne gre za "Radenskega ustaša" ampak za ponos slovenskega naroda, da se reši te polpretekle zgodovine katero je zaznamoval ta zločinec s svojimi sodelavci v Sloveniji.

        25 36 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.06.2024 ob 7:35 gost

        Seveda boš pljuval po Ustavnem sodišču, saj si tudi tam pogrnil na celi črti. Čeprav si domišljaš, da se razumeš na vso problematiko tega sveta in komentiraš vse povprek, je eno. Da pa si domišljaš, da si pametnejši od ustavnih sodnikov, je pa še en dokaz tvoje imbecilnosti!

        36 14 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.06.2024 ob 7:26 nera gost

      leljak nima veze s slovenijo ker je iz đurmanca polek krapine, razume se v ustaše kot krava v kozmetiko

      27 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.06.2024 ob 7:47 gost

      V demokratičnih državah ulic in cest ne poimenujejo po komunističnih diktatorjih in zločincih.

      24 25 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.06.2024 ob 7:55 Karel K. gost

      Moti vas Leljak, ker ni slovenec, ne moti vas pa sestava poslancev GS, kjer jih je pol tako ali drugače povezanih z narodnostjo južnih balkanskih narodov. Radenčani so ga izvolili zagotovo zaradi tega, ker dobro opravlja svoje delo župana. Če bi bil kateri slovenski titoist župan Radencev, bi se ne boril za to, da se rešimo poimenovanja ulic, trgov in mostov po diktatorju in zločincu Josipu Brozu. On si je upal to začeti problematizirati in lahko upamo samo, da mu bo uspelo, da bo slovenski narod uvidel, da ga ta kadrovska zločinska preteklost ubija danes in zavira razvoj ter njegovo blaginjo v bodoče.

      24 31 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.06.2024 ob 23:49 Mikimali gost

        Radenčani so ga izvolili iz usmiljenja, da ima službo in da državi povrne 8 miliona evrov dolga. Ti Karel to ne zastopiš, ker ne dosega tvoj IQ kateri je manjši od številke čevljov.

        12 4 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.06.2024 ob 8:14 gost

      Sodišče nase je skorumpirano in ga vodi leva vlada, to več ni nobena skrivnost. Tito se pa časti se samo v Sloveniji. Na Hrvaškem pa V Srbiji neradi govorijo o njem, razen nekaj starcekov, ki imajo nostalgijo po jugi. Sramota za celo Slovenijo, da se imamo celo cesto po 13 največjem diktatorju na svetu. Po tej logiki te lahko častimo tudi Rupnika, Pavelica in Mihajlovica in po njih imenujemo ulice. Ali pa Stalinova ulica za vse Rusofobe. Prav gnusi se mi našo sodstvo, se za pobruhat niso dobri. Sodstvo bi podobno kot policija in vojska morali biti politično neopredeljeni, oni so pa skrajno usmerjeni v levo in častijo komunizem, očitno jih ima Golobajzar in Mesečnik v oblasti. Sramota za sodstvo. Zelo nizko ste padli.

      18 29 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.06.2024 ob 23:54 Mikimali gost

        Bistroumnež, prosim te povej po kateri sodbi in na katerem sodišču je Tito proglašen za raznog zločinca. Ne lupaj na pamet, itak ti je deficit v podstrešju.

        9 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.06.2024 ob 8:15 gost

      Objavite je beni komentar ne da se mi trikrat pisati.

      2 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      17.06.2024 ob 8:27 SRAMOTA US gost

      Da v 2024 v eni od držav EU najvišje instance sodne oblasti US časti zločinca Tita, pa to ne moreš verjeti. EU bi že davno morala ukrepati zoper Slovenijo, ker ravno EU je obsodila in prepovedala častiti komunizem, fašizem in nacizem. Občutek imam da je EU 3 krat večje sranje kot je bila Jugoslavija.

      15 27 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.06.2024 ob 13:47 Bila je vojna neresnic gost

        https://youtu.be/Zh_tFm-zjcE https://youtu.be/dmnrsW5ODA0 Danas celotna vladavina su Stalinisti. Prepovedal su samo ljudstvu ma njih ne zanima resnica i pravu.

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      17.06.2024 ob 8:40 Dalmoš gost

      Baje bo v Radencih kmalu Lijakova domobranska ulica. ŽIVEL TOVARIŠ TITO ...smrt domobrancem!!!!!

      31 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      17.06.2024 ob 8:40 Dalmoš gost

      Baje bo v Radencih kmalu Lijakova domobranska ulica. ŽIVEL TOVARIŠ TITO ...smrt domobrancem!!!!!

      26 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      17.06.2024 ob 8:43 SFRJ gost

      Dejansko ste zelo zelo betežni, v kolikor ne bi bilo TITa bi se zadeve odvijale povsem drugače, strinjal se je z ustanovitvijo TO, s tem nem je dal posredno v roke orožje, če ne bi imeli TO bi ga mimogrede popušili !

      25 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.06.2024 ob 10:24 Karel K. gost

        TO je bila ustvarjena leta 1968 kot odgovor na akcije SZ na Češkoslovaškem in v Varšavskem paktu. Na ta način je Tito hotel zaščititi svojo titoistično blast z namenom, da bo vsak državljan vojak. Pusti ti to pripoved, ta ideološki mit o vlogi TO v 10 dnevni vojni za Slovenijo. Kot prvo so jo Kučanovi razorožili, drugo pa, če bi zares nekdo s to vojsko hotel streti Slovenijo, bi to storil in TO z nekaj puškami, trombloni in ročnimi bombami, nebi nič odbranila. Namen te vojne je bil, da Miloševič dobi čimveč orožja iz Slovenije in da mu ostanejo vojaki, ki so služili redni vojaški rok, za ustvarjanje velike Srbije. JLA z Hadžičem na čelu je šla v akcijo, ker je to bil Kučanov zadnji poizkus, da premaga Miloševiča in da postane Tito po Titu v Beogradu. Te vojne je bilo konec, ko je Miloševič dosegel svoje, da je dobil nazaj orožje in vojake in potem je rekel, konec! A se spomniš dogodkov v Bosni in na hrvaškem, kaj je povzročala ta JLA, kakšno trpljenje, pa so imeli Hrvati kar dosti orožja, ne samo puške. Američani so jih toliko oborožili, da so potem strli to JLA. Titova Jugoslavija je razpadla in so morale nastati nove države, nihče ni imel več v mislih ohranitve Jugoslavvije kot celote, zato se je Slovenija tudi osamosvojila. Ni to neko zaslužnišvo petih posameznikov, da se je slovenija osdamosvojila, ampak dejstvo katero se j moralo zgoditi. Slovenija je bilo dejansko nikogaršnje ozemlje v tej igri nastanka novih držav na balkanu in sprememb meddržavnih mej v Evropi po padcu Berlinskega zidu.

        9 17 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      17.06.2024 ob 9:52 Tonček gost

      Zdaj pa že nehajte komentirati toliko o Titu, kaj ima to veze, malo prečitajte zgodovino, tudi Francozi so imeli Napoleona, pa tudi ni ne vem kako priljubljen , pa rajši na njegov način služijo, vsi hodite ko ste v Franciji v njegov muzej, malo pameti v glavo pa manj nestrpnosti pa bo vsem lepše

      29 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      17.06.2024 ob 9:59 Mimi gost

      Kaj vam je pa manjkalo začasa Tita Pomurci raje se zamislite koliko delovnih mest ste imeli in kako ste lahko šli na dopust za malo denarja, vi pa res ne poznate pravih diktatorjev, eno pa isto se melje že 34 let kako se tega ne naveličate.

      30 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      17.06.2024 ob 10:06 GOST gost

      KAREL K. TI SI NAJVEČJA SRAMOTA NA POMURCU.JANEZ JANŠA ŠE VEČJA SRAMOTA----------------KOT KAREL K. JANŠA JE KOMUNIST VEČJI OD TITA. JANŠA GOLI OTOK TE ČAKA. SDS JE NAJVEČJA SRAMOTA SLOVENIJE.KRATKO SDS.

      23 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      17.06.2024 ob 10:15 gost

      Največja sramota si ti debeli betežni, ka vsak dan gnijes tu gor na portalih pa smetiš. Gamad levojaja.

      9 19 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      17.06.2024 ob 10:23 gost

      Samo umsko prizadeti,retardiranci in bebčeki lahko častijo tega zločinca,ki je odgovoren za sto tisoče smrti,nahaja pa se na osmem mestu lestvice vseh svetovnih zločincev.

      10 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.06.2024 ob 11:34 gost

        Njegova največja napaka je, da je zelo, zelo slabo počistil s to nesnago. Dokaz za to sta ti in tisti retardiranec Karel K!

        19 7 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      17.06.2024 ob 11:07 gost gost

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      17.06.2024 ob 12:24 gost

      11:34 pravkar si dokazo,da si umsko prizadeti,retardirani in še bebček povrhu,pravi levojajčni komunjarski kader,zginil.

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      17.06.2024 ob 14:23 Karel K. gost

      Nimate logike in pameti še manj, pravite, da je Janša Šiptar, tu pa isti trdite, da je proti južnjakom. Torej po potrebi kompromitiranje vseh kateri ne mislijo z vašo-tvojo glavo debeli. Pa se boš spet nerviral, če ti sporočnim, da si čistokrvni poklicni Udbaš. Udba je uporabljala takšne trike za kompromitacijo ljudi kateri titoisitčni partiji in partijcem niso bili po godu.

      10 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      17.06.2024 ob 14:58 gost

      Debeli je neuravnovešena oseba,ali norček po domače.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      17.06.2024 ob 15:01 gost

      Največja nepoznavalca zgodovine sta jebivetra 123 in Štef ! Tadva neumneža se prerekata z ostalimi razpravljalci ! Res sta nevedneža--trota !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      17.06.2024 ob 15:07 Franci gost

      Živel narodni heroj tovariš TITO!

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      18.06.2024 ob 16:45 jakec gost

      nevem nimam nič z Leljakom,kopa berem te komentarje pa vidim ,da ste eni totalno obsedeni z njim,nevem kje živite sugurnno niste blizu Radenc,če pogledamo volitve so ga Radenčani postavili za župana že dva mandata in sem siguren ,če bo še kandidiral ponovno ,da bo zopet izvoljen ,v Radencih občane zanima predvsem kaj je narejenega v njegovem mandatu nepa TITO in njegovi dečki,vglavnem Radenci se spreminjajo na boljše v vseh pogledih in to tudi s pomočjo zdajšnega župana.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      18.06.2024 ob 18:14 selena333 gost

      Hi i love sex my contact here https://vipdeit.com/sex26.html

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        18.06.2024 ob 21:04 Drago gost

        Kako je delovala bivša država? STRAH! Kakšen strah pred izgubo oblasti.Ko sem bil leta 1970 v vojski,in smo imeli streljanje na Ravni gori (Srbija)so nam oficirji prepovedali,da bi se kdo pogovarjal z domačini.Še vedno jih je bilo strah mrtvega Draža Mihajloviča!

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.