https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Slovenske dneve knjige otvorili s pogovorom o mladinski literaturi

Murska Sobota, 16.06.2024 ob 8:30  

V četrtek, 13. junija, so s pogovorom v prostorih MIKK-a otvorili 29. Slovenske dneve knjige v Murski Soboti.  Letošnje dogajanje so poimenovali »Na preži« in ga začeli s pogovorom s strokovnjakinjo za otroško in mladinsko književnost in programsko vodjo festivala Oko besede red. prof. dr. Dragico Haramija. 


Dragica Haramija je doktorica znanosti, redna profesorica za področje mladinske književnosti na Pedagoški in Filozofski fakulteti v Mariboru. O literaturi za mlade (in v resnici tudi za odrasle) se je z njo pogovarjala mag. Norma Bale.

Pogovarjali sta se o kvalitetni in manj kvalitetni literaturi, pomenu branja in izbire primerne literature. Poudarili sta, da ni vseeno, kakšno knjigo podarimo otroku in da jo je dobro prej prebrati ali se opirati na različne sezname in oznake, ki so vodilo pri izbiri kvalitetne literature. 

Beseda je tekla tudi o ilustracijah in tem, da ilustrator soustvarja besedilo in ima izjemno pomemben vpliv na bralca in zgodbo. Dr. Dragica Haramija je obiskovalce vprašala, kakšen je lonček Mojce Pokraculje. Na primeru je pojasnila težo, ki jo imajo ilustracije. Lonček je v naši zavesti rdeč z belimi pikami, ker smo s tem odraščali, a je raziskovala in ni v resnici nikjer v ljudskem slovstvu zapisano, kakšne barve naj bi lonček bil. V kontekstu različnih del otroške in mladinske literature sta predstavili duh časa in se dotaknili Zdravljice, ki je leta 2013 izšla v obliki slikanice, in sicer z ilustracijami Damijana Stepančiča. Mnogi so se že lotili poustvarjanja nekaterih kultnih likov, dr. Haramija pa je omenila, da se ni še nihče upal lotiti Pedenjpeda ali pa Mačka Murija, ki je od zmeraj črn muc.

Za konec pa sta se dotaknili družinske pismenosti, dela kulturne vzgoje, ki naj bi se dogajal doma. Gostja je poudarila, da vse raziskave bralne pismenosti kažejo, da morajo biti zagotovljeni različni pogoji, da lahko nekdo postane dober bralec. In sicer, da ima dostop do bralnega gradiva, odraslega, ki otroku bere in odraslega, ki je bralni zgled. 

Prijeten in sproščen pogovor so zaključili z druženjem in pregledom knjig.

FOTO: MIKK Murska Sobota.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.06.2024 ob 11:49 Čakovec gost

      Jer vi Slovenci upotrebljavate naše rečenice ?OTVORITI je naša riječ .Sve očete da je vaše teran, more i šta bi još ?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.