https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pomurske šole in vrtci med najboljšimi v projektu Hrana ni za tjavendan

11.06.2024 ob 8:00  

Deseta sezona projekta Hrana ni za tjavendan postavila nove rekorde v zmanjševanju odpadne hrane.


Zaključek desete sezone projekta Hrana ni za tjavendan je prinesel navdušujoče rezultate in postavil nove standarde v boju proti odpadni hrani. Ta projekt, ki ga izvajata program Ekošola in podjetje Lidl Slovenija, je letos dosegel rekordno udeležbo, saj se mu je pridružilo devet novih šol in 2.000 več otrok kot prejšnje leto.

Skupaj je 16.464 otrok iz 293 vrtcev, osnovnih in srednjih šol sodelovalo v različnih aktivnostih z namenom zmanjševanja količin odpadne hrane.

Deseta sezona je prinesla izjemne dosežke, saj so s podporo 1.650 mentorjev udeleženci v povprečju zmanjšali količine odpadne hrane za 32 odstotkov, pri čemer so nekateri celo dosegli zmanjšanje za več kot 90 odstotkov. Ob zaključku na Gradu Fužine so bili najuspešnejši nagrajeni in deležni priznanj za svoje izjemno delo v projektu.

Pomembno je omeniti tudi vlogo pomurskih šol, ki so se izkazale kot med najbolj uspešnimi v projektu. Vrtec pri OŠ Puconci je osvojil prestižno prvo mesto v kategoriji vrtcev, medtem ko so druge pomurske šole prejele številna priznanja za svojo inovativnost in vztrajno delo pri zmanjševanju količin odpadne hrane.

Letošnja sezona je bila posebej zaznamovana s temo trajnostnega praznovanja rojstnega dne, kjer so otroci in mladostniki soustvarjali ideje za zmanjšanje odpadne hrane. Sodelujoči so prispevali nove recepte in ideje, ki so združene v 9. izdaji knjižice Reciklirana kuharija.

Partnerstvo s podjetjem Lidl Slovenija je bilo ključnega pomena pri dosegi teh izjemnih rezultatov. Lidl Slovenija že dolgo časa izvaja aktivnosti za zmanjševanje količin odpadne hrane ter sodeluje kot ključni partner projekta Hrana ni za tjavendan. Njihova zavezanost k trajnostnemu ravnanju s hrano se kaže tudi skozi donacije in ozaveščevalne kampanje.

Deseta sezona projekta Hrana ni za tjavendan je tako prinesla nove rekorde in dokazala, da je zavest o problematiki odpadne hrane v vzgojno-izobraževalnih ustanovah vse večja. Partnerstvo med izobraževalnimi ustanovami in podjetji pa je ključno pri gradnji bolj trajnostne prihodnosti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

Foto: Marko Pigac

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.